• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Nedalo by sa povedať, že by sezóna 2022/2023 bola v podaní Spišských Rytierov neúspešná. Klub sa opätovne prebojoval do Final Four Alpsko-jadranského pohára a prvýkrát v histórii dokázal vyhrať základnú časť Niké SBL. Chýbal však tomu povestný extra krok, takže v lige z toho bol „len“ bronz. Ambície zostávajú pod taktovkou trénera Tea Hojča veľké, pomôcť by k tomu malo zotrvanie najmä slovenskej časti družstva.

Spišiaci to mali všetko vo svojich rukách, rozhodujúce semifinálové stretnutie sa hralo na ich palubovke, ale radosť zavládla na strane Komárna. S odstupom času je 3. pozícia úspechom pre klub, ktorý sa už pevne etabloval medzi slovenskú špičku. A pri väčšine pozitívnych emócií bol Teo Hojč, llovinský miláčik fanúšikov pokračuje s Rytiermi vo svojej misii.

„Po dobrej sezóne prišli aj zaujímavé ponuky, ale podpísal som tu na viac rokov. Dobre sa tu cítim a spravím všetko, aby sme mali ešte jednu dobrú sezónu. Som veľmi rád a pyšný na to, že sa až takto podarilo zdvihnúť klub smerom nahor. Urobíme všetko pre to, aby sme tam aj zostali. Tlak a stres je niečo, s čím tréneri musia žiť a nie je to vždy ľahké znášať. Hocikde trénuješ, tak tlak a očakávania sú, od klubu, sponzorov, médií, fanúšikov, verejnosti. Na mňa osobne nikto nemôže dať väčší tlak, ako ja sám na svoje ramená. Na druhej strane, veľakrát si poviem, že aký tlak, veď čo by mali povedať ľudia, ktorí rozmýšľajú ako zvládnuť mesiac, zaplatiť účty, postarať sa o jedlo na stôl,“ prezradil tréner „Novovešťanov“ k zotrvaniu v klube a k očakávaniam od nového ročníka.

Spolu s vedením klubu postupne zapĺňajú miesta na súpiske, zatiaľ sa im podarilo obsadiť tri miestenky pre legionárov. „Ešte nie sme v plnom zložení. Čakali sme na jedného hráča, ktorý bol pre nás veľmi dôležitý. Verím, že sú ešte na trhu nejaké mená, aj keď to bol z našej strany celkom risk, tak dlho čakať. Jasné, chcel by som, aby sme od začiatku trénovali kompletní. Príprava bude kratšie, je to niečo nové pre mňa. Asi každý tréner v našej lige, okrem možno jedného, vám povie, že ťažko sa hľadajú hráči pri podmienkach, ktoré im vieme dať. Snažíme sa hľadať hráčov s určitou kvalitou, a s troškou šťastia, aby boli normálni ľudia, dobrí spoluhráči a profesionáli. Dúfame a veríme, že tento rok sa nám to podarilo,“ uviedol Hojč.

DSC 4802

Dôležitým oporným pilierom zostavy je zotrvanie takmer kompletnej slovenskej časti tímu. V bielo-modrých farbách pokračuje kvarteto Adam Antoni, Dalibor Hlivák, Viktor Juríček, Tomáš Mrviš. Jediný otáznik je nad Michaelom Fusekom, ktorý podľa všetkého preferuje zahraničie. „Som rád, že sú tu. Poznajú systém, dobre sa s nimi pracuje. Slovenskí hráči v našom tíme spravili v predchádzajúcej sezóne progres a ja spravím všetko, aby sme na to nadviazali. Ja som vždy prvý, čo povie, že treba dať priestor slovenským hráčom, aj keď to znamená nižší rozpočet na legionárov. My sme predchádzajúci ročník odohrali prevažne s 3 legionármi, čo bolo najmenej v súťaži. Nedostali sme za to nič, možno som čakal trochu viac rešpektu, ale nič sa nedeje, ideme ďalej,“ vyjadril sa kormidelník Rytierov k slovenskej časti kolektívu.

Nemenej podstatnou súčasťou sezóny bude aj účinkovanie v Alpsko-jadranskom pohári. V tomto smere čaká jeho tím viac zápasov a kvalitnejší súperi, čo v konečnom dôsledku môže mať pozitívny efekt. „Veríme, že každá medzinárodná konfrontácia pomôže k progresu a zlepšeniu klubu, tiež aj ligy. Je to určite jeden zo spôsobov, ako sa súťaž môže zlepšiť a jej reputácia vo svete. Je to možno niekedy na škodu, cestuješ viac ako ostatní a si unavenejší, hlavne keď nemáš 10 profesionálov. Vidím tam však pozitíva, reprezentujeme klub, kraj a ligu v Európu. Alpsko-jadranský pohár má svoju kvalitu, stačí sa pozrieť koľko klubov s oveľa väčšími rozpočtami sa nedostalo do Final Four, ktoré sme si opäť zahrali,“ povedal Hojč.

DSC 5269 fb

Ruka v ruke so zlepšenými výsledkami a celkovou značkou Spišských Rytierov ide aj záujem fanúšikov. To je jedna z vecí, ktorá slovinského kouča obzvlášť teší: „Každý športovec rád hrá v dobrej atmosfére a pred čo najviac fanúšikmi. Bez toho by to nemalo význam. Chceli by sme prilákať do hlavy čo najviac priaznivcov, na mnohých zápasoch bola v predchádzajúcej sezóne super atmosféra. Videl som mnohých mladých ľudí, ktorí mali v našich hráčoch svoje idoly. Dúfam, že tomu bude tak aj tento rok.“

Na záver rozhovorov dostávajú jednotliví tréneri rovnakú otázku, aké sú ambície a ciele v novom ročníku? „Chceli by sme hrať dobrý basketbal, dobre trénovať, aby sme každým mesiacom boli lepší. To je hlavný cieľ. Ďalšou ambíciou je vždy byť v lige v top 4. Musíme tvrdo trénovať, fungovať ako tím na ihrisku, aby sme mali šancu splniť naše ciele. Tak, ako u každého, veľa bude záležať od toho, či sme sa trafili pri podpise hráčov,“ odpovedal Hojč.

DSC 5683

Aktuálna súpiska Spišských Rytierov:

Prišli: Luwane Pipkins (BK REDSTONE Olomoucko - ČR), Cory Reeves (ERA Basketball Nymburk - ČR), Daishon Smith (Rogaška Crystal - Slovinsko)

Zostali: Teo Hojč (hlavný tréner), Erich Korfanta (asistent trénera), Adam Antoni, Dalibor Hlivák, Viktor Juríček, Tomáš Mrviš

 

Aktuálny program prípravných zápasov Spišských Rytierov pred sezónou 2023/2024:

26. augusta: DEAC Debrecín (Maď.) – Spišskí Rytieri

1. – 2. septembra: Medzinárodný turnaj v Spišskej Novej Vsi (Spišskí Rytieri, Iskra Svit, GTK Gliwice/Poľ., DEAC Debrecín (Maď.)

6. - 7. septembra: Medzinárodný turnaj v rumunskej Oradei 

16. septembra: MKS Dabrowa Górnicza (Poľ.) – Spišskí Rytieri

Foto: Tony Mark, Lukáš Droppan