• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Boj o výhodu v sérii aktuálneho majstra s vicemajstrom nemohol byť z pohľadu polčasov odlišnejší. Po prvom mohlo byť Komárno spokojné, keď držalo vyrovnaný stav. Lenže v tom druhom predviedli Levice ofenzívnu spúšť, na ktorú neprišla žiadna adekvátna odpoveď a výsledkom bola dominantná výhra o 33 bodov.

„Diabli“ pri tom nezačali vôbec zle, ba práve naopak, pokračovali v tom, čo platilo v predchádzajúcom meraní síl. Lepšia energia, nasadenie, ľahkosť v hre a najmä dobrá streľba za tri body. Ofenzívne zbrane Komárna fungovali a dlhé momenty si vďaka tomu držali priaznivý stav. „V prvom polčase sme hrali dobre a stav bol vyrovnaný, ale potom sme sa ako keby uspokojili. Bolo evidentné, že sme sa ako tím nepripravili na druhý polčas. Na videu si pozrieme, čo sa stalo, aby sme boli na utorok pripravení,“ hovoril za hostí Alonzo Walker.

Levice museli vynaložiť veľa úsilia, aby neumožnili dostať sa súperovi do trháku, ktorý by bolo náročné zvrátiť. Navyše sa museli vysporiadať s absenciou Draška Kneževiča na palubovke, ktorý v krátkom čase inkasoval dve technické chyby a musel ísť predčasne pod sprchy. Jeho produktivitu sa našťastie podarilo nahradiť a svojím spôsobom to celý kolektív Patriotov naštartovalo.

„Ťažký vstup, Komárno bolo v úvode hladné a my sme zle naštartovali toto stretnutie. Vrátili sme sa, ale mali sme aj šťastie, že sme išli do šatne za remízového stavu, pretože to mohlo byť aj horšie. Draško Kneževič dal dôležité trojky, ale potom sa hlúpo, po dvoch technických chybách za simulovanie nechal vylúčiť, čo vôbec nemuselo byť. Stane sa. Super tretia štvrtina, ktorá skončila 30:10 a zlomila zápas. Mali sme komfortné vedenie, ktoré sme udržali až do konca. Musím pochváliť chalanov, že ma nachádzali, bola to skvelá tímová robota. Vedeli sme, že to dokážeme aj bez Draška, aj keď máme užšiu rotáciu. Dalo nám to extra motiváciu, chceli sme mu to vrátiť,“ vyhlásil levický krídelník Ben Kováč.

LMF 00528

Zlom prišiel na konci druhej a na začiatku tretej štvrtiny. Najskôr 6-bodová šnúra domácich priniesla na polčase vyrovnaný stav – 46:46, a hneď na to úsek 18:4 v priebehu niekoľkých minút, ktorý razom zmenil tón celého stretnutia. Komárno veľmi rýchlo stratilo dych a z toho náporu sa nevedelo spamätať.

„Levice si zaslúžia kredit, majú silné druhé polčasy vo všeobecnosti. Týmto sa prezentujú po väčšinu tejto sezóny, čiže nejde o niečo nové, o čom by sme nevedeli. Nerozumiem preto, prečo sme my nehrali našu hru. Nikdy to nie je príjemné, keď prehráte o 30 bodov. Neprekvapuje ma, že sme boli hlavami dole, ale sme tím, ktorý sa do semifinále pre niečo dostal. Chceme ukázať, prečo sme medzi 4 najlepšími tímami súťaže v tejto sezóne,“ uviedol Walker.

LMF 00676

Patrioti hrali s ľahkosťou a dianie na palubovke malo jasne pod svojou kontrolou. Dokázali si poradiť aj bez obvyklej produkcie Jalena Adawaya, ktorého trápilo zranenie prsta. Zastúpili ho ostatní, ako napríklad 25-bodový Kováč: „Teraz som to bolo ja, v ďalšom stretnutí to môže byť niekto iný. Taký je basketbal. Zranenie nie je vôbec vážne. Konečne sme dávali strely za tri body, ktoré nám v prvom polčase nepadali. Doskakovali sme, rýchlo sme behali dopredu a trestali sme Komárno za strely, ktoré im nepadali. Prišli ľahké koše, to všetko napokon zlomilo zápas.“

Konečný výsledok 66:99 je z pohľadu Komárna krutý, ale druhý polčas prehrali o priepastných 33 bodov, pri čom zaznamenali spolu za toto obdobie len 20 bodov. V utorok sa tak budú pokúšať o vynútenie posledného možného zápasu v tejto sérii. „Sme doma, bude to zápas o všetko. Na palubovke plánujete odovzdať zo seba všetko, to by mohlo byť rozdielové. Nemáme inú možnosť, takto to musí byť,“ zamyslel sa pivot „diablov“. 

Súper má prirodzene iné plány, ukončiť to pri prvej možnosti a dopriať si tak určitý čas na prípravu na finálového súpera. Štvrtý duel Komárna s Levicami odvysiela v priamom prenose aj RTVS: Šport. „Ideme do Komárna s tým, že chceme vyhrať. Vieme o tom, že sme tam v tejto sezóne už dvakrát prehrali, ale tretíkrát nechceme, aby sme sa nemuseli vracať do Levíc. Budeme robiť všetko pre to, aby sa nehral piaty zápas,“ dodal na záver Kováč.

Foto: Lukáš Mandrák