• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Bol to jeden z tých zápasov, ktorému nechýbalo nič. Skvelá atmosféra, zápletka, kvalitné individuálne výkony a patričné vyvrcholenie v podobe predĺženia. Víťaz však mohol byť len jeden, Svitu postačilo len pár minút, aby si z Handlovej odnášal úspech.

„Baníci“ si išli s prehľadom za štvrtým víťazstvom za sebou, aj s mohutnou podporou publika mali po drvivú väčšinu času duel jasne vo svojich rukách. Ešte necelých 9 minút pred koncom riadneho hracieho času viedli o 15 bodov a nič nenasvedčovalo tomu, že doma stratia cenné body. „Zápas bol v našej réžii a potom sme sa uspokojili. Svit to chcel viac ako my. Spoluhráčov som nedostal do správnych pozícií, aby sme zlomili zápas. Toto ide na mňa, ako na rozohrávača,“ povedal otvorene hráč Handlovej Joshua Scott. Američan v službách MBK sa postaral o prvé triple double sezóny 2023-2024, keď mal na svojom konte 16 bodov, 11 doskokov a 10 asistencií.

Svit sa krok po kroku približoval, iskierka nádeje prišla približne 3 minúty pred záverom štvrtej štvrtiny, keď AJ Sumbry stiahol na rozdiel jediného koša. Následne mohol v divokej koncovke dopadnúť duel na obe strany, domácich delili doslova centimetre od toho, aby bol Joshua Scott hrdinom, na ktorého sa bude dlho spomínať. Jeho ďalekonosný pokus sa ale od obruče odrazil a tak sa išlo do predĺženia.

„Tento zápas bol skvelou skúškou charakteru a sily. Pred zápasom si tréner prial, aby sme zostali ako kolektív pokope a bojovali, čo si myslím, že tento tím dokázal. Prehrávať 30 minút a napokon zvíťaziť, to je ukážkový príklad toho, čo tento tím dokáže. Verím, že nás toto motivuje do zápasov, ktoré sú pred nami,“ prezradil člen Iskry Svit, Kevin Osawe.

IMG 5332

Aj predĺženie bolo ukážkovým basketbalovým predstavením. Najskôr sa hostia dostali do 8-bodového trháku, aby následne na to rovnako odpovedali domáci. Ďalšia bodová séria už bola rozhodujúca z pohľadu konečného výsledku (94:98). „35 minút sme ako-tak kontrolovali zápas. Nechcem podceňovať Svit, hral naozaj dobrý zápas a druhý polčas mal fantastický. Prevýšili nás vo všetkých činnostiach, ako aj bojovnosť a nasadenie. To sa nemôže stať, hlavne u nás doma. My sme prestali hrať to, na čom sme boli dohodnutí. Urobili sme veľmi veľa nevynútených chýb, boli sme mäkkí a tuším sme nepremenili 4, 5 útokov za sebou spod koša. Na druhej strane, Svit svoje veci premenil a dostal sa späť do zápasu,“ vravel v pozápasovom hodnotení pre RTVS: Šport kouč Handlovej Nenad Miloševič.

Svoj pohľad dodal ešte Scott: „Stretnutie sa zlomilo v momente, keď som strieľal za tri body (pozn. 69 sekúnd pred koncom predĺženia) a od Sumbryho som dostal blok. Sme mladý tím a takúto prehru sme potrebovali. Nemôžeme v závere takto poľaviť, mali sme ukončiť.“

IMG 5359

Hostia spod Tatier urobili v záverečných 90 sekundách menej chýb, aj keď stále to mohlo dopadnúť v prospech domáceho družstvu. Napokon radosť vypukla na strane „medveďov“, výhrou tak zabudli na predvianočný nezdar v hlavnom meste. „Pre nás sa všetko začalo s tým, že veríme. Cítili sme sa vo výbornom basketbalovom prostredí, že ideme proti celému svetu. Dalo nám to silu, že máme šancu. Naši hráči veria v svoje schopnosti a kvality. Je to niekedy ako rozprávka, že sa takto neskutočne dá zápas vyhrať,“ vyjadril sa tréner Svitu Lukáš Varga pre RTVS: Šport.

Foto: Ľuboslav Kurinec