• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Druhý rok po sebe sa vedeniu Interu Bratislava podarilo nájsť perspektívneho zahraničného hráča, pre ktorého môže byť sezóna v žlto-čiernom drese prelomovou k získaniu lukratívnejšieho angažmánu. Litovec Džiugas Slavinskas naplno využíva priestor, ktorý dostáva v tíme trénera Olega Meleščenka.

Ohliadnúc od krátkej zastávky v Španielsku, to je pre 23-ročného basketbalistu prvá kompletná sezóna mimo rodnej Litvy. A bývalý mládežnícky reprezentant pokračuje v šľapajach svojho krajana Arnasa Beručku. „Ak mám byť úprimný, tak sezóna je taká hore-dole. Nemali sme veľa šancí hrať všetci pokope, veľakrát tomu zabránili rôzne zranenia. Niekedy vtipkujeme, že zase začíname sezónu. Myslím si, že hráme a bojujeme dobre. Ak eliminujeme naše chyby, tak som toho názoru, že sa môžeme dostať ďaleko,“ povedal otvorene na úvod Slavinskas.

Z mimoriadne nabitého družstva Neptunasu Klaipeda si to namieril na Slovensko, aby ukázal, že je nielen defenzívnym špecialistom, ale vie byť tiež útočným ťahúňom tímu. A legionárska os Interu, spolu s Michaelom Fusekom, patrí k obávaným zbraniam „žlto-čiernych“.

„Takéto niečo som presne chcel. Túžil som hrať niekde, kde budem mať dôveru od trénera a aj výraznejšiu pozíciu v rámci družstva. V Litve som bol viac hráčom do defenzívy, nemal som toľko možností. Z tohto pohľadu som chcel, aby som mohol ukázať aj svoj útočný potenciál. Teší ma to, že môžem byť jeden z lídrov Interu. Tréner mi pred príchodom sem povedal, že budem hrať veľa a budem výraznou súčasťou kolektívu,“ netajil spokojnosť 23-ročný krídelník.

IMG 4732

Slavinskas dostáva na palubovke výrazný priestor a čo je dôležité, tak spĺňa očakávania, ktoré od neho vedenie a tréner majú. Možno trochu nenápadne, ale o to výraznejšie sa vypracoval na momentálne najlepšieho strelca Niké SBL. S priemerom 19,7 bodu atakuje aj svojho bývalého spoluhráča z Interu Ivana Gandiu-Rosu. K streleckému nástrelu pridáva aj viac ako 7 doskokov a 3 asistencie.

„Čísla prichádzajú prirodzene. Samozrejme, najviac by som chcel, aby sme ako tím hrali ešte lepšie. Ak by sme boli na poslednom mieste, tak by sa na štatistiky až tak nehľadelo. Ak nebudem produkovať takéto čísla, tak si myslím, že budeme v zápasoch prehrávať. Snažím sa v tomto smere odovzdať maximum,“ zhodnotil samého seba hráč Interu.

V prípade tímového úspechu by sa pre Slavinskasa mohla otvoriť cesta, ktorú nedávno ukázali bývalí hráči Interu. Lautaro Lopez sa presunul k účastníkovi Jadranskej ligy, Mozartu Čačak a  Arnas Beručka sa v domácej Litve presadil do základnej zostavy Pasvalysu. „Presne v toto dúfam a presne pre to som sa upísal Interu. Chcel som mať voľnosť, priestor ukázať sa. Každý pozná moje defenzívne schopnosti, teraz by som bol rád, keby si všimli, že viem hrať dobre aj v ofenzíve,“ vyhlásil Slavinskas.

Foto: Vladimír Dorňák