• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Pod Tatrami je naplno vidieť efekt basketbalového ošiaľu, bez väčších problémov dokážu vo Svite vypredať halu už počas základnej časti. Keď je na programe východniarske derby so Spišskými Rytiermi, tak je záujem obrovský a keď sa k tomu pridá skvelá zápletka, tak sa je na čo pozerať. Boj do poslednej sekundy priniesol triumf Iskry, ktorá je tak momentálne kráľom východu.

Skvelá atmosféra v podaní oboch fanúšikovských táborov, dodala tomuto tradičnému derby extra šťavu. „Medvede“ sa aktuálne vezú na vlne dobrých výsledkov a podľa toho hrali aj pred svojimi priaznivcami. Po dlhšom čase uvoľnene a po väčšinu minút aj vo vedení. „Držali sme sa a bojovali ako jeden kolektív, vďaka čomu sme doma mohli vyhrať tesný duel. V tretej štvrtine súper zatlačil, od toho momentu to bolo vyrovnané do samotného konca. Viedli o niekoľko bodov, ale podarilo sa nám niekoľkokrát zastaviť v obrane, z čoho prišli dôležité koše. Je to pre nás rozhodne veľký úspech,“ vravel po víťazstve spokojne AJ Sumbry.

Spišiaci pricestovali do neďalekého Svitu v kompletnom zložení, navyše aj s najnovšou akvizíciou Wesleym Harrisom. V prvom polčase ťahali za kratší koniec, keď prehrávali aj o 13 bodov, ale po prestávke ukázali svoju kvalitu. Dokázali sa dostať do vedenia a pokojne sa tento duel mohol preklopiť aj na ich stranu.

„Máme dobré družstvo, už sa neviem dočkať, čo z toho bude v budúcnosti, keď sa vyladí chémia. Dostali sme možnosť vrátiť sa do zápasu, ukázali sme naše najsilnejšie stránky a v defenzíve sme im dokázali vystaviť stopku. K záveru, dva dobré tímy bojovali do samotného konca a Svit napokon z toho vzišiel ako víťaz,“ povedala po svojom debute najnovšia posila Rytierov, ktorá mala na svojom konte 4 body, 10 doskokov a 2 bloky.

svit snv basket 90

Už to vyzeralo, že by mohli z Iskra arény odísť „Novovešťania“ s úspechom. Necelé štyri minúty do konca viedli o 6 bodov (77:71), priaznivý stav bol aj 35 sekúnd pred záverečnou sirénou. V rozhodujúcich okamihoch na domácej strane ale úradoval skúsený AJ Sumbry, 6 bodmi za sebou a tiež dobrou obranou v závere, vybojoval pre tím ďalší, tentoraz oveľa cennejší úspech.

„Podľa mňa bolo rozhodujúcim faktorom, že sme držali pokope ako jeden kolektív. Vždy sme boli pripravení na najbližšiu akciu. Keď takto hráme, tak si myslím, že dokážeme vyhrať nad hocikým. Naša aktuálna výsledková forma to dokazuje. Keď bránime, tak sa hrá ľahšie v útoku. Zapracovali sme na týchto veciach, plus komunikácii a začína sa to ukazovať. Chceli by sme v tom pokračovať,“ prezradil Sumbry.

svit snv basket 80

Minuloročného víťaza základnej časti tak po prehre 82:83 v najbližšom období čaká najmä súboj o 5. – 7. miesto tabuľky, k čomu sa pridá zapracovávanie nových tvárí do tímu, o ktorých vedenie už dávnejšie informovalo. „Nájdem si svoju úlohu v tíme, aby sa všetko zlepšilo. Na tom budem teraz pracovať,“ uviedol Harris.

Odchod Kevina Osaweho nezatriasol podtatranským kolektívom, do pozície podkošového generála sa pasoval Sumbry, čo ukázala napríklad koncovka úspešného zápasu so Spišiakmi. „Konečne sa dostávam do toho a už viem lepšie, ako každý hrá a ako si mám nájsť svoje pozície. Pochvalu si v tomto smere zaslúži tréner, odvádza dobrú robotu v tom, že nám dáva sebavedomie,“ dodal na záver hráč Svitu.

Spolu so spoluhráčmi sa oddelili od dolnej polovice tabuľky a štvrtou výhrou po sebe sa v počte úspechov vyrovnali najlepšej trojici. Pravda, každý z nich má odlišný počet zápasov na svojom konte.

Foto: Katarína Puškášová