• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Na prelome novembra a decembra sa naposledy podarilo Spišským Rytierom vyhrať v dvoch stretnutiach po sebe, na úspech u súpera tak čakali takmer dva mesiace. V Lučenci hrali zverenci trénera Tea Hojča ako pokropení živou vodou, bez výraznejších starostí nedovolili domácim pomýšľať na úspech.

„Novovešťanom“ sa zatiaľ v tomto ročníku všeobecne výsledkovo nedarí podľa predstáv, hlavným kameňom úrazu je nevyrovnaná fazóna a tiež bilancia na súperových palubovkách. Proti „pelikánom“ sme ale videli odlišný tím, sebavedomý, koncentrovaný a hlavne dominantný. Vo veľkej miere o tom napovedala už prvá štvrtina, ktorá skončila 12-bodovým rozdielom a v ďalšom priebehu náskok len narastal.

„Vedeli sme, že Lučenec hrá doma veľmi agresívne a je to ťažký súper, u ktorého sa ťažko vyhráva. Som rád, že sa nám podarilo vyhrať. Od prvej minúty sme k tomu zodpovedne pristúpili a udržiavali sme si náskok. Koncentrácia v obrane rozhodla, aj keď nám trochu v prvom polčase robili starosti Kneževič s Givanceom na 'pick-n-rolle', tak potom sme to už kontrolovali. V defenzíve sme to udržali,“ zamyslel sa nad priebehom rozohrávač Spišiakov Dalibor Hlivák.

Lučenec ešte držal v prvej polovici úvodnej štvrtiny krok, ale potom úsekom 2:12 nakopol súpera a už sa z toho nedokázal spamätať. Poľahky prenechal iniciatívu hosťom, výrazne sa nechal preskákať v podkošovom priestore a aktuálne možno povedať, že kúzlo trénera Jordiho Guárdiu prestalo fungovať. Z hrozivo vyzerajúceho 31-bodového manka aspoň dokázal v poslednej časti výrazne ukrojiť na konečný 17-bodový rozdiel – 75:92.

IMG 6934 CR2 DxO DeepPRIMEXD

„Gratulujem Spišskej, začala s dobrou energiou. Myslím si, že naša energia upadala v momente, keď sme prehrávali. Nepadali nám strely, súper bol oproti nám fyzickejší. My sme hrali proste zle. Som toho názoru, že súper chcel viac uspieť ako my. Keď sme hrali u nich, tak sme na doskokoch vyhrali, teraz tomu tak nebolo. Podľa mňa nie je rozdiel v počte vysokých hráčov, ale v tom, kto chce získať loptu viac,“ poskytol svoj pohľad na zápas domáci Karolis Sapiega.

Rytieri si tak prekvapivo hladko zapísali len tretí vonkajší úspech v aktuálnom ročníku, má však veľký význam. Výrazne sa už dokázali vzdialiť siedmemu Interu, na ktorý majú momentálne náskok troch víťazstiev a zároveň sa priblížiť najlepším. To všetko môžu byť oporné piliere k dlhodobejšej sérii dobrých výsledkov.

IMG 7014 CR2 DxO DeepPRIMEXD

„Strelecká pohoda prispela k tomu, cez polčas sme si ale povedali, že musíme udržať koncentráciu, lebo určite bude Lučenec tlačiť a chcieť sa vrátiť do zápasu. V tretej štvrtine sme to udržali, no potom sa nám to v poslednej časti trochu vymklo z rúk. Brali sme rýchle strely a oni následne z toho dali koše. Hlavne sme potrebovali nejakú šnúru víťazných zápasov. Doma sme dokázali vyhrať, ale vonku sme si to pokazili. Konečne sa nám podarilo dva zápasy po sebe vyhrať a dúfam, že v tom budeme pokračovať,“ vrátil sa Hlivák ešte k zápasu.

Lučenec sa musí dostať z výsledkovej a hernej krízy, pod taktovkou Guárdiu k nej prišlo prvýkrát. Momentálne najväčším problémom je defenzíva, pri 5-zápasovej šnúre prehier vždy inkasovali minimálne 92 bodov. Pri pohľade na tabuľku nemusí nutne prichádzať panika, ale ostatné tímy sa im nateraz výrazne vzdialili. „Podľa mňa musíme hrať s väčšou energiou, mať väčšiu rotáciu a každý do toho musí dať 100 percent,“ vyhlásil Sapiega recept na zlomenie tejto série.

Foto: Igor Cibula