• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

21 rokov bola čakacia doba na to, kedy sa opäť oficiálne dočkáme česko-slovenskej konfrontácie. V Prahe štartuje Louda Auto 8 Final Eight Česko-slovenského pohára a my sa počas troch dní dozvieme, kto bude najlepší tím Slovenska a Česka a zdvihne nad hlavu pohár. Pred úvodným zápasom vám prinášame viac o jednotlivých tímoch na podujatí a tiež, kde môžete samotné stretnutia Levíc, Handlovej, Komárna a Svitu sledovať. 

Louda Auto Final 8 Česko-slovenského pohára - štvrťfinále (streda 14. februára):

ERA Basketball Nymburk - Iskra Svit (11.00 h)

Pred zápasom: Po najmenej úspešnom roku hádam za posledné dve desaťročia, je Nymburk opäť tam, kde si to kluboví činovníci želajú. Slávny český klub je na prvom mieste Kooperativa NBL a s prehľadom sa prebojoval do štvrťfinále Európskeho pohára FIBA. Mnohí ho už tradične pasujú do role najväčšieho favorita, ale aktuálny ročník a 5 ligový prehier ukázali, že aj tento tím sa dá zdolať. Královku ako jeden z mála tímov poznajú, v nedávnom období tu hrali zápasy skupinovej fázy Ligy majstrov. Zaujímavosťou je, že Nymburk čaká na Český pohár od roku 2021. "Hrať tri zápasy za tri dni je šialenosť, nepamätám si, kedy som takto hral. Aj keď nám šírka rotácie pomôže, rozhodne to nie je odpoveď, ale môže to byť výhoda. Kvalitu (pozn. Svit) mať budú, predsa len, dostali sa medzi 4 najlepšie tímy Slovenska. Majú vyrovnané pole strelcov, bude teda dôležité sa na nich pripraviť. Určite to neberiem tak, že zápas prvého so štvrtým bude pohoda," zamyslel sa reprezentant Česka Jaroslav Bohačík pre oficiálnu stránku Českej basketbalovej federácie. 

"Medvede" prichádzajú do hlavného mesta Česka s cieľom zahryznúť sa do súperov, bez ohľadu na ich kvalitu alebo renomé. Proti nasadenej domácej jednotke nemajú čo stratiť, čo sa môže javiť ako výhoda. Svit sa naladil na Česko-slovenský pohár dvoma víťazstvami za sebou, naposledy uspel v ofenzívnej prestrelke s Interom Bratislava (101:91). "Pre nás bude tento zápas určite skvelá skúsenosť, nedáme im určite nič zadarmo a pôjdeme sa pobiť o čo najlepší výsledok. Nejaké odvážnejšie vyjadrenia by som minimálne pred týmto zápasom asi vynechal, avšak takisto v ďalších stretnutiach, ktoré nás tam čakajú, pôjdeme tvrdo za výhrami. Budeme sa snažiť zanechať na turnaji čo najlepší dojem a verím, že uhráme pekný výsledok," vravel v rozhovore Róbert Rožánek. 

Kde sledovať:

svit komarno 2 

BK ARMEX Děčín - BC Komárno (14.00 h)

Pred zápasom: Obhajca Českého pohára, prvého v histórii klubu a tím, ktorý dokázal ukončiť nádeje Ústí nad Labem na Česko-slovenskom pohári. Děčín bude mať za sebou veľkú fanúšikovskú podporu, s ktorou by rád zopakoval výnimočnú predchádzajúcu sezónu. "Obhájiť pohár by bolo krásne. Bolo by pekné povedať, že finále je náš cieľ, ale je to fakt dlhé. Budú to pre nás štyri zápasy za šesť dní, bude to zaujímavá skúsenosť," nechal sa počuť kapitán Děčína Tomáš Pomikálek. 

