• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Bez ohľadu na výsledok sezóny na Slovensku, pozná krídelník Spišskej Novej Vsi Joe Rocca svoje nové pôsobisko. Dvadsaťsedemročný Kanaďan bude totiž súčasťou premiérového ročníka novej profesionálnej súťaže vo svojej rodnej krajine – CEBL (Canada Elite Basketball League).

V Kanade naberá basketbal na popularite, no v krajine funguje iba jedna menšia súťaž s desiatimi účastníkmi – NBL. Táto situácia sa začala meniť v októbri 2017, kedy bol ohlásený nový projekt – CEBL. Ten sa neskôr stal oficiálne najvyššou súťažou v krajine. Prvý rok bude mať liga šesť účastníkov, podmienkou je, aby na súpiske bolo minimálne 70% domácich basketbalistov. Kluby budú zároveň dávať priestor talentovaným mladíkom z univerzít.

„Basketbal v Kanade stúpa na popularite. Máme mnoho hráčov v NBA, reprezentácia je na tom najlepšie od éry Steva Nasha. Kanadskí basketbalisti získavajú čoraz väčší kredit, keďže hrajú v najlepších ligách sveta. Kanada bola vždy hokejovou krajinou, ale postupne sa stáva aj basketbalovou. Je to veľmi vzrušujúce, začíname produkovať veľké množstvo kvalitných basketbalistov. Pridávajú sa k tomu aj tréneri, ktorí sa podieľajú na rozvoji basketbalu v Kanade,“ prezradil na úvod Rocca.

Hráč Spišskej Novej Vsi sa prednedávnom dozvedel potešujúcu správu, v historicky prvom drafte si ho z tzv. „open kola“ vybral klub Hamilton Honey Badgers. „Otvorené kolá boli kolá, v ktorých sa mohli draftovať hráči z celého sveta. Prvé štyri kolá si mohli kluby vyberať iba kanadských basketbalistov. Je to skvelý pocit, byť draftovaný. V Kanade je mnoho talentovaných hráčov, preto je to veľká pocta, že som sa dostal do tejto skupiny. Teším sa na návrat do Kanady a začiatok sezóny,“ povedal krídelník Spišiakov.

Rocca sa vracia do známeho prostredia, keďže za Hamilton hral počas svojej univerzitnej kariéry: „Dva roky som za univerzitu McMaster v Hamiltone, potom som prešiel na Carleton. Chceme hrať o titul. Myslím si, že sa podarilo zložiť zaujímavý tím. Pred draftom ma kontaktovali, mali o mňa záujem a sledovali môj progres na Slovensku. Tušil som, že si ma vyberú v drafte.“

Svoj príchod na Slovensko je v jeho očiach vnímaný ako dobrý krok v kariére. Medzi „Novovešťanmi“ sa vypracoval na jednu z kľúčových postáv tímu, najmä z pohľadu štatistík. „Môj čas v Spišskej Novej Vsi mi pomohol z basketbalového hľadiska. Mali sme dobré aj zlé chvíľky, vďaka čomu som sa mentálne a fyzicky posunul, keďže sme zažili rôzne momenty. Vážim si strávený čas v Spišskej Novej Vsi,“ vyhlásil Rocca.

Sezóna u „jazvecov“ mu začne na začiatku mája, na úvod ich čaká Edmonton Stingers. „Očakávam, že to bude vynikajúca skúsenosť. Vrátim sa domov, budem tu hrať profesionálne. Je to niečo špeciálne a teším sa na to. Budem hrať pred zrakmi mojej rodiny a priateľov. Tiež môžem myslieť na zadné vrátka, keďže basketbal sa nedá hrať donekonečna. Už sa neviem dočkať, kedy budem súčasťou prvého ročníka CEBL. Krajina potrebuje ligu na vysokej a profesionálnej úrovni. Vedenie robí všetko pre to, aby to bolo výborné,“ zakončil 27-ročný basketbalista.

Foto: Lukáš Droppan, Twitter