• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Myšlienka B-tímov je celkom bežnou záležitosťou v ostatných krajinách, kluby takto pracujú s menej vyťaženými hráčmi a mladíkom dávajú priestor zapájať sa do mužského basketbalu. Tento koncept sa postupne čoraz viac dostáva aj do Niké SBL, v sezóne 2023/2024 bude mať trio družstiev svoju „farmu“ v prvoligovej súťaži.

Najdlhšie a najpočetnejšie skúsenosti majú s myšlienkou A a B-tímu v Iskre Svit. Podtatranský celok má dlhodobo kompletnú mládežnícku pyramídu a touto cestou sa snaží postupne zapájať vlastných odchovancov do najvyšších basketbalových poschodí. „Už je to 10 rokov, keď sme sa dohodli na spolupráci s Prešovom, hrajúcim 1. ligu. Zmyslom bolo okrem minutáže našich, hlavne mladých hráčov, aj spolupráca s vysokoškolským mestom, aby sme umožnili našim hráčom študovať na vysokej škole a zároveň, aby mohli zostať hráčmi Svitu. V posledných dvoch rokoch máme dostatok hráčov, aby sme v tejto súťaži postavili tím z hráčov do 23 rokov, čo jasne ukazuje, že sa významne venujeme výchove mladých slovenských hráčov,“ vysvetľuje históriu prezident Svitu Ján Drobný.

Pre ilustráciu, touto cestou „vyhrania“ si prešli napríklad Jakub Mokráň, aktuálne majster Česka, reprezentant Slovenska a hráč Opavy. Z nedávnych príkladov možno spomenúť Šimona Turzu, ktorý to tiež dopracoval na pozvánku do slovenského výberu a na dôležitého člena rotácie Iskry. „Cieľom pôsobenia v prvej lige je umožniť mladým hráčom získať prvé kontakty s mužským basketbalom a uľahčiť im prechod do Niké SBL. Myslím si, že to funguje výborne a momentálne to považujeme za najlepšie riešenie pre našich hráčov,“ hovorí Drobný.

b timy 3

Za pravdu mu dávajú aj výsledky, Iskra Svit sa stala v rokoch 2022 a 2023 majstrom Slovenska v kategórii do 23 rokov a v predchádzajúcom ročníku bola súčasťou aj Final Four 1. ligy. Teraz sa pod taktovkou nového trénera Lukáša Vargu otvára ďalšia cesta pre mladíkov, chopiť sa ligovej príležitosti. „Odozva a výsledky jasne ukazujú, že je to správna cesta,“ dodal funkcionár Svitu.

V Leviciach najskôr spojili sily s ŠBK, teraz so Žiarom nad Hronom

Svoju prax s poskladaním prvoligového tímu majú aj v Leviciach. Patrioti sa po úspešnom klubovom reštarte začali venovať aj tejto téme, najskôr „zapožičiavali“ hráčov mládežníckemu ŠBK Junior. „Pred 4 rokmi, po dvoch tituloch v rade v kategórii juniorov, sme sa rozhodli spolu s Patriotmi vytvoriť B-tím. V prvej sezóne to bolo spojenie bývalých hráčov účinkujúcich dovtedy v druhej lige s hráčmi, ktorí skončili juniorku a začali svoje pôsobenie v družstve Patriotov. Po prvom roku sa ukázalo, že je potrebné túto myšlienku posunúť ďalej. V ďalšej sezóne sme hrali 1. ligu už iba s aktívnymi hráčmi Patriotov do 23 rokov a hráčmi juniorského tímu,“ vyjadril sa prezident ŠBK Junior Levice Gabriel Sirotňák.

Aj toto spojenie síl prinieslo svoje výsledky, v sezóne 2021/2022 dokonca bojovali ŠBK Junior Patrioti Levice „U23“ v baráži o účasť do Niké SBL. Táto kategória tiež pravidelne bojuje v „U23“ o cenné kovy. Z mien sa oplatí vypichnúť najmä súčasného reprezentanta Slovenska Samuela Volárika, kapitána Komárna Martina Danieliča a veľmi nádejne sa prezentuje aj Alex Krajčovič.

b timy 2

„Cieľom projektu bolo umožniť veľmi vysokú minutáž v mužskej súťaži mladým hráčom Patriotov a slušnú porciu minút juniorom a kadetom. Toto prepojenie medzi mužským basketbalom a juniorským sa ukázalo zmysluplným, funkčným. Daniel Chaban, Alex Krajčovič a Samuel Solčánsky sú hráčmi Patriotov. To, že títo hráči majú veľký záujem hrať v prvoligovom tíme svedčí o tom, že tento projekt má zmysel,“ vysvetľuje Sirotňák.

