• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po výbornom začiatku, keď fanúšikovia boli plní optimizmu a radosti, sa situácia Prievidze mierne zmenila. Vysoká prehra u majstra, domáci neúspech v derby a aktuálne posledný nezdar s vicemajstrom. Tréner Saša Jankovič v rozhovore analyzoval momentálnu situáciu a výkony tímu.

Výkony v príprave a následné jednoznačnejšie víťazstvá nad Lučencom (78:58) a Spišskými Rytiermi (71:55) dali náročnému fanúšikovi Prievidze nádej, že by po rokoch mohlo družstvo útočiť na čelné pozície. V posledných dňoch však prišla studená sprcha, konkrétne v podobe 3 prehier za sebou a mierne zosunu ligovou tabuľkou.

„Po vynikajúcom štarte do sezóny prišla teraz nepríjemná séria 3 prehier. Zasiahli nás aj nejaké zranenia, ale netreba v tom hľadať alibi. Musíme zostať pozitívni a všetci spolu, ako tím, sa dostať naspäť na víťaznú cestu. Najväčšiu zmenu v porovnaní s prípravou vidím v útočnej fáze. Pokiaľ sme prvé dva zápasy hrali ako tím a lietali po palubovke, tak všetko bolo okej. Hneď ako prišla prvá prehra v Leviciach a hlavne v domácom derby s Handlovou, tak ako keby nám to zviazalo ruky a hráči boli pod stresom. Tu vidím veľký priestor na progres a budeme makať na tom, aby sme to zlepšili,“ načrtol aktuálne rozpoloženie tímu tréner Saša Jankovič.

Mimo výsledkov sa podpísali na aktuálnej forme aj absencie, respektíve zranenia. Klub musel zareagovať na výpadok rozohrávača Romea Croucha na niekoľko týždňov, zatiaľ však ani angažovanie Mekhiho Lairyho nezmenilo veci k lepšiemu.

jankovic tema 2

„Crouch je našim lídrom v útočnej a obrannej fáze. Je to jediný zahraničný hráč v tíme, ktorý hral rok v Európe a má nejakú skúsenosť. Veľmi nám chýba a verím, že sa čo najskôr vráti a s ním sa zlepší aj náš herný prejav. Lairy počas niekoľkých dní s nami ukázal proti Komárnu strelecký potenciál, ale zatiaľ stihol odrobiť len 4 tréningy, takže určite to nemá ľahké, ale snaží sa pochopiť systém. Prišiel sem ako pomoc, pokiaľ sa nevráti Crouch, ale ukázal, ako sa bojuje o zmluvu, za to klobúk dole. Niektorým môže byť príkladom,“ uviedol kouč Prievidze.

Proti Komárnu bol Lairy s 24 bodmi jednoznačne najlepším strelcom tímu, ale v tomto stretnutí chýbala Prievidzi podpora od Slovákov. Trio, ktoré zasiahlo do stretnutia, zostalo s 0 bodmi na svojom konte.

jankovic tema 3

„Moja vízia, keď som prišiel do klubu, určite nebola, aby Slováci mali 0 bodov, respektíve hrali menej, práve naopak. Príležitosť dostávajú, niektorí aj dosť, ale musia pochopiť, že musia zabrať a že ich nebude čakať večne. Ja verím, že zaberú a ukážu, že na to majú, ale musia si to vyriešiť sami so sebou, či sú ochotní spraviť pre to všetko, alebo chcú zostať v komfortnej zóne, ktorá ich uspokojí. Moju podporu budú mať, stojím za nimi, že majú na viac ako momentálne ukazujú, ale je to len a len na nich,“ vyhlásil Jankovič.

Rozohrané to jeho tím mal dobre, veď v polovici tretej štvrtiny vyhrával aj o 7 bodov, ale potom prebral iniciatívu súper a až na malý moment, už nepustil domácich do priaznivého stavu. „Proti Komárnu asi rozhodlo viacero faktorov. Áno, chýbali nám Crouch a Bolek, dvaja hráči hrali s teplotou, ale aj tak sme tri štvrtiny hrali dobre v rámci fyzických možností. Mali sme šancu zlomiť zápas, keď sme viedli o 9 bodov, ale Komárno sme vrátili späť do hry. V štvrtej štvrtine rozhodli ich skúsenosti a vynikajúci strelecký večer Eba, ktorý potrestal každú našu chybu v obrane,“ myslí si prievidzský tréner.

jankovic tema 4

Ligu čaká krátka prestávka, ale v sobotu je pred Prievidzou veľmi dôležitý duel. Cestuje do hlavného mesta, kde na nich čaká v približne rovnakom rozpoložení Inter Bratislava. V hre bude tak okrem ukončenia čakania na úspech najmä to, kto bude v tesnom závese za hornou štvorkou. „Máme celý týždeň, v prvom rade, aby sme sa dali zdravotne dokopy a budeme makať na tom, aby sa vrátil späť herný prejav zo začiatku sezóny. Čaká nás proti Interu ťažký zápas, ale ja naďalej verím, že ak každý splní to, čo sa od neho očakáva, tak môžeme zdolať každý tím. Spravím pre to všetko,“ dodal na záver Jankovič.

Foto: Ladislav Szibilla