• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Už na budúci pondelok, 7. augusta, majú basketbalisti BK Inter Bratislava naplánovaný zraz a prvý tréning. Skončí sa tak „hluché“ obdobie dovoleniek a individuálnej práce a začne sa letná príprava pred štartom ročníka 2017/18, v ktorom žlto-čierni vyrukujú za obhajobou majstrovského titulu, ôsmeho v histórii klubu. Dvaja hráči sa však pondelkových povinností nezúčastnia, lebo prijali pozvánku od reprezentačného trénera Ivana Rudeža. Reč je o Michalovi Baťkovi a trocha prekvapivo aj o Radovi Rančíkovi.

Baťka, ktorý sa upísal Interu po minulej sezóne strávenej v drese KB Košice, pravidelne patrí medzi opory národného tímu. Jeho štart v predkvalifikácii MS 2019 sa dal očakávať. Avšak v prípade 37-ročného kapitána Bratislavčanov ide o prekvapenie. Meno mladšieho z bratov Rančíkovcov sa síce objavilo v predbežnej 25-člennej nominácii trénera Rudeža, ale Rado neabsolvoval s tímom prípravu, pracoval individuálne a o možnosti jeho štartu informovalo vedenie slovenskej výpravy až krátko pred pondelkovým odletom do Jerevanu, kde Slováci v stredu od 18:00 odohrajú svoj prvý „ostrý“ duel.

Rado, ktorý v októbri oslávi 38. narodeniny, sa do reprezentačného dresu vracia po dlhých siedmych rokoch. S akými pocitmi, to nám prezradil sám pred odletom do Arménska: „Sú to dobré pocity. Vraciam sa po dlhej dobe. Akosi k tomu došlo a v srdci cítim, že je to správna vec. Basketbal mi dal veľa a možno je to také moje ďakujem tomuto športu vrátiť sa do národného tímu a pomôcť chalanom v náročnej kvalifikácii.“

Kuriózne je, že Rado je o necelé dva mesiace starší ako reprezentačný lodivod Rudež. Je bezkonkurenčne najskúsenejším z našich reprezentantov a určite pozdvihne silu kádra a zvýši jeho šance v predkvalifikácii. „V prvom rade, neprišiel som do reprezentácie ukazovať sa, kto som, čo som a čoho som schopný. Prišiel som preto, aby som pomohol tímu, nech to bude akýmkoľvek spôsobom. Som tu pre chalanov, aby som ich podporil mentálne, alebo na ihrisku mojimi schopnosťami. No a spokojný budem, pokiaľ postúpime,“ povedal krídelník či pivot, ktorý má za sebou angažmány v Taliansku, Turecku, Francúzsku, Českej Republike, Chorvátsku i na Ukrajine a viackrát zažiaril v pohárovej Európe.

Pravda, cesta za postupom z predkvalifikácie do „veľkej“ kvalifikácie, ktorá sa začne na jeseň, nebude ľahká. Slováci si v A-skupine zmerajú sily so Švédskom, Bosnou a Hercegovinou a Arménskom. Z každej zo štyroch predkvalifikačných skupín postúpia najlepší dvaja. Žiaľ, kým ostatné skupiny sú trojčlenné, tá naša je štvorčlenná. A najsilnejšia je i z hľadiska zloženia.

Dobrou správou je, že Rada, Michala a aj ostatných reprezentantov budeme mať možnosť vidieť v akcii už na budúci týždeň, keďže náš národný tím odohrá všetky tri domáce stretnutia predkvalifikácie MS 2019 v Bratislave. Kde inde, než v Hant aréne, domovskom stánku BK Inter. O dôvod viac prísť a povzbudiť ich!

PROGRAM SLOVENSKA V PREDKVALIFIKÁCII MS 2019

STREDA 2. AUGUSTA: Arménsko - SLOVENSKO (Jerevan, 18.00)
SOBOTA 5. AUGUSTA: Bosna a Hercegovina - SLOVENSKO (Sarajevo, 20.00)
STREDA 9. AUGUSTA: SLOVENSKO - Švédsko (Bratislava, 18.00)
SOBOTA 12. AUGUSTA: SLOVENSKO - Arménsko (Bratislava, 20.00)
STREDA 16. AUGUSTA: SLOVENSKO - Bosna a Hercegovina (Bratislava, 18.00)
SOBOTA 19. AUGUSTA: Švédsko - SLOVENSKO (Uppsala, 16.00)

Autor: Adam Solga, zdroj: bkinter.sk

Foto: Vladimír Dorňák