• 1.

    LEV Levice
    21-7 49
  • 2.

    PDA Prievidza
    18-10 46
  • 3.

    SVT Svit
    18-11 47
  • 4.

    HAN Handlová
    16-11 43
  • 5.

    KMR Komárno
    16-12 44
  • 6.

    SNV Rytieri
    15-14 44
  • 7.

    INT Inter
    11-17 39
  • 8.

    LUC Lučenec
    9-20 38
  • 9.

    NIT Nitra
    3-25 31

Tri roky po sebe má základná časť Slovenskej basketbalovej ligy rovnakého víťaza – Inter Bratislava. „Žlto-čierni“ obhájili prvenstvo už po 29. kole, definitívou bol domáci triumf nad Levicami. Prečo sa to tímu z Pasienkov opäť podarilo, to sme zisťovali u trénera Aramisa Nagliča, ale aj u Radoslava Rančíka a Petra Ivanoviča.

Jazdu bratislavského celku za pozíciou č. 1 pred play off možno pokojne označiť za suverénnu. Skúsené družstvo malo len minimum herných výpadkov, ako napríklad jediná domáca prehra s Handlovou. Na palubovkách súperov našli premožiteľa len v troch prípadoch – v Lučenci, Žiline a vo Svite.

„Na začiatku sezóny by som určite nepovedal, že šesť zápasov pred koncom základnej časti budeme jej víťazom. Musím povedať, že v decembri sme vyhrali nejaké zápasy, ktoré sme mohli aj prehrať. To nám tiež pomohlo. Potom sa nám to vrátilo v pohári, kde sme nestačili na Prievidzu. Myslím si, že zatiaľ len štyri prehry v základnej časti je dobrým výsledkom,“ prezradil na úvod kouč Interu.

Čísla nepustia, „žlto-čierni“ majú jasne najlepšiu defenzívu v lige, priemerne dostávajú v zápasoch necelých 69 bodov. Druhá najlepšia obrana inkasuje v priemere o 6 bodov viac.

„Vyzerá to tak, že v lige máme istú dominanciu. Aj teraz sme zdolali druhé Levice po kvalitnom výkone. Ale nie sme tak dominantní ako to vyzerá v tabuľke. Súperi sa posilnili, pridali do kádrov dobrých hráčov. Päť mužstiev môže hrať o titul. Nehovorím to len kvôli nášmu alibi. Prievidza ukázala na pohárovom Final Four, že je silná, Lučenec má kvalitné družstvo. Posilnili sa Žilina a Handlová. Treba rátať aj s Levicami a Svitom. My máme dosť široký káder, sme s ním spokojní. Vyhovuje nám, že play off sa bude hrať v relatívne nahustenom programe, ale o nejakej našej dominancii v lige by som nehovoril,“ zaujal Naglič svojim názorom.

DSC 0563

Aj keď sužovala Inter početná zdravotná maródka, respektíve väčší počet hráčskych zmien, tak na pomery SBL-ky má stále jednoznačne najširší káder. Ak by malo družstvo výraznejšie pohárové skúsenosti, tak mohlo pokojne postúpiť do druhej fázy Európskeho pohára FIBA. Na súpiske je až osmička slovenských basketbalistov s reprezentačnými skúsenosťami, k tomu si treba prirátať jedného z najlepších hráčov predchádzajúceho ročníka Lee Skinnera. Mnohí hráči majú bohaté skúsenosti zo zápasov play off, vo svojich zbierkach majú niekoľko majstrovských titulov, respektíve pohárových úspechov.

„Máme už za sebou veľa v tejto sezóne. Začali sme prípravu skôr, hrali sme Európsky pohár FIBA, mali sme zranených hráčov, dávali sme sa dokopy. Boli tu rôzni hráči, niektorí museli aj odísť. Teraz je už situácia dobrá. Verím, že budeme zdraví. Tím má energiu, dobrú defenzívu, čo je základ na veľké víťazstvá,“ uviedol kormidelník bratislavského tímu.

DSC 0226

Víťaz základnej časti sa tak v najbližších týždňoch môže pripravovať na boje v play off, ktoré začnú na začiatku apríla. Do tej doby však môže ešte prehovoriť do bojov o 2. – 6. miesto, keďže ich najbližšie čaká Lučenec a Prievidza.

„Aj keď už sme víťazmi základnej časti, tak berieme ďalšie zápasy veľmi vážne. Nemôžeme si dovoliť vypadnúť z rytmu. Môžeme vyskúšať mierne zmeny v zostave. Aj nejaké veci, ktoré budeme pripravovať na play off. Chceme vyhrať každý ďalší duel. Sme prví po základnej časti a už sa tešíme na play off,“ uzatvoril Naglič.

DSC 0603

Trénerský pohľad Petra Ivanoviča:

„Interisti si šesť zápasov pred koncom základnej časti zabezpečili prvé miesto v tabuľke. Ich postavenie je zaslúžené, vyplýva to pre mňa z dvoch silných ukazovateľov:

Obrana – majú najlepšiu obranu v lige, dostávajú v priemere 68,8 bodu na zápas, čo je najmenej zo všetkých tímov. V prípade, že dodržiavajú obranné zásady, tak majú súperi problém presadiť sa. Častým striedaním obranných systémov často dostávajú súpera do neriešiteľných situácií.

Skladba tímu – „žlto-čierni“ majú najširšiu lavičku v lige, na každom poste majú minimálne dvoch kvalitných hráčov. Môžu sa opierať o výkony Slovákov i legionárov. Nemyslím si, že by niekto mohol Inter v momentálnej forme zdolať v sérii zápasov. Vedia ich zdolať, ale nie porážať, aj keď by to pre atraktivitu play off bolo zaujímavé.“

 

Hráčsky pohľad Radoslava Rančíka:

„Z môjho pohľadu si Inter zaslúži víťazstvo po základnej časti, pretože hral zatiaľ najkonzistentnejší basketbal. Áno, mal aj krízové obdobie počas posledného mesiaca, ale v globále bol jednoznačne dominantným tímom. Jeho najväčšou devízou je obrana, ktorá stojí na princípoch nekompromisného kontaktu a výbornej rotácii. Toto vytvára veľa strát a mnoho šancí na ľahké body z rýchleho protiútoku. Bude určite zaujímavé sledovať formu všetkých pred play off. Myslím si, že sa máme na čo tešiť.“

Foto: Lukáš Droppan