• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Nestáva sa často, aby boli obe strany spokojné s konečným výsledkom zápasu. K tomuto scenáru prišlo v 36. kole v konfrontácii Komárna so Svitom. „Diabli“ si napokon výhrou zabezpečili, že štvrťfinálovú sériu s Handlovou odštartujú pred domácimi fanúšikmi. „Medvede“ síce prehrali, ale bodovo to udržali na potrebnom skóre, aby z toho bola konečná tretia pozícia po základnej časti.

Pred televíznymi kamerami stretnutie o tretie miesto gradovalo. Oba tímy pozorne sledovali aj to, čo sa deje na diaľku, takže nuda rozhodne nehrozila. Domáci basketbalisti hrali diametrálne odlišne pri porovnaní s ich vystúpením na Interi, veď aj väčšinu minút viedli. „Tento zápas berieme ako veľké povzbudenie pred play off, pretože sme hrali veľmi dobre v obrane. Pomáhali sme si, čo je najdôležitejšie, pretože v predchádzajúcom stretnutí nám to haprovalo, na Interi sme dostali veľa bodov. Aj v útoku sme sa lepšie hľadali, čo je tiež veľmi dobré. V play off to síce je o tom, kto vyhrá, ale play off väčšinou vyhráva obrana. Dostali sme 73 bodov, čo je fajn. Teraz sa už sústredíme na štvrťfinále, ktoré bude veľmi dôležité. Sme radi, že máme výhodu domáceho prostredia, pretože je to pre nás veľmi podstatné. Hrať pred našimi divákmi je zlato, každý zápas nás povzbudzujú,“ vyjadril po zápase spokojnosť Juraj Páleník.

Svit sa musel zaobísť bez Róberta Rožánka, ku ktorému sa pridal navyše Peter Kalthoff. Otvorila sa tak šanca pre ostatných a treba povedať, že vďaka tomu to dlho nevyzeralo na to, že by sa mohli zmeniť poradia v tabuľke.

„V prvom rade, chcem pochváliť svoj tím. Tento zápas bola ako naša celá sezóna, hore-dole. Hrali sme proti ťažkému súperovi v náročnom prostredí. Trápili nás problémy, ale charakter tohto družstva je úžasný. Ako vždy dokáže nájsť spôsob postaviť sa po údere, to svedčí o jeho charaktere. Som veľmi šťastný z toho, že sme medzi troma najlepšími tímami po základnej časti, pretože každý bojuje o čo najlepšie umiestnenie. Prišli sme do Komárna s tým, že chceme vyhrať. Cez zápas nám pre zranenie vypadol Bryson Mozone, takže sme sa dostali do neobvyklej situácie. Museli sme zmeniť hru. Viac sme mysleli najskôr na udržanie 11-bodového rozdielu (pozn. udržanie výhody domáceho prostredia), ale dostali sme informácie, že Handlová výraznejšie prehrávala s Interom, takže bolo to o udržaní na 21 bodoch. Na konci dňa, zachovali sme pokoj. Brown premenil trestné hody, niečo nám padlo a Zach Walton zobral zodpovednosť, ako som od neho už dlhšiu dobu vyžadoval. To sú pozitíva. Mladí hráči zažili veľkú skúsenosť pod takýmto stresom. Zo zodpovednosti, ktorú mali, na tom sa dá niečo budovať,“ prezradil tréner Iskry Lukáš Varga.

R6 24140

Jeho tím si bezpečne držal potrebný náskok, aby si udržal tretie miesto, ale „diabli“ predviedli v druhom polčase to, čo z nich môže robiť nebezpečný tím. Postupnými krokmi sa dostávali k 22-bodovej méte, ktorá by znamenala skok na tretie miesto tabuľky. „Určite defenzíva. Svit začal hrať v druhom polčase zónu, stačilo nám párkrát si podať loptu, boli sme voľní a strely sme premieňali. Menovite môžem pokojne povedať, že Martin Danielič skvelo ubránil v dôležitých momentoch Juliusa Browna. Nie je to samozrejme iba o ňom, ale ako spoluhráč by som ho chcel vyzdvihnúť, pretože urobil veľa neviditeľnej roboty. To sú dôležité veci, ktoré nám do play off môžu pomôcť,“ vyjadril sa Páleník na tému, čo stálo za zlepšením Komárna.

Na jednej strane určitá panika, na druhej priblíženie sa k vysnívanej méte. Tak to vyzeralo v poslednej minúte, keď domáci viedli o 19 bodov a Zach Harvey strieľal z rohu trojku. Tá sa napokon odrazila z obruče a Svit to zubami-nechtami v koncovke udržal, aj keď z toho bola prehra - 73:92. „Snažil som sa, nemali sme vlastné oddychové časy. Dával som hráčom inštrukcie, snažil som sa ich upokojiť. Cez time out som im vysvetľoval, že sme v pohode a držíme potrebný bodový rozdiel. Dobrú robotu sme odvádzali v držaní lopty, v rámci ligy máme najnižší počet stratených lôpt. Stačilo tak doviesť prácu do úspešného záveru,“ vravel tréner Iskry.

R6 24047

Komárno sa tak na konci dňa naladilo na obhajobu striebra najlepším možným spôsobom, celkom jasným triumfom nad tretím najlepším tímom základnej časti Niké SBL. V tomto trende by radi pokračovali aj v play off.

„Keď sa Svitu v druhom polčase podarilo znížiť, tak sa priznám, že som tomu neveril, že by sme mohli vyhrať o 22 bodov. Na konci to viselo vo vzduchu, ale my sme išlo do toho s tým, že si nevyberáme. Keď vyhráme o 21 bodov, tak vyhráme o 21 bodov. Nevyšlo to, nevadí. Ideme na Handlovú, máme týždeň na prípravu. Našim cieľom je postup, ale ideme od zápasu k zápasu, pretože play off je vždy iné ako základná časť. Handlová hrá doma veľmi dobre, fanúšikovia ich ženú dopredu. Znamenalo by to, že by sme tam minimálne jeden zápas museli vyhrať. Samozrejme, to neznamená, že tam nechceme vyhrať, ale máme výhodu domáceho prostredia. Každý, kto príde do Komárna, tak sa mu tu hrá zle, pretože naši fanúšikovia sú skvelí a na play off tu chodí plná hala. To bude rozhodujúce, spolu s našou obranou. Keď budeme hrať kolektívne, tak len málo klubov nás dokáže zdolať,“ myslí si Páleník.

Foto: Tony Mark