• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Slovenská reprezentácia pozná mena svojich súperov v kvalifikačných bojoch o miestenku na Majstrovstvá Európy v roku 2017, ktoré sa uskutočnia v štyroch krajinách – Fínsko, Izrael, Rumunsko a Turecko.

Okolo seniorskej reprezentácie bolo v posledných dňoch rušno, všetko začalo vymenovaním nového trénera, ktorým sa stal bývalý kormidelník Prievidze a v súčasnosti kouč švajčiarskeho celku Lions de Geneve Ivan Rudež. Pokračovaním noviniek bolo piatkové žrebovanie kvalifikácie na ME 2017. Slovensko bolo nasadené podľa bilancie z predošlej kvalifikácie do tretieho výkonnostného koša. Nakoniec nás žreb v nemeckom Mníchove prisúdil do skupiny F spolu s Albánskom, Čiernou HorouGruzínskom.

Najvyššie sa v rebríčku FIBA nachádza gruzínska reprezentácia, momentálne 21. najlepší celok Európy. Aj napriek krátkej existencii sa Gruzínsko zúčastnilo posledných troch európskych šampionátov, maximom je 11. miesto spred piatich rokov v Litve. Hviezdou reprezentačného tímu a kapitánom zároveň je Zaza Pachulia, v súčasnosti hráč Dallasu Mavericks. Gruzínci majú so Slovenskom kladnú bilanciu zo vzájomných zápasov – 3 víťazstvá a 2 prehry.

Druhý výkonnostný kôš nám prisúdil Čiernu Horu, ktorá je súčasťou Medzinárodnej basketbalovej federácie len od roku 2006. Čiernohorci majú za sebou dve účinkovania na majstrovstvách Európy, najlepšie zatiaľ dopadli v roku 2013, kedy sa umiestnili na 17. mieste. Pre zaujímavosť, v minulom roku získali zlato z Hier malých štátov Európy, vo finále vyhrali nad Islandom 102:84. Pre fanúšikov bude najznámejšie Nikola Pekovič a Nikola Vučevič, keďže obaja hrajú v NBA.

Skupinu doplnilo zo záverečného koša Albánsko. Aj pre nich je najvýraznejším úspechom popredné umiestnenie na FIBA Európskych hrách pre malé štáty, desať rokov dozadu skončili na druhom mieste. Inak bolo Albánsko dlhé roky súčasťou B divízie.

K losovaniu sa pre oficiálny web Slovenskej basketbalovej asociácie vyjadril aj nový tréner slovenskej reprezentácie Ivan Rudež: „Dostali sme dvoch silných súperov a jedného, ktorý je rovnako kvalitný ako my. Čierna Hora má v tíme hráčov z NBA a ich trénerom je legenda európskeho basketbalu Bogdan Tanjevič. Gruzínsko má generáciu hráčov narodených v rokoch 1984 až 1986, ktorá spolu hráva už dlhé roky. Taktiež má hráčov z NBA a Euroligy, považujem ich za favorita našej skupiny.“

Po trénerovi sme dali priestor aj niektorým slovenským reprezentantom, ktorým bola položená rovnaká dvojica otázok:

1. Ako hodnotíte silu skupiny a šance Slovenska v nej?

2. Čo vravíte na nového reprezentačného kormidelníka, bude z vašej strany záujem reprezentovať?

 

Stanislav Baldovský (hráč KB Košice):

1. Tak určite je to silná skupina, ale osobne fakt neviem, že aké sú to družstvá okrem Gruzínska. Proti Gruzínsku som mal možnosť hrať v Tbilisi. Vtedy mali veľmi dobrý tím a hráčov z najvyšších líg, čiže bude to veľmi ťažké, ale šanca je stále.

2. Tréner má kvalitu. Mal som tu česť už pod ním trénovať a reprezentovať, čiže určite budem chcieť dostať sa do zostavy.

 

Pavol Lošonský (hráč Worchester Wolves):

1. Nepoznám reprezentácie iných krajín, neviem v akej sile budú nastupovať, ale myslím, že by to malo byť hlavne o nás. Ako sa vraví lopta je guľatá a hrá päť hráčov proti piatim. Šance Slovenska budú záležať hlavne na nás - ktorí chalani budú zdraví a k dispozícii a ako sa budeme vedieť zohrať. Ja som zástanca, že tímy vyhrávajú viacej zápasov ako jednotlivci.

