• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Trocha v tieni finálového diania a vrcholiacich bojov o bronz zostala správa, že Slovenská basketbalová liga by aj v nasledujúcom ročníku mala mať nováčika. Do najvyššej súťaže sa vracia Slávia TU Košice, šampión z roku 2007. A v utorok večer príjemne šokovali správou, že sa dohodli s renomovaným trénerom Štefanom Svitekom.

„Košice získali špičkového basketbalového trénera Štefana Sviteka, ktorý bude hlavným trénerom Košíc v sezóne 2015/2016,“ uviedol klub z metropoly východu na svojom facebookovom profile. Tým sa definitívne končia špekulácie, kto bude novým koučom Slávie TU. Nahlas sa hovorilo aj o Františkovi Rónovi, ktorý pôsobil v klube v uplynulých mesiacoch vo funkcii koordinátora. Svitek je najlepším slovenským trénerom za roky 2012 a 2013, okrem iného v ženskej Eurolige viedol Košice a Krakov, na medzinárodnom fóre paralelne povedie ženskú reprezentáciu Maďarska, ktorej bude k dispozícii počas asociačných termínov.

Podľa všetkého sa zdá, že Košičania to s účasťou v Eurovia SBL myslia vážne. Už predminulý týždeň sa Slávia TU v predstihu stala víťazom I. ligy. Predseda predstavenstva Jozef Oberuč pre regionálny denník Korzár krátko na to oznámil: „Áno, samozrejme, že prihlášku podáme. Veď s tým sme do prvej ligy išli, aby sme postúpili.“ Mužstvo dominovalo v druhej najvyššej súťaži, počínalo si suverénne a dokázalo zúročiť skúsenosti hráčov, ktorí už majú bohaté skúsenosti s účinkovaním v SBL, či extralige, ba dokonca s reprezentáciou. Spomeňme napríklad Róberta Nubera, Ota Ulmana, či Stana Baldovského, ktorý počas sezóny prišiel z Interu, s ktorým vlani získal majstrovský titul.

Otázkou teraz je, koľko účastníkov bude Eurovia SBL mať v nasledujúcom ročníku. V sezóne 2014/15 v nej pôsobilo desať mužstiev, pričom nikto nevypadáva. Aj keď viaceré kluby pôsobia v zložitých pomeroch, zatiaľ žiadny neavizoval, že by bola bezprostredne ohrozená jeho príslušnosť v SBL. Liga preto bude mať možno 11 mužstiev. V hre je však aj variant, že účastníkov bude až 12. Čosi sa povráva napríklad o záujme z ďalšej bašty, z Lučenca.

 

FOTO: INTERNET