• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Pred novou sezónou Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy vstúpilo po dohode do platnosti pravidlo týkajúce sa počtu Slovákov v tíme, ale aj na palubovke. Ako sa to prejavilo zatiaľ na kvalite domácich hráčov?

Šesť Slovákov na zápasovej súpiske pripravených nastúpiť do zápasu, minimálne jeden na palubovke počas celého priebehu stretnutia. To sú novinky, s ktorými sa kluby museli pred sezónou vysporiadať. Darí sa im to zatiaľ? Zlepšila sa kvalita slovenských hráčov oproti minulej sezóne? Poďme sa pozrieť na situáciu v jednotlivých kluboch.

Košice:

Nováčik z Košíc pracuje momentálne so šesticou Slovákov, kvalitou ide o dobrý výber. Po necelých dvoch rokoch na Pasienkoch sa v priebehu minulej sezóny presunul na východ Stanislav Baldovský a tento prestup mu očividne prospel. Z hľadiska hernej produktivity si výrazne polepšil a nie raz mal výrazný podiel na víťazstve býkov. Vydarený návrat do najvyššej súťaže zažíva aj Róbert Nuber, ktorý dokazuje, že stále ma čo ponúknuť vo svojich 32 rokoch. Podobne ako Baldovský je na tom aj reprezentačný center Michal Baťka, návrat do známeho prostredia mu po prievidzskej anabáze prospel. Do rotácie je stále užitočný Maurizio Galata, cenné minúty zatiaľ zbierajú Járay s Lechmanom. V béčku majú Košičania mimo iného Hintoša, Zibrinyiho, či Kissa, všetko hráčov s extraligovými skúsenosťami.

Prievidza:

V tíme vicemajstra má miesto na súpiske Miljana Čuroviča sedem Slovákov, päť z nich sú domáci odchovanci. Najvýraznejšiu stopu zanecháva člen základnej päťky Richard Körner, ktorý si rýchlo získal priazeň náročných domácich fanúšikov. Klasicky dobrú prácu v zápasoch tiež odvádza miláčik publika Marek Jašš. Svoju formu z predošlého ročníka zatiaľ hľadá Jozef Vojtek a ostatné miesta v tíme zaberajú mladé pušky. Trojica Dobrotka, Hupka a Pasovský v prvom rade zbiera skúsenosti v najvyššej súťaži a talentovaný Kádaši udivuje odborníkov svojou dravosťou a talentom vo svojom stále mladom basketbalovom veku.

Levice:

Príjemným prekvapením aktuálnej sezóny sú výkony levického tímu, ale na druhej strane práve kvalita domácich hráčov je najväčšou slabinou tohto družstva. Takmer všetka zodpovednosť v tomto smere padá na plecia Milana Žiaka, ktorý sa s touto rolou pasuje nad očakávania a právom patrí medzi najvýraznejšie osobnosti tejto sezóny. Stále dobrú výkonnosť preukazuje aj skúsený Vlado Klár, postupne sa dostáva do formy tiež talentovaný Róbert Rozim. Ostatných hráčov zatiaľ tréner Hojč využíva pomenej, dokonca v dvoch stretnutiach nastúpil za Patriotov aj 38-ročný veterán a pamätník historicky prvého titulu Rišo Klein.

Komárno:

U úradujúceho majstra sa už niekoľko rokov nemení slovenské jadro, dobrú prácu pre tím stále odvádza Marek Kozlík, ktorého čísla v tejto sezóne sú vynikajúce. Predsezónne očakávania napĺňa aj Roman Vido a čoraz väčší priestor dostáva aj trojkový snajper Matej Marchyn. Klubová zmena sa pozitívne prejavuje aj na Ondrovi Haviarovi a menoslov uzatvára duo Kurthy a Maslík, tí majú na konte v doterajšom priebehu sezóny najmenej zápasových minút

Inter:

Na Pasienkoch má tím Ľubomíra Urbana tradične početné slovenské zastúpenie. Písať o kvalitách bratov Rančíkovcov je zbytočné, preto rovno prejdeme k ostatným členom žlto-čierneho kádra. Stále dobrú fazónu preukazujú aj stálice interistického kádru Nenad Miloševič a Martin Bílik. Svoju rolu v tíme si bez problémov našiel aj Andrej Kuffa, ktorého čísla sú mierne vyššie oproti minulej sezóne. Vydarený návrat po ročnej odmlke zažíva reprezentačný krídelník Tomáš Mrviš a do starého železa určite nepatrí ani Miroslav Páleník. Pozitívnym signálom do budúcnosti je talentovaný reprezentačný rozohrávač Alex Ondruš, vo veku 16 rokov získava v najvyššej súťaži cenné skúsenosti.

