• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Vlastná palubovka je najsilnejšou zbraňou Spišiakov v aktuálnom ročníku. Práve na nej nazbierali veľkú väčšinu víťazstiev a v sobotu navyše zastavili rozbehnutého rivala zo Svitu. Nenechali sa zaskočiť ani náporom „medveďov“ v prvej štvrtine, v ďalších minútach to zobrali do svojich rúk a ešte dramatizujú v závere základnej časti dianie o 4. – 6. pozíciu.

Najskôr domáce vedenie 9:2, následne stav 11:20 a celý prvý polčas bol plný bodových šnúr v podaní oboch tímov. Kým prvá štvrtina patrila hosťom spod Tatier, tak ďalší priebeh už bol v réžii Rytierov. „Začiatok zápasu bol výborný, hrali sme agresívne v obrane, dobre sme si posúvali loptu v útoku a celkovo sme vyzerali dobre. Bohužiaľ, potom rozhodli nielen hráčske výkony. Nazbierali sme rýchle fauly, hlavne Sumbry pod košom, ktorý je jeden z našich základných kameňov pod košom. Dostali sme sa do väčšieho manka a podľahli sme celkovej atmosfére zápasu,“ uviedol k priebehu zápasu hráč Iskry Róbert Rožánek.

Spišiaci postupne stabilizovali svoju hru a ich obrat proti Komárnu evidentne nebol náhodný. To isté zopakovali aj vo východniarskom derby, len v zrýchlenom garde a oveľa razantnejšie zobrali dianie na palubovke do svojich rúk. „Veľké víťazstvo pre nás. Pripravili sme sa dobre na toto stretnutie. V druhej štvrtine sme začali hrať obranu, potom sa pridal útok. Čo sa týka mňa, v prvom polčase mi to nepadalo, po prestávke to prišlo. Stačilo si počkať, nič nenáhliť,“ vravel za domácu stranu Luwane Pipkins, autor 17 bodov.

rytieri svit 1

Hostia sa ešte skúšali po polčasovej prestávke držať domácich, ale sebavedomie bolo jasne na strane zverencov trénera Tea Hojča. Výsledkom bol tak koniec 5-zápasovej sérii výhier Svitu. „V druhom polčase sme sa ťažšie presadzovali v útoku a mali sme problém s obranným doskokom v zóne. Spišiaci trafili aj z vonku a hrali potom v laufe. Čo sa týka domácej palubovky, tak sú druhí najlepší, takže nebol to ľahký zápas. Bohužiaľ, nezvládli sme to tak, ako sme chceli. Ďalej pokračujeme a bojujeme o čo najlepšie umiestnenie,“ vyhlásil Rožánek.

„Novovešťania“ to už bez problémov ukontrolovali a po výsledku 91:74 mohli hlásiť spokojnosť. Pred svojimi fanúšikmi získali druhý úspech po sebe a ešte viac sa prihlásili do súboja o 4. – 6. pozíciu, takže stále je v hre výhoda domáceho prostredia vo štvrťfinále play off. „Musíme zakončiť základnú časť silno, aby sme boli v dobrej pozícii do play off. Návrat Lautara Lopeza bola dobrá vec, zobral zodpovednosť na seba, pretože je to rozohrávač. Vnímam to teraz tak, že máme možnosti, aby sme to vo vyraďovacej časti mohli dotiahnuť ďaleko,“ prezradil na záver Pipkins.

Foto: Katarína Puškášová