• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V júni 2015 oznámilo vedenie MBK Handlová, že klub sa v nasledujúcej sezóne neprihlási do Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Dôvodom bola plánovaná rekonštrukcia hracej plochy v handlovskej športovej hale.

 

Handlová ja basketbalový klub s vyše sedemdesiatročnou históriou a od vzniku samostatnej najvyššej slovenskej súťaže z nej „baníci“ ani raz nevypadli. O to viac teda táto informácia zasiahla všetkých basketbalových priaznivcov na Slovensku. Pol roka sme o Handlovej nič nepočuli a v športovej hale bolo ticho, no teraz sa konečne začalo pracovať na plánovanej rekonštrukcii. „Sme veľmi radi, že sa rekonštrukcia začala.  Najprv sme chceli meniť iba palubovku, ale po zvážení všetkých okolností  sa vedenie klubu rozhodlo urobiť väčšiu rekonštrukciu, a to nielen výmenu  palubovky, ale aj stropu, hľadiska, kde budú umiestnené nové sedačky či výmenu košov. Všetko trvalo trošku dlhšie, lebo ak máte zrekonštruovať odrazu viacej vecí, potrebujete si dať urobiť projekt s vizualizáciou.  Potom musíte osloviť firmy, ktoré pracujú v danom obore, ktorý potrebujete. Ďalej si dohodnete stretnutia, potom vám vypracujú ponuky a ponúknu materiály na rekonštrukciu a potom sa musíte  stretnúť, rozhodnúť, zvážiť všetky okolnosti a nakoniec sa začne,“ opisuje priebeh prípravy na rekonštrukciu športový riaditeľ Handlovej, Ivan Kartáč.

 

Ešte v júni prezident klubu Ivan Kanianský povedal, že prerobenie hracej plochy musel klub stále odkladať, až si nakoniec desaťročia neustáleho používania vyžiadali svoju daň. To, že Handlová prišla o svoj šport č. 1 nebolo zdrvujúce len pre handlovských fanúšikov, ale i pre celý slovenský basketbal. Niektorých preto môže zaraziť fakt, že hoci vedenie neprihlásenie sa do súťaže oznámilo už v júni, s reálnymi prácami sa začalo až v januári. „Celý ten proces možno trval dlhšie, ale nakoľko sme neboli tlačení časom a chceli sme urobiť správne rozhodnutia, s rekonštrukciou sme začali v januári. Projekt si zobral  na starosti prezident klubu Ivan Kanianský. Potom sa pri stretnutí správnej rady spolu s primátorom R. Podobom vybrali materiály , ktoré budú na rekonštrukciu použité a  stanovil sa postup a harmonogram prác .  Začali sme od vrchu, to znamená rozoberáme strop športovej haly, ktorý sa kompletne  vymení. Starý strop už nezodpovedal ani po bezpečnostnej, ani po tepelnej stránke. Potom začneme rozoberať drevený obklad za košmi, ktorý nahradí nový moderný obklad a v neposlednom rade príde na rad palubovka a hľadisko,“ hovorí športový riaditeľ.

 

Aj napriek tomu, že v Handlovej sa tento rok mužský basketbal nehrá, vedenie klubu sa stretáva aj naďalej a za svojím rozhodnutím o neprihlásení sa do súťaže si stoja. „Samozrejme, veď halu rekonštruujeme hlavne kvôli basketbalu. Basketbal je pre nás priorita číslo 1. Často sa stretávame a už sme začali riešiť aj novú sezónu,“ povedal Ivan Kartáč, ktorý zároveň dodáva: „Veľmi dôkladne sledujeme extraligu a to, že nehráme nám je veľmi ľúto. Ale niektoré veci už nezniesli odklad. Palubovka nebola regulárna, cez strop sme mali obrovské úniky tepla, diváci sedeli na drevených laviciach. Myslím si, že teraz bol ten správny čas, aby sme to zmenili.  Nám veľmi záleží aj  na fanúšikoch a chceme, aby  sa v našej hale cítili dobre a príjemne.“

 

Dotácie na výmenu palubovku zabezpečil primátor mesta Handlová, Rudolf  Podoba, a zvyšné financie bude klub pokrývať z vlastných zdrojov. „Touto cestou by som veľmi rád všetkým, ktorí nám nielen pomáhali , ale aj naďalej pomáhajú veľmi pekne poďakoval. Či už je to Rudolf Podoba, Ivan Kanianský, Imrich Weisz alebo Jozef Tonhauser. Bez týchto ľudí by rekonštrukcia v takom rozsahu nebola možná. A chcel by som hlavne poďakovať aj našim fanúšikom, ktorí stáli a aj stále za nami stoja. Ani pre nich nebolo jednoduché zmieriť sa s tým, že jednu sezónu nebudeme hrať. Ďakujeme za trpezlivosť.“

 

Pripomíname, že neúčasť MBK Handlová v Eurovia Slovenskej basketbalovej lige by naozaj malo byť len na jednu sezónu. To, kedy bude kompletná rekonštrukcia handlovskej športovej haly hotová síce ešte nie je jasné, no s určitosťou vieme, že klub ešte pred začiatkom aktuálnej sezóny dostal od členov a klubov SBL divokú kartu, ktorá im zabezpečuje účasť v ročníku 2016/2017. „Nechceme hovoriť o konkrétnych dátumoch ukončenia rekonštrukcie, nakoľko nevieme čo nás po rozobratí palubovky všetko čaká a prekvapí, ale môžem všetkých ubezpečiť, že do začiatku novej sezóny bude hala pripravená a zrekonštruovaná. Práve v utorok som telefonoval s riaditeľom SBL p. Mičudom a potvrdili sme si vzájomnú dohodu o divokej  karte a našej účasti v nasledujúcej sezóne,“ informuje športový riaditeľ MBK Handlová.

 

Priaznivci slovenského basketbalu sa tak v budúcej sezóne môžu tešiť na účasť Handlovej v Slovenskej basketbalovej lige a najmä na legendárne hornonitrianske derby medzi Prievidzou a Handlovou.

 

 

FOTO: PETIS JAŠKO