Vicemajster sa pod taktovkou trénera Ivana Djordjeviča postupne dostáva zo starostí, ktorého trápili v uplynulom období. Pre relatívne stále nový klub ide o ďalší podstatný úspech, keďže za sebou nechal viaceré tímy, ktoré si robili zálusk kvalifikovať sa na Česko-slovenský pohár. Na ligovej scéne ich čaká boj o 3. - 5. miesto, všetky družstvá majú aktuálne zhodnú bilanciu 15 výhier a 10 prehier. "Diabli" v generálke na podujatie v Prahe zvíťazili v regionálnom derby nad Nitrou (78:68). "Do Prahy ideme ukázať sa v čo najlepšom možnom svetle, využiť z toho najviac, čo bude možné a pripraviť sa na najdôležitejšiu časť sezóny. Samozrejme, v každom zápase chceme vyhrať a pokračovať v tradícii dobrých výsledkov, aké Komárno v uplynulom období dosiahlo," uviedol tréner Ivan Djordjevič. 

Kde sledovať:

DSC 7863 

USK Praha - MBK Baník Handlová (17.00 h)

Pred zápasom: V podstate domáci tím sa prebojoval v kvalifikácii cez zaujímavých súperov a celkovo ide už dlhšiu dobu o kolektív, ktorý stojí za pozornosť, či už z pohľadu veku, respektíve basketbalových kvalít. USK Praha je každý rok mužstvo, ktoré si fanúšikovia obľúbia. "Myslím si, že minimálne pre nás v klube sme boli favoritmi aj pred tým, ako sa k nám dostala informácia o odchode cudzincov z Handlovej. Bude to pre nás taká neznáma. Šance sú docela veľké a my musíme podávať čo najlepšie výkony," myslí si Ondrej Švec. 

O "baníkoch" už bolo povedané a napísané mnohé, čiže v skratke, klub sa po dlhšej odmlke zapojí do pohárového diania, ale chýbať budú pri tom štyri podstatné zahraničné opory. Pred v podstate čisto slovenským kolektívom je tak nová situácia a tréner Nenad Miloševič určite v posledných dňoch vymýšľal, ako čo najlepšie využil aktuálnu 8-člennú zostavu. "Určite ideme zabojovať a nechať na ihrisku všetko. Čakajú nás tri zápasy, takže aj hráči, ktorí doteraz nehrávali, si zahrajú dosť a môžu sa ukázať," povedal Branislav Pipíška. 

Kde sledovať:

22 

BK REDSTONE Olomoucko - Patrioti Levice (20.00 h)

Pred zápasom: Najväčšie prekvapenie kvalifikačného zápolenia, Olomoucku sa podarilo prekaziť opäť raz ambiciózne plány Pardubíc. Ide o jediného českého zástupcu tzv. A2 skupiny (o 9. - 12. miesto), ktorý však v aktuálnom období nabral výbornú formu. REDSTONE by sa podľa všetkého malo kvalifikovať aj na Final Four Alpsko-jadranského pohára, takže tiež nepôjde "len" o súboj prvého so štvrtým. "Levice nie sú tak dominantné ako po minulé roky, ale stále sú jasným favoritom na slovenský titul, čiže nás nečaká nič jednoduchého. Trúfnem si povedať, že pre basketbalovú verejnosť sme najväčším prekvapením na Final 8, ale určite nechcem, aby sme boli len do počtu. Neviem, prečo by sme nemohli zdolať Levice," prehlásil Lukáš Feštr. 

Pravdepodobne najväčšiu fanúšikovsku základňu a zároveň aj najvyššie ambície prehlasuje úradujúci šampión Niké SBL. Do Česko-slovenského pohára idú Levice v pozícii nasadenej jednotky, lídra ligovej tabuľky a so sériou 6 úspechov za sebou. Cez víkend triumfovali na palubovke Spišských Rytierov (97:86). Ostrieľanosť z Európskeho pohára FIBA by mohla byť významnou výhodou, ale samozrejme, očakávania zo všetkých strán zvyšujú tlak na kolektív trénera Michala Madzina. "Olomoucko doplnilo káder a hráči, ktorí prišli, ešte zdvihli silu tímu. Hrajú veľmi rýchlo a majú mnoho zbraní, ktoré musíme eliminovať. Za kľúčový beriem jednoznačne prvý zápas. Od vstupu do turnaja bude veľa záležať," myslí si práve Patriotov. 

Kde sledovať:

snv levice 50

Foto: Lukáš Droppan, Katarína Puškášová, Anton Vanya, Ľuboslav Kurinec