• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Basketbalisti BK 04 AC LB pokračujú vo výstavbe kádra na sezónu 2017/18. Po zabezpečení podkošového priestoru prišiel rad aj na perimeter, kde dirigentskú taktovku po Srbovi Aleksovi Šolevičovi preberá kanadský legionár Michael L'Africain.

25-ročný, 185 cm vysoký rozohrávač je odchovancom Univerzity of Ottawa GEE-GEES. V jej drese získal v ročníku 2015/16 ocenenie „Player of the Year Canadian Interuniversity Sport“ a výkonmi si vybojoval miestenku v All-stars tíme najprestížnejšej kanadskej univerzitnej súťaže CIS. V 23 zápasoch strávil na palubovke v priemere 32,1 min., nastrieľal 19,4 bodu, doskočil 3,7 lôpt a rozdal 5,1 asistencií. Skvelé čísla dosahoval v streľbe za tri body (39,1% úspešnosť) a aj to bola jednou z hlavných príčin, prečo zakotvil na Spiši. „Po odchode 'Šoleho' sme hľadali náhradu a verím, že sme ju našli v L'Africainovi. Michael sa zúčastnil výberového kempu kanadských univerzitných hráčov, ktorý v krajine javorových listov zorganizoval náš partnerský klub Niagara River Lions. Navštívil ho i tréner Erich Korfanta, takže určite nekupujeme mačku vo vreci, ale hráča, ktorého si vybral náš kouč. L'Africain je rodený strelec, to nám v minulej sezóne na perimetri chýbalo. Veríme, že potiahne aj mladého Majerčáka, Maťo sa stále potrebuje učiť a dúfame, že Michael sa zhostí aj tejto úlohy. Vie o nej a teší sa na to. Vkladáme do neho a do jeho dirigentských schopností nádeje, že nám pomôže naplniť sezónne ciele, ktoré budú v tomto ročníku určite vyššie,“ zhodnotil nákup nového rozohrávača Spišiakov športový manažér BK 04 AC LB Michal Búza.

L'Africain si v minulej sezóne zahral aj v najvyššej portugalskej lige, kde posilnil na 14 zápasov CAB Madeiru (10,9 bodu, 1,9 doskoku, 3,4 asistencie, 64% úspešnosť streľby). Na Spiši prichádza plný severoamerického sebavedomia a očakávania. „Na jar tohto roku som mal možnosť zoznámiť sa s funkcionármi SNV a naozaj oceňujem snahu, ktorú vynaložili pri výbere a komunikácii s hráčmi. Moje rozhodnutie odobril aj môj skvelý parťák Matt Marshall, ktorý sa o Spišskej Novej Vsi vyjadroval len v superlatívoch. Cez web som ho v minulej sezóne sledoval, takže mám celkom slušný prehľad o hre Spišskej, ako i o úrovni vašej ligy. Bežnému Kanaďanovi je síce cudzia, ale ten kto sa basketu venuje o tejto lige vie a rešpektuje ju. Ja do nej prichádzam s veľkými očakávaniami, pretože jednoznačne túžim po osobnom zlepšovaní. Určite chcem s mojim novým tímom postúpiť do play–off. Najdôležitejšou vecou pre mňa ako pre hráča je súťažiť a vyhrávať, takže očakávam, že tento postoj sa mi podarí vniesť do kolektívu, ktorý môže následne pomýšľať na útok na vyššie priečky,“ skonštatoval L'Africain.

Highlighty novej posily Spišskej Novej Vsi:

Autor: Oliver Búza, zdroj: basketball-snv.sk

Foto: assets1.sportsnet.ca