• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po troch rokoch bude mať Niké SBL opäť 9 účastníkov, medzi už etablovanú osmičku klubov sa definitívne vracia Nitra. Pod značkou ZŠK Slávia SPU Nitra sa po 6 rokoch vracia do mesta pod Zoborom najvyššia súťaž. Viac o celom procese návratu a aj ambíciách prezradil v rozhovore tréner Ľubomír Urban.

Kroky nitrianskeho klubu už dlhodobo smerovali k tomu, aby konečne vyšiel návrat medzi slovenskú elitu. V prvoligovej súťaži boli celkom jasným suverénom, čo dokumentovali aj hladkým a jednoznačným triumfom na domácom Final Four. V tom momente nastal boj s časom, ktorý bol napokon úspešný. „Po 'turbulentných vlnovkách' od skončenia finálového turnaja 1. ligy sme sa napokon rozhodli, že budeme hrať najvyššiu súťaž. Od januára sme žili s myšlienkou, že chceme vyhrať 1. ligu, ale k tomu bolo potrebné mať ekonomické zázemie. Turbulentné to bolo v tom, že chvíľu sme išli hrať Niké SBL, ale tesne pred podaním prihlášok sa to zmenilo, v jednej chvíli sme mali informáciu, že na to nebudeme mať zdroje. Konečné rozhodnutie prišlo pred týždňom v utorok, keď vďaka ústretovosti pani rektorky a Slovenskej poľnohospodárskej univerzity sme sa dohodli, že najvyššiu súťaž hrať budeme,“ vysvetlil celý priebeh udalostí Ľubomír Urban.

Aj divácka účasť a mediálny záujem počas Final Four sa podpísali pod to, že sa vedenie klubu rozhodlo vydať neľahkou cestou a nájsť finančné prostriedky, ktoré sú pri porovnaní jednotlivých súťaží markantne vyššie. „Final Four bola určite pekná spomienka na veľmi krásne časy v tejto našej 'starej' hale SPU, kde sme hrávali a dosiahli pekné výsledky. Basketbal má v meste zázemie. Našou ambíciou je pritiahnuť divákov. Máme skúsenosti z rôznych období. Chceli by sme hneď po vstupe do Niké SBL hrať dôstojnejšiu úlohu, ako to bolo v minulosti po odstúpení Juraja Poláka a následných rokoch,“ vyjadril sa kouč Nitry.

DSC 8975

Nitra neodmysliteľne patrí na mapu našej najvyššej súťaže, pri pohľade do histórie získala dvakrát z každého cenného kovu a vo svojej zbierke má aj jeden Slovenský pohár. Čo pre „Mexa“ znamená, že sa podarilo úspešne zavŕšiť kapitolu ďalšieho návratu klubu do Niké SBL? „Pamätáme si veľmi bohatú a úspešnú históriu basketbalu v Nitre. V roku 1993 Nitra postúpia na pôde školy z vtedajšej 1. Slovenskej národnej ligy do extraligy. V roku 2002 sa zopakoval postup do extraligy, tiež bol v kooperácii školy a najmä podnikateľov v Nitre. Kruh sa uzatvoril teraz, keď sme sa opäť vrátili na pôdu školy. Škola tu vždy bola a pomáhala nám a aj teraz nezostáva bokom a pomôže nám sa etablovať v náročnom prvom ročníku v Niké SBL,“ odpovedal skúsený tréner, ktorý zostáva na lavičke tímu: „Zostávam hlavným trénerom, postupne budeme dopĺňať realizačný tím. Nejdeme robiť veci na rýchlo, veci sme si postupne pripravovali. Máme dobré zázemie, výborné podmienky na regeneráciu.“

Nemenej dôležitou témou je skladba družstva, v predchádzajúcom ročníku mal Urban k dispozícii viacerých hráčov s bohatými skúsenosťami z Niké SBL, dopĺňali ich mladí a najmä legionári. „My sme sa už začali pripravovať na Niké SBL v prvej lige, keď sme mali dvoch stabilných legionárov a jedného sme mali na hosťovaní z Handlovej. Po komunikácii so všetkými hráčmi, ktorí vybojovali najvyššiu súťaž, tak nikto nepovedal, že by nemal záujem pokračovať. Pokúsime sa zladiť kostru prvoligového družstva s úpravami a posilnením na niektorých kľúčových postoch. Chceme hrať v súťaži dôstojnú úlohu, ak to mám definovať, tak mám na mysli stred tabuľky,“ vyhlásil kormidelník Nitry.

DSC 8894

Už je tiež jasné, že zápasy Niké SBL sa budú hrať v Športovej Hale SPU. Pred úvodným „ostrým zápasom“ bude potrebné urobiť niekoľko podstatných zmien, čo potvrdzuje aj Urban: „Bude potrebné niektoré veci doladiť. Máme výhodu, že máme alternatívu v podobe mestskej haly, ktorá je stále k dispozícii a spĺňa všetky kritériá.“

Foto: Lukáš Droppan