• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Lučenec sa aktuálne stará o stretnutia, v ktorých nie je núdza o vysoký počet bodov. Svoju domácu víťaznú sériu chcel rozšíriť o ďalší zárez, ale proti bol takmer dokonale strieľajúci Svit z diaľky. Neuveriteľná efektivita z trojbodovej vzdialenosti, v kombinácii s ofenzívnou produkciou, priniesla napokon podtatranskému klubu tretiu výhru za sebou.

Podobne ako tomu bolo v zápase Levíc s Prievidzou, tak aj duel Lučenca so Svitom patril domácim len na malý moment v úvode. Už päť trojok v prvej štvrtine udalo tón zápasu, Iskra naskočila na viac ako 10-bodové vedenie a do samotného záveru z neho v podstate neustúpila. „Hrali sme ako tím veľmi dobre, padalo nám to a odvádzali sme dobrú robotu v obrane. Kľúčom k držaniu vedenia bola defenzíva a zastavovanie súpera. Celkovo sme hrali kolektívne na oboch stranách palubovky,“ uviedol k zápasu rozohrávač Svitu Julius Brown.

Lučenecký výkon v ofenzíve bol solídny, ale v druhom stretnutí po sebe im to haprovalo v obrane. Výsledkom bol tak trojciferný počet inkasovaných bodov, čo rozhodne nie je vizitka, s ktorou by bol spokojný tréner Jordi Guárdia. „Začali sme veľmi pomaly a nedodržiavali sme náš zápasový plán, na ktorom sme sa dohodli. Potom sa už z toho ťažko dostávalo, aj kvôli úspešnosti za tri body v podaní. Nevedeli sme to otočiť, Svit nás preskákal o 12 doskokov, nevedeli sme ich ubrániť a mali fantastickú úspešnosť z diaľky,“ poskytol svoj pohľad na stretnutie za Lučenec Filip Rákai.

luc svit navratka 2

Ku konečnému stavu 110:93 napokon prispela obdivuhodná a málo vídaná trojková kanonáda Iskry. K úspechu si pomohli 20 úspešnými pokusmi, čo je samo o sebe vysoké číslo, ale ešte pôsobivejšie je to, že zahodili len 7 možností z diaľky. To znamenalo 74-percentnú úspešnosť v tejto štatistike, s čím sa len málokedy prehráva. A tak Svit získal tretie víťazstvo za sebou a pomaly sa vracia do formy, ktorú mal v prvej polovici sezóny. „Bolo to skvelé, všetky tie strelecké veci na tréningoch počas týždňa sa vyplatili. Čo sa týka forma, vždy sa snažíme odovzdať všetko, čo je v nás a každým dňom sa snažíme napredovať,“ zamyslel sa Brown.

Domácim opäť chýbala podkošová dvojica Jordan Jones a Karolis Sapiega, čo rozhodne malo aj vplyv na ukončení úspešnej domácej série úspechov. Aktuálne je však najväčšou starosťou obrana. „Myslím si, že aj keď hráme väčšinu času v menšej zostave, tak sme dokázali preskákať napríklad také tímy ako Levice a Spišská Nová Ves, čo vôbec nie je jednoduché. Je to len o tom, ako veľmi chceme hrať obranu, ako veľmi chceme odstaviť hráčov a zobrať loptu,“ myslí si Rákai.

Foto: Igor Cibula