Svit:

Pod Tatrami zatiaľ najviac pokrivkáva kvalita slovenských hráčov, ale angažovanie Michala Madzina ako asistenta trénera je dobrým krokom vedenia klubu smerom do budúcnosti. Príjemným prekvapením sú výkony Petra Pipíšku, ktorý nadväzuje na vydarenú minuloročnú sezónu na Spiši. Svoj štandard odvádza domáce trio odchovancov – Bachan, Dratva a Findura. Prvé dva štarty má za sebou aj Roman Skvašík a viac sa asi očakávalo od Borisa Belavého.

Nitra:

Rok skúseností sa podpísal na mladom tíme Nitry, štyri víťazstva oproti dvom z minulej sezóny hovoria jasnou rečou. Výraznejší priestor využíva Ladislav Stojanov, veľmi príjemným prekvapením sú výkony Adama Štefeka, striedavo sa darí aj Jurajovi Šimončíkovi. Určite viac očakával tréner Nitry Peter Seman v doterajšom priebehu ročníka od dvojice Novysedlák a Samek. Čo sa týka ostatných mien v nitrianskom kádri, tak výraznejšie zatiaľ v tomto smere o sebe nedali vedieť.

Karlovka:

Čisto slovenský tím sa v tejto sezóne výsledkovo i herne trápi, ale v tíme Milana Černického sa určite dajú nájsť aj pozitíva. Výrazne zlepšenie svojich výkonov zažíva ešte stále len 19-ročný krídelník Dávid Abrhám, zlepšil sa tiež Juraj Hašan. Tradične kvalitne v zápasoch sa prezentuje aj Lukáš Hoferica, dobrou správou pre tím je tiež návrat Filipa Lehmana, ktorý ako keby tímu nechýbal vyše roka. Od niektorých mien sa v aktuálne sezóne očakávalo viac, preto bude zaujímavé sledovať ich výkony v  najbližších dueloch, ktoré majú pre tím mimoriadnu dôležitosť.

Spišská Nová Ves:

Zmena klubovej filozofie na Spiši otvorila priestor pre ďalší čisto slovenský tím. Víťazstvo v aktuálnej sezóne z toho v doterajšom priebehu nebolo, ale basketbalová scéna objavila niekoľko nových mien. Líderskú pozíciu nad mladým tímom prevzal Vlado Hovaňák, ku ktorému sa počas sezóny pridal aj skúsený Boris Kovalík. Takmer všetci z tímu si výraznou mierou vylepšujú štatistiky, nás pozitívne zaujal napríklad Daniel Lenárt či Adrián Smik. Výrazný herný progres zažíva aj odchovanec handlovského basketbalu Michal Dolník. Zabudnúť nemôžeme ani na stále ešte len 15-rozohrávača Mateja Majerčáka, ktorý sa už teraz dokáže pasovať s oveľa skúsenejšími súpermi.

Náš názor: Čísla hovoria jasnou rečou, v tejto sezóne je na súpiskách o 27 slovenských hráčov viac oproti minulému ročníku. Pozitívnym signálom pre budúcnosť slovenského basketbalu je tiež fakt, že kluby dávajú oveľa väčší priestor mladým, talentovaným hráčom. Či už to plynie z nedostatku finančných prostriedkov, zmeny klubovej filozofie, respektíve zaplnenia miest na súpiske, každý krok vpred sa ráta. Síce sa z ligy vytratili mená ako Sedmák, Kosa, Šoška, Dorazil, Rendla alebo Doležaj, ale táto sezóna objavila niekoľko nových mien - Kádaši, Abrhám, Majerčák, Dolník, Štefek a mnohých ďalších. Pripočítajme si k tomu niekoľko ligových navrátilcov - Rado Rančík, Tomáš Mrviš alebo Róbert Nuber. V tomto smere si tak pravidlo o slovenských hráčov obhajuje svoje postavenie v pravidlách.

FOTO: MARTIN ŠOPINEC