• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Súboj východ verzus západ sa odohral v sobotu v Angels aréne, kde v rámci 13. kola Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy privítali basketbalisti KB Košice bratislavský Inter. Šláger kola naplnil svoje očakávania a Košice s Interom divákov zabavili dobrým basketbalom.

„Interisti“ na východ Slovenska cestovali s jednoznačným cieľom. Vrátiť Košiciam domácu prehru, ktorú utŕžili v 4. kole, keď v Hant aréne košickým „býkom“ podľahli o päť bodov. Košičania do sobotného kola odohrali v Angels aréne len štyri zápasy, pričom v každom jednom si domáce hradby ubránili a zvíťazili. Domácu neporaziteľnosť si chceli ustrážiť aj v 13. kole, no z dvoch bodov sa po 40 minútach napokon tešili hostia z Bratislavy. „Bol to pre nás veľmi dôležitý zápas z toho pohľadu, že sme na začiatku sezóny stratili domáci duel s Košicami, čiže toto bola príležitosť to napraviť. Určite to bol veľmi bojovný zápas a zaslúžene sme vyhrali. Dobre sme sa naň pripravili a v podstate sme ho celý druhý polčas kontrolovali,“ zhodnotil stretnutie rozohrávač žlto-čiernych Nenad Miloševič.

Od úvodného rozskoku obe mužstvá bojovali o každú loptu a postupne sa striedali v jedno až trojbodovom vedení. Na konci prvej desaťminútovky boli vo vedení domáci hráči, ktorí viedli o tri body – 16:13. Podobné tempo mali aj prvé minúty druhej štvrtiny, no od približne 14. minúty začali hru kontrolovať košickí basketbalisti. Tí si vypracovali až sedembodový náskok, ktorý však Bratislavčania dvoma presnými strelami z rúk Miljana Rakiča a Rada Rančíka znížili na dva body. Na polčasovú prestávku tímy odchádzali do šatní za stavu 31:29.  Po výmene strán sa domácim podarilo svoj náskok ešte zvýšiť na štyri body, avšak v 26. minúte sa dovedenia dostali hostia, ktorí si ho už ustrážili do konca stretnutia. „V tretej štvrtine sme mali úsek, keď sme dobre bránili  a hrali kolektívne v útoku, kde sme sa všetci dostali do tempa. Každý kto bol a ihrisku sa cítil dobre a dal to hry to, čo sme potrebovali pre víťazstvo,“ hovorí Nešo Miloševič.

Do poslednej časti hry mužstvá vstupovali za štvorbodového vedenia hosťujúcich hráčov – 52:48. To sa im podarilo natiahnuť až na 11 bodov, a už to vyzeralo, že o víťazovi stretnutia je definitívne rozhodnuté. Košičania sa však odmietli vzdať bez boja a zápas sa im ešte podarilo zdramatizovať, keď niekoľko sekúnd pred koncom prehrávali len o jeden bod. „Škoda tých niekoľko chýb na konci. Keby sme nespravili dvoje kroky a útočný faul, mohli sme vyhrať aj vyšším rozdielom,“ konštatuje srbsko-slovenský rozohrávač. Záver zápasu sa natiahol trestnými hodmi, keď sa počas posledných 19 sekúnd hádzalo až 14 šestiek. Víťazom stretnutia sa tak stal Inter Bratislava, ktorý Košice zdolal 74:71. „Tento zápas by som zhodnotil ako jeden z tých kvalitnejších. Aj ľudia si podľa mňa prišli na svoje. Celý čas to bolo ako na hojdačke a rozhodovalo sa až v samotnom závere, keď si Inter urobil maličký náskok a šestkami si ho udržiaval až do konca,“ hodnotí kapitán košického celku, Robo Nuber.

robert nuberNajlepším strelcom víťazného mužstva bol s 34 bodmi Rado Rančík, ktorý k nim pridal aj 12 doskokov. Z družstva Interu sa desaťbodovú hranicu podarilo pokoriť už len dvom hráčom. Jedným z nich bol Nešo Miloševič, ktorý zaznamenal 12 bodov, päť asistencií a dva doskoky. „Snažil som sa tímu pomôcť, či už dobrou obranou alebo dobrým riešením v útoku. Myslím, že v sobotu sa ukázala naša vnútorná sila. Rastieme ako skupina, ako tím a po ťažkom zápase v Litve sme zvládli ďalší dôležitý duel,“ hovorí samotný Miloševič. Na strane domácich sa strelecky presadzovali najmä hráči zo základnej zostavy. Po 15 bodov si pripísala dvojica Jacobo – Keely, no zahanbiť sa nenechali ani slovenskí basketbalisti Nuber s Baťkom, ktorý obaja nastrieľali 10 bodov. „Výkon nášho tímu hodnotím pozitívne. Bojovali sme až do poslednej sekundy, ale, bohužiaľ, nám nepadli niektoré vypracované strely. Nemáme sa za čo hanbiť. Predviedli sme slušný výkon a ten nás musí posúvať dopredu za vysneným cieľom,“ hodnotí Robo Nuber.

Bratislavčanom sa tak ako prvým podarilo dobyť košickú palubovku. „Samozrejme, že nás to mrzí ako každá prehra, ale sezóna je ešte dlhá a stať sa môže hocičo. My ako hráči musíme pri sebe stáť, ďalej pracovať a už teraz sa pripravujeme na ďalší domáci zápas, v ktorom chceme uspieť,“ dodáva košický kapitán. Domácu prehru tak Košičania budú môcť napraviť už v najbližšom kole, keď vo východniarskom derby doma privítajú Svit. Inter zase najbližšie čaká ďalšie medzinárodné stretnutie v rámci FIBA Europe Cupu. „Myslím, že sme na dobrej ceste. Doma sme vyhrali dôležitý zápas so Slaskom a v stredu na nás čaká Gaziantep. V Litve sme odohrali zlý zápas. Je to jedna z 2-3 najbasketbalovejších krajín vo svete, kde sú domáci hráči lepší ako legionári. Nemôžem tvrdiť, že sme očakávane prehrali, ale môžem povedať, že nám ukázali, akým smerom máme ísť a čo máme robiť, aby sme boli úspešnejší. Samozrejme, v Európskom pohári je obrovský rozdiel hrať doma a vonku. Či už sa to týka cti alebo pískania. Tempo je pekelné, ale je to všetko k tomu, aby sme mali dobré a kvalitné zápasy a rástli ako hráči, ale aj ako tím. Musíme sa s tým vyrovnať ako v sobotu v Košiciach a pokračovať s víťazstvami,“ hodnotí účinkovanie Interu vo FIBA Europe Cupe Nešo.   

 

FOTO: PETER JESENSKÝ