• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Začína sa písať nová kapitola v histórii Interu Bratislava. Ak všetko pôjde ako má, na sklonku septembra odštartuje nový ročník Slovenskej basketbalovej súťaže. "Žlto-čierni" doň vybehnú pod vedením nového trénera. Stal sa ním Španiel Alberto Blanco Vila.

„V prvom rade sa chceme poďakovať Aramisovi Nagličovi za spoluprácu, ktorá bola aj po druhý raz veľmi úspešná. Nanešťastie, korona nás zastavila v dobre rozbehnutej práci a neumožnila nám túto prácu dokončiť,“ povedal generálny manažér Michal Ondruš a nezabudol tak oceniť prácu úspešného a mimoriadne populárneho Blancovho predchodcu Aramisa Nagliča, ktorý žlto-čiernych vlani doviedol k majstrovskému titulu, podobne ako v roku 2013, a v sezóne 2019/2020 s tímom dokráčal k prvenstvu v základnej časti a neohrozene smeroval za obhajobou titulu.

„Máme pred sebou nové výzvy, nové nastavenia. Pre ďalšiu sezónu sme sa dohodli na spolupráci s Albertom Blancom Vilom. Sme radi, že prijal výzvu viesť Inter v novej sezóne. Verím, že dokážeme postaviť dobré mužstvo a pripraviť ho na ročník 2020/2021 tak, aby sme aj v troška odlišnom nastavení boli konkurencieschopní a mali sme všetci z basketbalu radosť,“ povedal o angažovaní skúseného Španiela a o ďalšom smerovaní klubu z Pasienkov manažér Ondruš.

„Ďakujem Interu, že mi dáva príležitosť stať sa hlavným koučom tejto významnej značky, známej aj v Európe, v novej ére po pandémii koronavírusu,“ znela prvá reakcia 50-ročného rodáka z Galície. Potom pokračoval: „Som hrdý na to, že povediem Inter a mojim cieľom je, aby sme hrali moderný basketbal, najlepší ako sa dá. Chcem sa pritom spoľahnúť aj na mladých slovenských basketbalistov. Moja predstava je, že skombinujeme skúsenosti s mladosťou, teda s hráčmi, ktorí dostanú priestor rozvíjať svoje zručnosti a stať sa lepšími basketbalistami.“

Bratislavčanov zastihol marcový predčasný koniec sezóny na špici tabuľky. Prvenstvo po základnej časti si zaistili s výrazným predstihom, do play-off by za obhajobou majstrovského titulu vstupovali z najvýhodnejšej možnej pozície. To sa však už nestalo. Na slovenské pomery špičkovo vyskladaný káder, s ktorým Inter účinkoval aj v kvalifikácii Ligy majstrov a v skupinovej fáze Európskeho pohára FIBA, tak nemal možnosť úspešne zakončiť svoju misiu. Tréner Blanco Vila hovorí s uznaním o práci svojho predchodcu Nagliča. A hoci dobre vie, že na Slovensko prichádza v turbulentných časoch, ktoré športu nemusia byť vôbec naklonené – najmä pre ekonomické dopady pandémie - novej výzvy sa ani na moment nezľakol: „Viem, že cieľ sa môže zdať iný než v minulých rokoch, ale s podporou fanúšikov a partnerov môže klub povstať a vrátiť sa tam, kde sme zvyknutí vídať ho."

Do Bratislavy prichádza Alberto Blanco Vila po angažmáne v špičkovom litovskom klube Lietuvos Rytas Vilnius, kde pôsobil ako asistent. V minulosti pracoval aj v Unicaje Malaga a bol športovým riaditeľom Obradoira, kde dnes pôsobí slovenský reprezentant Vladimír Brodziansky. V roku 2006 viedol ženskú reprezentáciu Mozambiku, predtým viedol kluby Xuventude Cambados, Burgos, Marina a Plasencia.

Zdroj: bkinter.sk

Foto: Lukáš Droppan