• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Nováčik si urobil ďalší „zárez“, k doterajším triumfom nad Handlovou a Svitom pridal ďalšieho súpera – Lučenec. Nitra ešte nechce povedať posledné slovo v boji o play off, proti „pelikánom“ neprehrávala ani sekundu, ofenzívne podala najlepší výkon v sezóne a po takmer dvoch mesiacoch uspela.

Od triumfu so Svitom, ktorý sa zrodil 18. novembra, ubehlo 9 zápasov, v ktorých boli možnosti na to, ako ukončiť nitrianske čakanie na úspech. V súboji tabuľkových susedov mali zverenci trénera Ľubomíra Urbana evidentne veľkú chuť uspieť, ktorú dokazovali od prvej sekundy. „Je to určite dobrý pocit, pretože už ani neviem, kedy sme naposledy vyhrali a koľko prehier za sebou sme odvtedy mali. Išli sme si za tým od prvej štvrtiny. Samozrejme, v šatni prebehla aj odo mňa nejaká komunikácia, pretože som tušil, čo sa môže stať. Opäť tretia štvrtina, pustili sme ich trochu do zápasu a myslím si, že trochu zbytočne sme si to skomplikovali. Príde mi, že po väčšinu stretnutia sme boli lepší. Som rád, že sme to na konci napokon nejako zvládli,“ hodnotil výhru najlepší strelec Slávie, 24-bodový Eduard Kotásek.

Hostia z Lučenca nemali v prvom polčase absolútne žiaden nárok na mimoriadne efektívneho súpera, vo viacerých momentoch prehrávali o 20 bodov. Herne to nebolo podľa predstáv trénera Jordiho Guárdiu. „V prvom rade, gratulujem súperovi k úspechu. My sme nastúpili s tým, že sme neprejavili dostatočný rešpekt Nitre. Ukázalo sa to, pretože nám zasadili úder. Nehrali sme našu hru, nemali sme ich podceniť. Bojovali sme zo všetkých síl, aby sme uspeli, ale z tak vysokého manka sa vyhrabáva len ťažko,“ vravel po stretnutí za lučeneckú stranu Jared Sherfield.

DSC 3738

U domáceho kolektívu prišla tradične slabšia pasáž, tretia štvrtina umožnila „pelikánom“ dokonca pomýšľať na to, že by v meste pod Zoborom zvíťazili. Najbližšie sa dostali na 3-bodový rozdiel, ale v kritických okamihoch prišla bodová odpoveď od nováčika. „Hráč má vždy väčšie sebavedomie, keď mu to padá, hlavne na začiatku zápasu. Úspešnosť streľby v prvom polčase bol základom k tomuto úspechu. Prístup, to bolo hlavné. Akonáhle bolo nejaké krátke prerušenie, respektíve oddychový čas, tak sme si povedali, že nemôžeme myslieť na to, čo sa už stalo, ako napríklad nejaký kôš. Ďalšiu obranu musíme ubrániť a hrať stále na 100 percent,“ vymenoval Kotásek faktory vedúce k úspechu.

Lučenecká obrana opäť inkasovala privysoký počet bodov (90:98), aby mohla zvíťaziť. Náskok pred Nitrou majú stále dostatočne výrazný – 4 víťazstvá, ale aby z toho ešte nebola dráma, tak je potrebné pravidelne bodovať aj na súperových palubovkách. „V druhom polčase to bolo z našej strany oveľa lepšie, ale urobili sme niekoľko chýb v obrane, ktoré boli príčinou našej prehry. Nitra bola lepším tímom. Nebolo to pre nás facka, pretože Nitra má kvalitné družstvo, len sa nachádza v náročnej situácii. Je to pre nás ťažká prehra, to rozhodne. Dúfam, že po pozretí videa napravíme naše chyby,“ povedal Sherfield.

DSC 3815

Nováčik ešte rozhodne nezabalil boj o posledné miesto v play off, na avizovanom posilnení podkošového priestoru vedenie klubu pracuje a výhra nad Lučencom by mohla zdvihnúť sebavedomie mladého kolektívu. „Dúfam, že nás to trochu nakopne. Teraz nás čaká séria vonkajších zápasov na Spiši, v Leviciach a potom doma Prievidza, čo nebude rozhodne nič jednoduché. Keď sa ale pozrieme na tabuľku, tak pre nás nie je nič jednoduché. S Rytiermi máme výrazné záporné skóre, tak verím, že do tretice všetko dobré a už aj tam sa trochu chytíme. Na ihrisku necháme dušu a uvidíme, na čo to bude stačiť,“ zaprial na záver rozohrávač Nitry.

Foto: Martin Havran