• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Bez výraznejšej medializácie sa prednedávnom rozhodol hráč BK Interu Bratislava Radoslav Rančík založiť Slovenskú basketbalovú asociáciu hráčov. Prečo vznikla a čo bude jej cieľom, objasnil samotný hráč v rozhovore pre náš web.

„Našim hlavným podnetom je hájiť záujmy a práva hráčov, či už sa to týka kontraktov, ale aj vedľajších projektov, ako sú napríklad skupinové poistenia. Budeme sa tým zaoberať hlbšie, mali sme už prvé stretnutia, ale je to beh na dlhú trať. Tiež budeme samozrejme komunikovať s klubmi a manažérmi, aby zbytočne nedochádzalo k nedorozumeniam, či už z hráčskej strany alebo manažérskej,“ objasnil dôvody vzniku Rančík.

Myšlienka vzniku hráčskej asociácie nie je žiadnou novinkou v športovom svete, vo futbale či hokeji už funguje dlhšiu dobu. Práve od hokejistov čerpá skúsený basketbalista najviac informácií: „Dal som sa dokopy s chalanmi, ktorí vytvorili hokejovú asociáciu. Od nich čerpám veľmi veľa informácií. Už mi pomohli, ale nejaké veľké zmeny nebudú v najbližšie dobe citeľné.“ Ako uviedol Rančík, myšlienka vznikla už dávnejšie, len dlhšie trvalo, pokiaľ sa jej chytil. „Veľké zmeny neprídu počas môjho pôsobenia, skôr je to pre budúce generácie basketbalistov, ktoré budú hrať na Slovensku,“ dodal pivot Interu.

Čo bude hlavnou úlohou novovzniknutej asociácie? „Také veci ako napríklad poistenie hráčov, aby hráči podpisovali korektné zmluvy. Samozrejme, je tam aj zahrnutý zákonník o športe, kde by mali hráči podpisovať zamestnanecké zmluvy. To je však na dohode medzi nami a klubmi,“ odpovedal Rančík. Pozitívna reakcia prišla aj od Slovenskej basketbalovej asociácie, kde už poslali prihlášku. Rančík verí, že spolupráca bude fungovať na úrovni. Slovenský reprezentant na záver zhrnul ciele celej asociácie: „Budeme musieť viac komunikovať s hráčmi, čo sa deje, aké máme záujmy. Pýtať sa ich čo sú ich záujmy, čo by oni od toho očakávali, aby sme naozaj pracovali pre hráčov.“

Foto: Vladimír Dorňák