• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V stredu, 10. júna, sa v jednom z bratislavských hotelov uskutočnili rokovania medzi Slovenskou basketbalovou ligou a Slovenskou basketbalovou asociáciou.

Hlavným bodom programu bola reakcia mužských klubov združených v SBL na návrh vedenia SBA, ktorý určuje počet Slovákov na palubovke i v zápise o stretnutí a ráta so zvýšenými poplatkami za registráciu zahraničných basketbalistov. Strany spočiatku nevedeli nájsť spoločnú reč, no napokon sa vo večerných hodinách dohodli.

Podľa návrhu, s ktorým SBA nedávno vyrukovala, by všetky kluby v najvyššej mužskej i ženskej súťaži museli mať počas celého stretnutia na palubovke aspoň jedného Slováka. Okrem toho musí mať každý klub na súpiske minimálne šesť slovenských hráčov. Tento návrh mal aj finančný aspekt, podľa ktorého by klub za registráciu prvých piatich hráčov zaplatil päťsto eur, za šiesteho tisíc a za každého ďalšieho o tisícku viacej.  

Tento návrh u mužských klubov vyvolal vlnu negatívnych reakcií, no SBA a kluby združené v SBL sa nakoniec predsa len dohodli. „Po včerajších dlhších rozhovoroch sme sa dohodli na kompromise. SBL a kluby akceptovali hlavnú požiadavku SBA o pobyte slovenského hráča na palubovke počas celého zápasu. Takisto sme akceptovali požiadavku o tom, že na súpiske musí byť uvedených šesť slovenských hráčov,“ hovorí vrchný riaditeľ SBL Peter Mičuda. SBA zase ustúpila pri poplatkoch za zahraničných hráčov. „Dohodli sme sa, že tieto poplatky sa nebudú týkať prvých šiestich zahraničných hráčov. Budú sa za na nich platiť rovnaké poplatky ako v minulosti, čiže iba administratívny poplatok pre SBA a poplatok za vydanie FIBA licencie. Až od siedmeho hráča sa bude platiť paušálny poplatok päťsto eur, a táto suma sa nebude navyšovať.“

Túto dohodu oznámili vrchný riaditeľ SBL Peter Mičuda s prezidentom SBA Pavlom Baginom na tlačovej besede, ktorá sa konala vo štvrtok, 11. júna, v sídle Slovenskej basketbalovej asociácie. „Berieme to ako kompromis z obidvoch strán s tým, že SBL to berie ako ústretový krok voči SBA. V budúcnosti, po vyhodnotení nadchádzajúcej sezóny, budeme riešiť, či bol tento krok správny alebo nie. Berieme to ako výzvu pre slovenských hráčov, aby dokázali, že to miesto na palubovke si zaslúžia. Kluby im dajú priestor a ja verím, že hráči to pojmú tak, že majú zvyšovať svoju výkonnosť,“ vyjadril sa Peter Mičuda.

 

FOTO: TASR