• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Počas leta mal na stole viacero zaujímavých ponúk, ale reprezentačný pivot Peter Sedmák sa rozhodol okúsiť exotické zákutia basketbalu v Spojených arabských emirátoch, keď podpísal kontrakt s Banijas Abu Dhabi.

Liga v Spojených arabských emirátoch je takmer pre všetkých basketbalových fanúšikov veľkou neznámou, preto nám viac o nej povedal samotný hráč: „Som tu jediný Európan a hrám proti kvalitným Američanom. Väčšinou celý zápas hrám 1 na 1 proti najlepšiemu hráčovi súperovho tímu, to isté platí aj v obrane, kde bránim najlepšieho útočiaceho zahraničného hráča. Vôbec to nie je ľahké. Hrám 40 minút, musím stále skórovať a dobre brániť. Na zahraničného hráča je tu vyvíjaný najväčší tlak a očakávania. Ak nehráš dobre, ideš domov.“ Ako ďalej „Sedmo“ pokračoval, súťaž je podobná ako všade vo svete, prvých 4 – 5 tímov je kvalitných, ostatné sú priemerné. Jeho Banijas patrí medzi tie slabšie tímy v najvyššej súťaži. „Zahraniční hráči sú veľmi dobrí, domáci nie sú profesionálni hráči, takže v tomto smere je to slabšie. Oni berú šport ako zábavu, majú super prácu za veľké peniaze a chodia trénovať raz denne večer. Samozrejme, ešte sú aj platení za basket. To som nevedel, keď som tu šiel a celkom ma to prekvapilo,“ vyjadril sa k hráčskej kvalite bývalý hráč Interu. Čo sa týka tréningového procesu, tak podľa Sedmáka majú celkom dobrú úroveň, na tom si tréner (Hamdo Frljak poz. redaktora) dáva záležať. Doobeda trénuje individuálne s trénerom, respektíve chodí do fitka a večer sú na programe tímové tréningy. „Starostlivosť klubu je na vysokej úrovni, nestaráte sa o nič, všetko máte pripravené, či už na zápas alebo na tréning,“ vyjadruje spokojnosť so zázemím klubu pivot Banijasu.

Svoje rozhodnutie odísť z očí do ďalekých emirátov rozhodne neľutuje Sedmák: „Dá sa povedať, že mi to pomôže zlepšiť sa individuálne. V zápasoch pravidelne dosahujem double-double, priemerne je to niečo cez 30 bodov a 12 doskokov, ale presne sa to nedá povedať. “ Najvyššia súťaž tu ešte nezačala, Banijas má za sebou len jeden pohárový turnaj, kde zo 6 zápasov zvíťazil iba v jednom prípade. Jediný legionár v tíme tiež dodal, že divákov na zápase moc nemajú. Spojené arabské emiráty si celkovo ako svoju ďalšiu kariérnu zastávku Sedmák pochvaľuje: Zatiaľ som tu skoro dva mesiace a krajina sa mi veľmi páči. Keď som prišiel v septembri, tak tu bolo veľmi horúco, ale teraz teploty klesli a je tu veľmi príjemne. Spoznávam krásy Abu Dhabi, je tu veľa nádherných miest a som rád, že tu môžem žiť. Prekvapilo ma, ako sa majú dobre obyvatelia. Štát im tu vytvoril skvelé podmienky pre žitie, o akých sa nám ani nesníva a tí ľudia sa majú ako v raji. Nič im nechýba a podľa toho sa aj správajú. Ináč sú veľmi nábožensky založení a milí. Prekvapilo ma, že sa zastaví tréning a všetci sa idú spoločné modliť, potom sa pokračuje ďalej. Celkovo je tu taký kľudný a bezpečný život.“

FOTO: PS, VLADIMÍR DORŇÁK