• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po dlhých rokoch budeme mať v Niké SBL v jednom družstve tandem otec a syn. Ľubomír Urban zostáva v pozícii hlavného trénera Slávie SPU Nitra, jeho syna, tiež Ľubomíra Urbana, čaká premiéra v najvyššej súťaži.

„Mexo“ je trénerskou stálicou v meste pod Zoborom, bol pri všetkých jeho doterajších úspechoch, ale aj náročnejších obdobiach. Bývalý tréner reprezentácie Slovenska má len s Nitrou na konte dva majstrovské tituly (2005, 2009), dvakrát má striebro (2010, 2011) a rovnako v dvoch prípadoch má v zbierke bronz (2003, 2012). Okrem toho vyhral s tímom v roku 2012 Slovenský pohár a bol na lavičke, keď sa klub prihlásil do vtedajšieho Eurochallenge Cupu.

Na lavičke pôsobil aj v prvoligovej súťaži, dvakrát ju s Nitrou vyhral (2022, 2023). Teraz sa vracia do najvyššej súťaže a motivácia mu nechýba: „Basketbal v Nitre som robil kvôli tomu, aby som ho dokázal udržať. Samozrejme, mal som aj záujem, aby sa môj syn vyvíjal. Kľúčové je to, že na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite sa zastrešuje Centrum univerzitného športu, ktoré v spolupráci so Združením športových klubov posúva vytváranie podmienok na vrcholovú úroveň. Chceme na SPU prehlbovať myšlienku umožniť vysokoškolákom príležitosť presadiť sa vo vrcholovom športe popri štúdiu. Sláviu chceme ťahať do vrcholového športu.“

Postupne už začína dostávať štruktúru aj jeho realizačný tím, asistentkou trénera a kondičnou trénerkou bude Monika Myjavec (za slobodna Krajčovičová), ktorá bude rozvíjať oblasť telesnej prípravy v spolupráci s odborníkmi Lukášom Masárom a Branislavom Zelovičom, zastrešujúcimi v Slávii oblasť kondičnej športovej aj špecifickej telesnej prípravy.

Jeho syn je mládežníckym reprezentantom Slovenska, v národných farbách bol súčasťou tímu do 16 a 20 rokov. Pre 18-ročného rozohrávača to bude debut v Niké SBL. V predchádzajúcom ročníku mal podľa webu Slovenskej basketbalovej asociácie priemer cez 13 bodov, 5 doskokov a 2 asistencií na zápas. „Ani sme nesnívali o tom, že by sa to mohlo podariť. Na mužský basketbal sa už dlhodobejšie pripravoval, už len tým, že predchádzajúce dva roky hral v prvoligovom družstve mužov. Minulú sezónu neabsolvoval žiadne mládežnícke súťaže, pretože ich považujem za nie dostatočne kvalitné na to, aby sa mohol mladý basketbalový talent rozvíjať. Kontakt s mužským basketbalom mal, minutážou a efektivitou to bolo veľmi dobré. Teraz je už len na ňom, ako zúročí príležitosť,“ uviedol tréner Nitry.

Foto: Lukáš Droppan