• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

„Baníci“ síce okupujú v tabuľke druhé miesto a úspešné stíhajú prvé Levice, ale televízne zápasy im v tejto sezóne zatiaľ nevychádzali podľa predstáv. Zlomilo sa to až na piaty pokus, a pravdepodobne o to cennejší úspech, že dokázali Handlovčania zdolať Spišských Rytierov v predĺžení.

Prítomnosť kamier prináša v podstate každému ligovému duelu osobité čaro, v drvivej väčšine prípadov sa totiž diváci dočkajú atraktívneho stretnutia, v ktorom sa rozhoduje o víťazovi doslova v posledných sekundách. Inak tomu nebolo ani na hornej Nitre, kde to bol duel dvoch rôznych polčasov. Najskôr dominancia domácich, neskôr boli na tom lepšie hostia.

„Vyhrali sme, sme teda spokojní a šťastní. Zápas sme začali dobre, hrali sme agresívne a vyhrávali sme o veľa bodov, potom ale Spišská ukázala svoju kvalitu. Stiahli to, no teší ma, že sme im nedovolili viesť. Rytieri majú kvalitný tím, dobrých hráčov. Keď sme na chvíľku poľavili, chytili sa šance a dotiahli sa. Tak tomu bolo tiež v prvom stretnutí u nás, rovnako tomu bolo aj teraz. Musíme sa z toho iba poučiť, aby sa to nestávalo často,“ zamyslel sa po zápase domáci kapitán Branislav Pipíška.

Hostia sa za niečo vyše 10 minút dokázali vyhrabať zo 17-bodového manka a bojovať v handlovskej športovej hale o víťazstvo. V predĺžení už dovolili ujsť súperovi a v tomto prípade už záverečná stíhačka úspešná nebola.

IMG 7851

„Aj napriek konečnému výsledku, to vnímam tak, že sme urobili krok dopredu, ak mám byť úprimný. Ukázali sme vôľu, keď sme dokázali vrátiť za nepriaznivého stavu do zápasu a ukázali v tejto fáze dobrú a tvrdú obranu. Nevzdali sme sa, stretnutie sme doviedli do predĺženia, ale neuspeli sme. Rozhodla obrana, nastavenie, doskakovanie a samozrejme strely. V prvom polčase prišli straty alebo nepremenené pokusy, respektíve strata koncentrácie. Neskôr sme sa pozbierali, dali dokopy. Nemali sme sa dostať až do takéhoto stavu, pretože vyhrabať sa je potom náročné. Keby hráme tak, ako tomu bolo v tretej a štvrtej štvrtine, tak by sme boli v poriadku,“ uviedol najlepší strelec Rytierov, 25-bodový Luwane Pipkins.

Na strane „baníkov“ sa ukázala aj kvalita na poste rozohrávačov, trio Joshua Scott, Jordan Harris a Branislav Pipíška mala spoločne na svojom konte 52 bodov a 18 asistencií, čiže mala prsty vo viac ako polovici tímových bodov. Pomohol práve tento faktor k výhre? „Určite áno. Viacerí hráči dali viac bodov. To sa nám tréner snaží vštepovať, aby sme hrali kolektívne, posúvali si loptu v útoku a hľadali voľné strely. Myslím si, že v tomto zápase sme to ukázali, že nám to ide a vieme to,“ odpovedal Pipíška.

IMG 8085

Hra Rytierov po nedávnych zmenách ešte trochu škrípala, priveľké množstvo hráčskych rošád znamená, že to potrvá nejaký čas, kým všetko zapadne do seba. V stredu večer z toho bola prehra, ale aktuálny menej nabitý kalendár zápasov, by mohol družstvu trénera Tea Hojča zahrať do karát. „Patrí to k basketbalu, nejaký čas trvá, kým sa adaptujete na systém. Po basketbalovej stránke sú to dobrí hráči, ale ešte si musia zvyknúť,“ myslí si Pipkins.

Foto: Ľuboslav Kurinec