• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Plný emócií, napokon nečakane napínavý a dramatický zápas. Inter to mal jasne vo svojich rukách, ale Rytieri predviedli veľký finiš, ktorému k dokonalosti chýbal len kúsok. Pre domácich to bolo významné víťazstvo, hostia naproti tomu pokračujú v kolísavých výkonoch.

„Žlto-čierni“ sa postupne rozbiehali, chuť po víťazstve a koncentrácia bola z ich strany oveľa vyššia, ako tomu bolo na druhej strane. Už počas prvej štvrtiny to rezultovalo do dvojciferného náskoku, ktorý sa v ďalšom priebehu navyšoval. Nič nenasvedčovalo tomu, že by z toho mohla byť nejaká významnejšia dráma.

„Výborný zápas. V štvrtej štvrtine sme mierne stratili koncentráciu, ale som šťastný z toho, že sme dokázali vyhrať tento zápas. To je z tohto pohľadu najdôležitejšie a dúfam, že sa ďalšie úspechy pridajú a naša dobrá forma sa nám vráti. Tie tri štvrtiny pred tým boli asi z nášho pohľadu doteraz najlepšie v tejto sezóne. Hrali sme veľmi dobre, koncentrovane a robili sme to, čo od nás tréner vyžadoval. Z tohto pohľadu to všetko fungovalo skvele,“ prezradil k priebehu domáci Arnas Adomavičius.

Spišiaci síce pricestovali v plnej sile, oproti stredajšiemu vystúpeniu v Alpsko-jadranskom pohári, už bol k dispozícii aj Viktor Juríček s Tomášom Mrvišom, ale hra mala ďaleko od ideálu. Defenzívne to rozhodne nebolo podľa predstáv, rozohrávači nemali svoj ideálny deň a navyše úspešnosť streľby za 3 body bola mimoriadne nízka.

IMG 8780

„Nezačali sme ideálne. Myslím si, že môj tím urobil skvelú robotu v tom, že to nezabalil a bojoval. Mohli sme pokojne uspieť, ale taký je basketbal a občas to nevyjde. Chýbala nám intenzita v obrane, ktorú obvykle máme. S týmto sa v poslednom období trápime, hlavne na vonkajších zápasoch. Zabrali sme neskoro, preto je potrebné v tomto smere odviesť lepšiu robotu,“ zamyslel sa z hosťujúceho tímu Abu Kigab.

V druhom polčase sa výrazne pritvrdilo a tiež sa aj mierne začalo iskriť, čo rezultovalo v mnoho technických a nešportových faulov. Ale ani tieto momenty nespomaľovali Inter, 7 minút pred koncom viedol stále o 24 bodov (76:52). „Myslím si, že hostia zmenili obranu, všetko začali 'switchovať' a zdvojovali nás na miestach, kde sa to dalo čakať. Fungovalo im to, stratili sme veľké množstvo lôpt a prišli o nás fungujúci rytmus hry,“ uviedol Adomavičius.

IMG 8816

Spišiaci to však nezabalili, prvý dôležitý moment prišiel 130 sekúnd pred koncom, keď Lautaro Lopez trojkou znižoval na 71:79. Neskôr sa podarilo priblížiť dokonca na rozdiel na útoku, ale ani tento silný finiš nebol postačujúci. „Neprekvapilo ma, ako to vyzeralo. Tréner nás na to upozorňoval, že to môže byť takéto. Z nášho pohľadu sme mali lepšie udávať tón zápasu. Všetko odštartovalo od našej defenzívy. Keď sme začali, darilo sa nám zastaviť súpera. Z toho prichádzali protiútoky, ľahké body a zatlačili sme ich. Sezóna je ešte dlhá, budeme lepším tímom,“ vyhlásil Kigab.

Interu evidentne v závere dochádzali sily, pre zranenie chýbal Milan Szabó. V samotnom stretnutí museli ísť predčasne z palubovky Marek Kozlík s Goranom Bulatovičom, a navyše zápas nedohral ani Martin Koller. V mimoriadne úzkej rotácii sa podarilo uhájiť výhru na konci skrz trestné hody. Výhra 84:79 môže zverencom trénera Danila Rakočeviča výrazne pomôcť, čo si myslí si Adomavičius: „Dôležité je, že sme to napokon zvládli. Pre nás to je veľmi dôležité víťazstvo, do tohto momentu sme nedokázali uspieť proti top tímom. Dodá nám to sebavedomie a verím, že nás to správne naštartuje.“

Foto: Vladimír Dorňák