V sezóne 2023/2024 spojili Levičania sily so Žiarom nad Hronom a v prvoligovej súťaži tak uvidíme družstvo BK MŠK - Patrioti Žiar nad Hronom „U23“. „Už v uplynulej sezóne sme spolupracovali v rámci juniorského tímu a tiež v kategórii 'U20' EYBL. Spolupráca priniesla osoh hlavne hráčom, ktorí mohli potvrdiť svoje kvality a skúsenosti aj v reprezentačných výberoch (Tončík, Solčánsky, Valent). Začiatkom tohto roka sme začali na úrovni vedení všetkých troch klubov prvé rozhovory a neskôr sme sa dohodli na dlhodobej spolupráci v juniorskom tíme a tíme mladých mužov 'U23'. Základným cieľom je vytvoriť silný, konkurencieschopný tím. Máme otvorený priestor aj pre jedného až dvoch mladých hráčov z iných extraligových klubov. Hlavným cieľom je byť zásobárňou pripravených slovenských hráčov pre tím Patriotov, ktorý má doma najvyššie ciele a chce úspešne reprezentovať v Európe. Tento tím bude tiež opäť hrať EYBL,“ prezradil detaily šéf ŠBK Junior Levice.

b timy 4

Svoj pohľad na históriu a spoluprácu medzi klubmi načrtol aj generálny manažér Patriotov Ladislav Garaj: „Predchádzajúce sezóny nám ukázali, ako dôležité pre mladých hráčov je, keď môžu využiť šancu a vyhrať sa v druhej najvyššej súťaži mužov. Levice sú v tomto špecifické, keďže káder je nabitý. Jedna vec je, že hráči majú výborné tréningové podmienky a môžu na tréningoch pracovať proti tým najlepším. Následne ale potrebujú aj zápasovú prax a pre to je 1.liga v mladom veku ideálna. Určite sme boli za, aby sa našiel spôsob, ako zapojiť našich hráčov aj do spoločného projektu so Žiarom nad Hronom. Myslím si, že to môže pomôcť každej strane a verím, že na konci sezóny bude toto rozhodnutie vyhodnotené ako úspešné.“

Prievidza nováčikom v tomto smere

K dvom etablovaným klubom sa teraz pridala aj BC Prievidza, ktorá podobne ako ostatní, využije k tomu mládežnícky klub MBA Prievidza. Spolupráca týchto dvoch sa tak dostane v sezóne 2023/2024 na ďalšiu úroveň. "Postaviť prvoligové mužstvo bol náš sen a vízia už dlhší čas, lebo cieľom BC Prievidza je dlhodobo práca s mládežou. Silná a kvalitná mládežnícka základňa bude prínosom pre všetkých a je predpokladom väčšieho počtu domácich hráčov v extraligovom tíme. Tento projekt bude financovať BC Prievidza, ale veríme, že sa nájdu partneri, ktorí nám pomôžu podporiť tento tím zložený z domácich hráčov. Chceme tým pozdvihnúť basketbal v Prievidzi na vyššiu úroveň. Uvedomujeme si potrebu silnej mládeže a bez spolupráce s MBA by to nebolo možné. Práve týmto chceme pomôcť aj im a dať perspektívu mladým pokračovať s basketbalom v Prievidzi, prípadne prilákať talenty z okolia. Títo hráči budú doplnení amatérmi z radov bývalých hráčov, či odchovancov, ktorí sa ešte aktívne venujú basketbalu. Tu by som chcel poďakovať Renému Matuškovi, ktorý sa nadchol tejto myšlienke, podal pomocnú ruku a týchto hráčov vytipoval a tiež oslovil," vyjadril sa pre oficiálnu klubovú webstránku člen vedenia BC Prievidza Peter Zvara.

DSC 7839

Pod názvom BC Prievidza „B“ sa tiež prihlásili do prvoligovej súťaže. Tento projekt ide ruka v ruke s tým, že už niekoľko rokov sa klub snaží etablovať do A-tímu mladých slovenských hráčov. Tí teraz dostanú ďalšiu možnosť na herný rozvoj. „Sme veľmi radi, že sa klub BC Prievidza rozhodol prihlásiť družstvo do 1. ligy. Je to veľký prínos pre mladých talentovaných hráčov MBA Prievidza. Prechod z kategórie juniorov do extraligy je náročný, 1. liga by mohla a mala byť medzistupňom medzi týmito dvomi kategóriami. Veríme, že prvá liga nám pomôže udržať v Prievidzi našich najtalentovanejších hráčov a zároveň sa stane aj lákadlom pre perspektívnych hráčov z iných klubov. A tí sa postupne budú môcť prepracovať až do extraligového BC Prievidza, prípadne sa posunúť do kvalitných zahraničných klubov,“ myslí si predseda MBA Prievidza Marek Bulík.

Foto: Vanda Matušeková, Lukáš Droppan