• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Fungoval v tandeme otec-syn a vôbec to nemal jednoduché, keďže predtým si Niké SBL nemal možnosť vyskúšať. Ľubomír Urban však ukázal nielen sebe, ale aj ostatným, že v mladom basketbalovom veku má na to hrať túto súťaž a na jej konci získal aj ocenenie pre Peak najlepšieho slovenského hráča do 23 rokov štvrtej štvrtiny základnej časti. V rozhovore hodnotil najmä uplynulé týždne a mesiace v Nitre.

Pre Urbana mladšieho to bola premiéra nielen so Sláviou SPU Nitra v Niké SBL, ale aj pre neho samotného. Pred niekoľkými dňami sa skončila nováčikovská sezóna, z ktorej prevládajú v meste pod Zoborom pozitíva. „Sezónu hodnotím veľmi pozitívne. Mal som od toho veľké očakávania, lebo išlo o prvý rok v najvyššej súťaži. Moje očakávania sa napokon naplnili, veľmi som si to užil. Ako hráča ma to individuálne zlepšilo. Spoznal som nový kolektív, vedel som hrať proti kvalitným hráčom. Celé to hodnotím veľmi dobre,“ prezradil na úvod rozhovoru hráč Nitry.

Ako jeden z mála má 100-percentnú účasť v zápasoch a spomedzi všetkých hráčov patril k najvyťažovanejším v lige, keď priemerne hral v stretnutiach cez 32 minút. „Počas sezóny bol na mňa vyvíjaný aj dosť veľký tlak, nakoľko som mal jednu z najväčších minutáži v lige. Veľakrát to bolo o tom, že nepodávam dostatočné výkony, ale ja, ako 18-19 ročný hráč, som v každom zápase dostával zo seba 100 percent. Výkony sa počas sezóny zlepšovali, čím sa zaradil medzi dôležitých hráčov tímu,“ povedal Urban.

DSC 4088

Z pohľadu štatistík si svoju úlohu v prvej sezóne ustál, na svojom konte mával v priemere 10,1 bodu, 2,9 doskoku a 1,3 asistencie. „Som spokojný so štatistikami, ktoré som mal, ale na začiatku sezóny sa mi rozbiehalo ťažko. Nebolo to dobré, nevedel som premeniť jednoduché strely. Ako ročník išiel, tak už sa podarilo dávať priemerne cez 10 bodov na zápas. Snažil som sa robiť aj vedľajšie úlohy, ako sú doskoky a asistencie,“ zhodnotil svoje čísla 19-ročný basketbalista.

Podľa očakávania, rozdiely medzi Niké SBL a nižšími súťažami, respektíve mládežou, sú stále obrovské. V aktuálnej sezóne sa dostali výraznejšie do povedomia okrem Ľubomíra Urbana mladšieho aj ďalšie mená, ako Juraj Láštic, Matej Siládi, Juraj Páleník (všetci s ocenením pre Peak slovenského hráča do 23 rokov), či Patrik Pažický alebo Martin Minarovjech.

DSC 9984

„Dôležité je, že v Niké SBL sú profesionáli. Hráči trénujú niekoľkokrát do dňa, nie je to ako v prvej lige, že sa hráči stretnú dva alebo trikrát do týždňa. Ďalším aspektom je fyzickosť a rýchlosť hry. Nie raz som mal problémy stíhať. Musí sa človek adaptovať, je to ťažšie. Ak má mladý hráč dostatočnú minutáž, tak postupne sa zlepšuje adaptovanie a môže sa z neho stať veľmi dobrý hráč,“ myslí si Urban.

Priestoru na zlepšenie je veľa, čo si uvedomuje aj samotný hráč, ale zároveň hlási, že už sa adaptoval na podmienky: „Určite sa cítim pripravený na najvyššiu súťaž. Mám sebavedomie, že dokážem hrať aj v iných tímoch, nie len v Nitre. Chcem zlepšiť prácu na lopte, lebo počas sezóny boli moje strely, respektíve pozície na strelu, väčšinou vytvorené rozohrávačmi a druhými hráčmi. Párkrát som si ju vedel vytvoriť aj sám, ale chcel by som si ich vytvoriť viac, aby prišlo viac bodov. Mojou prioritou je tvoriť pre druhých hráčov, aby bolo viac asistencií. To ma najviac napĺňa, že niekto druhý dá kôš. Chcem popracovať aj na doskokoch, aby to štatisticky vyzeralo v budúcej sezóne lepšie.“

DSC 0281

Nitra má za sebou prvú sezónu, ale už sa pomaly začína pripravovať na ďalšie účinkovanie v Niké SBL. „Bol to pre mňa veľmi dobrý test. Teraz sa mi ukázalo, že mám na to hrať mužský basketbal a je už len na mne, ako to zoberiem do vlastných rúk, či budem viac a viac makať a potom sa to ukáže,“ dodal na záver Urban.

Foto: Martin Havran