• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Druhej najvyššej súťaži (1. liga) už dlhšiu dobu kraľuje BKM SPU Nitra. Jedna z tradičných basketbalových bášt by sa po 6 rokoch mohla opäť objaviť v Niké SBL. Ako to vyzerá v meste pod Zoborom s týmito plánmi, aké sú ciele a vízie, to všetko sme zisťovali od trénera Ľubomíra Urbana.

Prípravný zápas Nitranov so Spišskými Rytiermi potešil obe strany, pre víťaza základnej časti Niké SBL splnil účel v rámci prípravy na semifinále a pre aktuálneho lídra 1. ligy to bola jedinečná možnosť porovnať s najvyššou súťažou. Atraktívny duel prilákal slušnú návštevu, ktorá videla polčasový triumf domácich (46:45) a napokon prijateľnú prehru o 11 bodov (79:90). Nitru čaká v najbližšom období záver nadstavbovej časti o 1. – 4. miesto.

„Vynikajúca previerka. Málokedy sa takto nájde čas vo voľnejšom období. V rámci našej súťaže máme pred sebou ešte tri stretnutia a potom následne Final Four. Chceli by sme ho organizovať v Nitre. Keď by sme prvú ligu vyhrali, tak potom nastupuje to, čo sme si povedali, že urobíme všetko pre návrat do Niké SBL,“ neskrýval pozitíva zo zápasu tréner Ľubomír Urban.

Skúsený kouč, ktorý vo svojej kariére viedol reprezentáciu Slovenska a má vo svojej zbierke množstvo úspechov, poskladal na duel so Spišiakmi to najlepšie, čo mal v rámci súpisky k dispozícii: „V prvom rade, to pre nás znamená tréningový proces, pretože v pondelok sme mali 10 hráčov na tréningu. Cez sviatky sme mali výpadok. Potrebujeme mať pravidelnú súťaž, preto sme túto eventualitu privítali, aj keď sme sa obávali sily súpera, že ako to dopadne. Napokon to vizuálne dopadlo celkom dobre, samozrejme, vidíme rozdiely medzi nami a najvyššou súťažou. Robíme všetko pre to, aby sme vyzerali extraligovo.“

DSC 1811

O možnosti návratu tradičného účastníka najvyššej súťaže sa hovorí už dlhšiu dobu, v poslednom období sa vytúžená méta priblížila, čo naznačujú aj slová 'Mexa': „V prvom rade je potrebné vyhrať 1. ligu. Rozprávať stále o financiách je zbytočné, chceme hrať Niké SBL. Už dnes máme poloprofesionálny tím. Mali sme najskôr 'rekreantov', ktorí sa tu stretávali na nedeľných zápasoch, to bolo tak približne trištvrte sezóny. Teraz sú tu hráči, ktorí sú v pravidelnom tréningovom procese. Chceme hlavne sprofesionalizovať prístup hráčov, od tréningu k hernej výkonnosti, ktorá by mala mať stúpajúcu úroveň a parametre najvyššej súťaže.“

Nitra mala počas sezóny na súpiske celkovo 28 mien. Z tých známejších rozhodne stojí za pozornosť Milan Žiak, Jozef Vojtek, Ladislav Stojanov alebo Roman Vido. K tomu sa pridali v rámci hosťovania z Handlovej Peter Vojtek a Dean Popovič. Navyše, len nedávno angažoval klub aj dvoch legionárov, Seana Sutherlina a Addisona Parka.

DSC 1904

„Ťažili sme z toho, že manažér Jozef Mečiar oslovoval hráčov, či môžu prísť v nedeľu na zápas. Mali sme úrodné obdobia, keď sa nám hlásilo aj 15 hráčov, ale boli aj časy, keď ich bolo k dispozícii len 6-7. Povedali sme si, že takto to ďalej nepôjde. Ekonomiku máme stabilizovanú a chceme urobiť krok k poloprofesionalizácii, respektíve profesionalizácii kádra, čo sa nám aj podarilo. Teraz potrebujeme čas, ktorý nám nik nedá, aby Final Four dopadlo podľa našich predstáv. Ako to bude ďalej, to budeme riešiť 8. mája (pozn. po Final Four),“ vysvetlil tréner Nitry rozsah súpisky v tejto sezóne.

Pod Zoborom je tak už stabilizovaný káder, na rade je v prípade postupu a záujmu hrať Niké SBL otázka, ako by vyzeralo potenciálne skladanie tímu. Bude sa opäť klub vyberať cestou lákania študentov a spojenia s basketbalom? „Je málo hráčov, čo by v Nitre chceli aj študovať. Komunikujeme s agentmi, aby sme ich mali čo najviac. Komunikujeme aj so Slovákmi na súpiskách družstiev najvyššej súťaže, pretože hlavné je slovenské zázemie – 75 percent družstva by mali byť Slováci. Máme podmienky na to, aby sa mladý hráč mohol rozvíjať,“ odpovedal Urban.

DSC 2018

Na záver sme ešte zisťovali, kde by potenciálne BKM SPU Nitra v prípade postupu a účasti v Niké SBL hrala. S Rytiermi sa stretla v legendárnej športovej hale SPU, v ktorej sa zrodili doterajšie dva majstrovské tituly (pod inou značkou). Okrem toho je v rámci mesta k dispozícii modernejšia a podstatne novšia hala.

„Ako sa dokončuje rekonštrukcia bazéna (pozn. v rámci haly SPU), tak sa pripravujú dva projekty na rekonštrukciu haly. Hovorí sa o tom, že by nás to malo 'chytiť' až budúci rok. Radi by sme hrali v tejto hale, aj keď toto nie sú podmienky na Niké SBL, hlavne palubovka. Nechceme sa púšťať do veľkých vecí, pretože v tejto hale prebehne generálna rekonštrukcia a už to potom môže byť reprezentatívny stánok, že sa tu bude dať hrať ligový basketbal alebo volejbal, ako tomu bolo,“ uzatvoril tréner Nitry vízie do budúcna.

Fakty z prípravného zápasu:

BKM SPU Nitra - Spišskí Rytieri 79:90 (46:45) 

Nitra: Park, Sutherlin a Žiak po 15, J. Vojtek 13, Urban 8, Mäsiar a Tchúr po 4, Stojanov 3, P. Vojtek 2, Linder a Popovič 0

Rytieri: Granič 21, Hlivák a Lopez po 14, Fusek 10, Juríček 9, McGlynn 7, Sokolovskij 6, Mrviš 4, Jasečko 3, Makula 2, Thomas 0

Foto: Lukáš Droppan