• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Pobyt Interu Bratislava v prechodnom domove na Vietnamskej sa blíži k svojmu koncu, v „čarovnej“ malej hale zažili v 27. kole úspešný večer. „Suchý január“, ktorý priniesol štyri prehry za sebou, je už totiž minulosťou. Proti Handlovej predviedli domáci úplne odlišný výkon, k úspechu ich doviedol nástup do druhého polčasu.

Tesné prehry z uplynulého obdobia boli pre „žlto-čiernych“ mementom a podľa toho vyzeral aj ich súboj s celkom z hornej Nitry. Až na pár sekúnd totiž v ňom po celý čas vyhrávali, aj keď v prvom polčase nie nejako výrazne. „Máme za sebou náročný zápas. V prvom rade chcem pogratulovať Interu k víťazstvu. My sa musíme skoncentrovať na našu hru a dodržiavať veci, ktoré sme si pred zápasom povedali, celých 40 minút. Aj keď sme na polčase prehrávali 'len' o 3 body, tak robili sme veľa chýb v útoku, kedy sme sa nedostali ani k strele na kôš. V druhom polčase nám robila problémy aj obrana, keď Inter zvládol dať jednoduché koše a premeniť voľné strely,“ obzrel sa za posledným vystúpením „baníkov“ Juraj Láštic.

Obe strany sa strelecky trápili, hra bola rozkúskovaná – celkovo sa odhádzalo 70 trestných hodov, ale viac z toho vyťažilo interistické družstvo. Kľúčom ku konečnému výsledku (80:68) bola tretia štvrtina, ktorú vyhrali 12-bodovým rozdielom a od tohto momentu nepustili súpera k výraznejšej dramatizácii. „Každá výhra pomáha. Po prehrách, ktoré sme mali, aj keď si myslím, že sme okrem stretnutia s Prievidzou boli vždy blízko, ale hrali sme vonku, je dobré sa vrátiť na víťaznú vlnu. Dokázali sme to v tejto sezóne proti skutočne veľmi dobrému súperovi. Môžeme byť radi a dúfať, že výhra nás trochu nakopne a vráti nám sebavedomie. Proti Handlovej to bol dobrý výkon, najmä v obrane. Tieto dni sme sa dosť rozprávali a zapracovali na defenzíve, aby sme v nej boli oveľa viac zodpovednejší a koncentrovanejší. Reakcia z našej strany prišla, myslím si, že sme Handlovú od začiatku zápasu nepustili do ľahkých pozícií. Hlavným cieľom bolo zastaviť ich útočné zbrane. Do toho všetkého sme chceli čo najviac zapojiť Smitha,“ vravel po zápase domáci kouč Danilo Rakočevič.

IMG 6300

U Handlovej sa tak zopakoval scenár z vonkajšieho vystúpenia v Leviciach a tiež domáceho duelu so Spišskými Rytiermi. V oboch spomenutých stretnutiach im druhý polčas nevyšiel podľa predstáv, súpera buď pustili do trháku, respektíve mu umožnili vrátiť sa do súboja o víťazstvo. „Rozhodujúcimi faktormi bola horšia streľba, straty a pridal by som k tomu aj obranu, či už kolektívnu alebo individuálnu. Musíme vyvíjať väčší tlak na loptu, brániť agresívne a fyzicky, pobiť sa o každú jednu loptu. V útoku si musíme viacej strážiť loptu. Je potrebné hrať 40 minút s plným nasadením a koncentráciou, spolu ako tím a posúvať si loptu, komunikovať v obrane a pobiť sa o každú loptu,“ zamyslel sa Láštic nad tým, čo je potrebné zlepšiť.

Inter sa pred týmto sobotňajším duelom posilnil o dve nové tváre a rozlúčil s Arnasom Adomavičiusom. Proti Handlovej však zasiahla do hry len jedna tvár, viac na túto tému vysvetlil Rakočevič: „Stala nám jedna nešťastná vec s Mandičom. Bol by to hráč, ktorého sme potrebovali, ale zranil sa a sezóna sa v podstate pre neho po dvoch-troch dňoch skončila. Prišiel prvotný šok, preto dúfame, že sa Mate bude aj naďalej venovať basketbalu.“

IMG 6656

 

Daishon Smith sa v rámci ligy prezliekol do iných farieb, ale jeho basketbalovú kvalitu to neovplyvnilo. Pri svojom debute v žlto-čiernom drese zaznamenal 16 bodov, 5 doskokov, 3 asistencie a 3 zisky. „Daishon je pozitívna osoba s energiou. Dôležité je to, že sa do našej hry pridáva jedna veľmi zaujímavá opcia. Ide o skórera. Podstatné je, že chce trénovať a dúfam, že v tom bude pokračovať. Pre naše mužstvo by mal byť prínosom. Proti Handlovej ukázal energiu, nejaké doskoky a zisky. V tejto lige ide o zaujímavého hráča,“ vyjadril sa na jeho adresu šéf lavičky Interu.

Sobotňajší úspešný večer proti Handlovej bol podľa všetkého posledným duelom na Vietnamskej. Ako je dlhšiu dobu známe, na Pasienkoch prebieha rekonštrukcia haly, ktorá už speje do svojho finišu. O tom, či sa najbližší ligový zápas so Spišskými Rytiermi (16. februára) odohrá na známom mieste, sa možno dozvieme už v najbližších hodinách.

IMG 7144

„V predchádzajúcom ročníku sme to viac brali ako domov, túto sezónu to bolo trochu iné. Cítili sme sa na Vietnamskej dobre. Ide o veľmi príjemnú halu, samozrejme skôr na trénovanie a mladšie kategórie (úsmev). Za ten čas sme tu stihli odohrať niekoľko veľmi zaujímavých zápasov, mali sme aj veľké víťazstvá. Aj proti Handlovej sa hralo v dobrej atmosfére, hala bola plná. Môžeme byť radi, že sme mali kde hrať v Bratislave, pretože tu nie je moc veľký výber. Už sa ale tešíme na návrat do staronovej haly, ktorá bude začiatkom novej kapitoly Interu,“ dodal na záver Rakočevič.

Foto: Vladimír Dorňák