• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Víťazná séria Levíc prišla ku svojmu koncu, aj keď tomu v Lučenci dlho nič nenasvedčovalo. „Pelikáni“ sa v správnej chvíli zmobilizovali, dotiahli domáci duel do predĺženia a v ňom už majstra nepustili v podstate k ničomu. Výhrou 88:84 sa odlepili z predposledného miesta v tabuľke a svojim fanúšikom nadelili jeden z najkrajších darčekov za posledné obdobie.

Lučencu stále chýba podkošová dvojica Ján Zorvan a Jordan Jones, tréner Jordi Guárdia sa ale s touto situáciou dokáže zatiaľ úspešne vysporiadať. Jeho zverenci mali dobrý vstup, potom však ťahali za kratší koniec, keď viackrát prehrávali 10-bodovým rozdielom. Ani za tohto stavu sa nezložili a aj s podporou z publika cítili nádej na úspech.

„Tréner urobil výbornú robotu cez polčasovú prestávku, keď sme prehrávali o 8 bodov. Zostali sme koncentrovaní a povedal nám, že sme stále vo výbornej pozícii. Stačilo bojovať a výsledkom bude výhra. Napokon je z toho vynikajúce víťazstvo proti úradujúcemu majstrovi, ale s týmto sa nemôžeme uspokojiť. Stále je pred nami mnoho zápasov, v ktorých chceme uspieť,“ vyhlásil po zápase rozohrávač Lučenec Shamar Givance.

Leviciam síce stála chýbala dvojica Draško Kneževič a Martin Bachan, ku ktorej sa pridala dvojica mladíkov – Patrik Pažický a Samuel Solčánsky, ale debut vo farbách Patriotov zažil Casey Benson. Pri svojej premiére umne dirigoval hru a spolu so spoluhráčmi si išli za ďalším úspechom do tabuľky. V poslednej štvrtine ale dovolili domácim priblížiť sa a tentoraz sa Jalen Adaway nepostaral o víťaznú strelu v závere riadneho hracieho času.

DSC 7955

„Bol to zápas ako na húsenkovej dráhe. My sme mali svoje momenty, to isté platí aj o súperovi. Nepadalo nám, čo sa naopak nedá povedať o Lučenci. V predĺžení sme doplatili na nepremieňanie pokusov. Domáci boli lepším družstvom,“ prezradil Rob Howard.

„Pelikáni“ dostali za stavu 82:82 domáci duel do predĺženia a v ňom to už bolo hlavne o nich. Úspešne odstavili útočné zbrane majstra, na pozitívnej vlne premieňali ponúknuté šance a výsledkom bola zaslúžená radosť s fanúšikmi. Lučeneckému tímu sa zároveň po dlhom čase podarilo odlepiť z predposledného miesta v tabuľke a tiež zaznamenať jedno z najdôležitejších víťazstiev v sezóne.

LJH 5897

„Kľúčom v predĺžení bola skvelá obrana v posledných troch minútach, ktorá nás doviedla k výhre. Atmosféra v šatni bola následne skvelá, celý týždeň sme sa mentálne a fyzicky pripravovali. Vedeli sme, že Levice majú dobrý tím a bude tak potrebné zamerať sa na mnoho vecí v obrane, aby sme uspeli. Boli sme šťastní, že tvrdá práca na tréningoch sa vyplatila,“ prezradil Givance zo zákulisia výhry.

Majster prišiel o úspešnú sériu, ale nie o postavenie lídra Niké SBL. Síce sa Handlová na nich bodovo dotiahla, ale v ich prospech hovorí lepšie skóre zo vzájomných zápasov. Na duel v Lučenci musia rýchlo zabudnúť, pred vianočnými sviatkami ich čaká pred televíznymi kamerami ďalší odhodlaný tím – Spišskí Rytieri.

„Víťazná séria sa začína úspechom, čiže v sobotu musíme uspieť, aby sme sa vrátili k tomu, čo sme robili doteraz,“ povedal na záver jasne a stručne Howard.

Foto: Ľudovít Jakub Hroboň, Lukáš Droppan