• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Severi Kaukiainen končí svoje štvormesačné pôsobenie v Leviciach. Člen širšieho kádra reprezentácie Fínska, využil možnosť vo svojej zmluve, aby po ukončení pôsobenia Patriotov vo FIBA Europe Cupe, mohol v prípade atraktívnej ponuky opustiť klub a posunúť sa vo svojej kariére ďalej.

Severi odohral v drese Levíc 5 zápasov vo FIBA Europe Cupe s priemermi 30 minút a 12.6 bodu a 4.8 asistencií na zápas, v domácej Niké SBL odohral 10 zápasov s priemermi 21 minút, 6 bodov a 3 asistencie. Do Levíc prišiel Kaukiainen s vizitkou najužitočnejšieho hráča fínskej ligy v sezóne 2022/23 a vzhľadom na svoj vek a potenciál ďalšieho rastu, by sa jeho príchod dal považovať za jeden z najlepších transferov v klubovej histórii.

Odkaz Severiho pre fanúšikov Levíc: „Všetkým fanúšikom Patriotov by som sa chcel poďakovať za podporu, ktorú mi dávali počas môjho pôsobenia v Leviciach. Atmosféra na domácich zápasoch je tu fantastická, družstvu veľmi pomáhate a tlačíte ho za víťazstvami. Veľmi som si to tu užil. Vždy je veľmi ťažké lúčiť sa, od svojho príchodu do Levíc som tu spoznal mnoho skvelých ľudí, ktorí mi vždy pomohli keď som niečo potreboval a podporovali ma. V živote športovca ale prídu okamihy, keď musíte spraviť rýchle a ťažké rozhodnutie a teraz je čas poďakovať Vám a posunúť sa v kariére ďalej. Ešte raz Vám všetkým ďakujem za podporu, ktorú ste nám dávali. Nikdy na Vás nezabudnem!“

K nečakanému odchodu jedného z kľúčových hráčov tímu sa vyjadril aj generálny manažér Patriotov Ladislav Garaj. „Keď sme Severiho v lete podpisovali, boli sme si vedomí, že v prípade ak nepostúpime do druhej fázy Európskeho poháru FIBA, môže sa stať, že v prípade atraktívnej ponuky odíde. Bola to jedna z podmienok jeho agenta, treba to tak brať, že ak by sme do toho rizika nešli, Severi by u nás vôbec nehral. Jeho príchod do nášho klubu považujem stále za veľkú vec, ktorá opäť pozdvihla meno Patriotov v európskom basketbale. Treba si uvedomiť, aké náročné je dostať kvalitných hráčov do našej súťaže v podmienkach, ktoré im vieme poskytnúť. Príchody borcov ako Lapornik, či Kaukiainen sú extrémne náročné a na naše šťastie  úspešné transfery, za ktoré by sme vo futbale boli vyvážení zlatom. Bohužiaľ, basketbalový market takto nefunguje. Isté ale je, že pri ďalších hráčoch budeme môcť ukázať agentom, kto v Leviciach v predošlých sezónach hral a kam sa z Levíc posunul, čo neskutočne zlepšuje našu vyjednávaciu pozíciu a šance uloviť podobných hráčov, na ktorých sa fanúšikovia budú chodiť pozerať. Teraz je pre nás prioritou nájsť za Severiho adekvátnu náhradu, hoci v rozbehnutej sezóne, keď sú takmer všetci kvalitní hráči pod zmluvou, je to extrémne náročná úloha.“

Severi Kaukiainen odchádza z Levíc v sobotu ráno. Jeho nové pôsobisko bude po dohode nového klubu s hráčom zverejnené v nedeľu.

Zdroj: patriotilevice.sk

Foto: Lukáš Droppan