2. Ja som pod trénerom Rudežom pôsobil na nejakých sústredeniach a nemôžem povedať nič zlé. Myslím si, že sa vždy snaží vyťažiť z hráčov maximum a môže slovenskej reprezentácii len pomôcť. Pokiaľ budem zdravý a bez zranení, a príde mi pozvánka, určite neodmietnem.

 

Tomáš Mrviš (hráč BK Inter Bratislava):

1. Čierna Hora a Gruzínsko sú veľmi silné tímy so skvelými hráčmi, ktorí majú skúsenosti z Euroligy a NBA. Albánsko nepoznám, ale určite to nebude ľahký súper pre nás.

2. Tréner je ambiciózny a pozná slovenskú ligu a hráčov. Uvidíme akých hráčov sa mu podarí presvedčiť. Verím, že nájde to najlepšie. Pokiaľ budem zdravý, budem mať záujem, ale to je ešte ďaleko.

 

Jakub Petráš (hráč Stony Brook Seawolves):

1. Myslím si, že táto skupina je hrateľná, ale bude to veľmi náročné. O súperoch neviem veľa, ale podľa mňa sú šance na úspech Slovenska v tejto skupine celkom dobré.

2. S novým reprezentačným trénerom nemám zatiaľ žiadne skúsenosti, ale myslím si, že zmena trénera bol dobrý krok zo strany SBA. Z mojej strany záujem reprezentovať určite je, ale je to otázka ako s tým budú súhlasiť moji terajší tréneri a vedenie družstva. Neviem ako to bude zo strany hlavného trénera a jeho asistentov či dostanem pozvanie do reprezentácie.

 

Peter Sedmák (momentálne bez klubu):

1. Zloženie skupiny je na prvý pohľad ťažšie ako pred dvoma rokmi. Asi najväčšími favoritmi sú Gruzínci, ktorí skončili na ME 2015 na 15. mieste. Veľkú kvalitu má určite aj Čierna Hora, ale myslím si, že proti ním máme šancu a takisto aj proti Albánsku. Všetko bude záležať na tom, kto bude ochotný reprezentovať a aký tím si nový tréner poskladá.

2. Čo sa mňa týka, tak ak to zranenie dovolí, chcel by som reprezentovať Slovensko.

 

Roman Vido (hráč MBK Rieker Com-Therm Komárno):

1. Skupina je to určite zaujímavá, ale hovoriť o tom, aké máme šance je ešte priskoro. Bude to záležať od toho, aký tím sa podarí poskladať.

2. Tréner Rudež patrí medzi najlepších trénerov, ktorí pôsobili na Slovensku. Osobné skúsenosti s ním nemám zatiaľ žiadne, nakoľko som s ním absolvoval len pár tréningov. Verím, že je pre nás dobrou voľbou. Ak nebudem mať žiadne zdravotné problémy, určite by som rád reprezentoval.

 

Milan Žiak (hráč BK Levickí Patrioti):

1. Veľmi zaujímavá skupina. Hlavne Čierna Hora a Gruzínsko sú basketbalové krajiny s kvalitnými hráčmi a bude zaujímavé sa s nimi porovnať. O súperoch nič neviem, rovnako ako o slovenskom tíme. Treba bojovať. Ani pred dvoma rokmi v kvalifikácii v Banskej Bystrici nám nikto neveril a skoro sme postúpili ďalej.

2. Z počutia viem, že je to dobrý tréner. Ja som tento rok neplánoval reprezentovať, ale uvidím čo bude v lete.

 

Rozpis kvalifikačných zápasov Slovenska na Eurobasket 2017:

31.08.2016: Čierna Hora – Slovensko

03.09.2016: Slovensko – Gruzínsko

07.09.2016: Slovensko – Albánsko

10.09.2016: Slovensko – Čierna Hora

14.09.2016: Gruzínsko – Slovensko

17.09.2016: Albánsko – Slovensko

Na záver, že postup si priamo vybojujú víťazi skupín a štyri najlepšie tímy z druhých miest.

FOTO: ONDREJ BOBEK