• 1.

    LEV Levice
    21-7 49
  • 2.

    PDA Prievidza
    18-10 46
  • 3.

    SVT Svit
    18-11 47
  • 4.

    HAN Handlová
    16-11 43
  • 5.

    KMR Komárno
    16-12 44
  • 6.

    SNV Rytieri
    15-14 44
  • 7.

    INT Inter
    11-17 39
  • 8.

    LUC Lučenec
    9-20 38
  • 9.

    NIT Nitra
    3-25 31

Šesť účastníkov našej najvyššej súťaže vs. šesť účastníkov českej najvyššej súťaže. To je základ pre obnovený projekt Tipsport Federálneho pohára. V štyroch mestách sa rozbehnú turnaje a my vám na jednom mieste prinášame všetky dôležité informácie k tomuto podujatiu.

A-skupina (Levice): Patrioti Levice, BKM Lučenec, BK Geosan Kolín

Prvýkrát od finále Niké SBL sa v domácom prostredí predstaví aktuálny vicemajster Patrioti Levice. Ambície má tento celok vždy najvyššie, čo dokázal aj udržaním veľkej väčšiny tímu z predchádzajúcej sezóny. V príprave zatiaľ za sebou majú víťazný zápas s Handlovou. „Myšlienka konfrontácie českých a slovenských tímov sa mi veľmi páči. Myslím si, že je to zaujímavé aj pre hráčov, trénerov a taktiež pre fanúšikov. Možno trošku škoda, že sa to hrá pre nás v úplnom začiatku prípravného obdobia. Verím však, že to prinesie zaujímavé zápasy. Čo sa týka našej skupiny, čaká nás Kolín po vynikajúcej sezóne, s viacerými slovenskými hráčmi, čo určite bude lákadlom. Lučenec s takmer novým kádrom je pre nás neznámou,“ vyjadril sa pre portál svetbasketu.cz tréner Patriotov Michal Madzin.

V známom prostredí sa predstavia aj Lučenčania, v levickej hale odohrali množstvo nervydrásajúcich duelov. „Novohradčania“ zatiaľ dvakrát v príprave prehrali, v oboch prípadoch s maďarským Debrecínom. „V súčasnom formáte je pre nás Federálny pohár aj dôležitou súčasťou prípravy na nový ročník Niké SBL, ktorá je pre nás prioritou. Súperov do základnej skupiny sme dostali náročných. Levice udržali slovenský základ družstva a majú aj troch výborných Američanov, takže si myslím, že budú ešte silnejšie ako vlani. V domácom prostredí ich považujem za favorita našej skupiny. Kolín tretím miestom zaznamenal veľký úspech v českej lige, ktorá je silnejšia ako slovenská a aj v tomto ročníku má vysoké ambície. Na našej strane je veľká motivácia, pretože v prípade nášho víťazstva v A skupine by sa záverečné Final4 Federálneho pohára hralo v Lučenci,“ uviedol prezident lučeneckého klubu Michal Matala.

DSC 3477

Tretím do partie je bronzový celok z Kooperativa NBL - BC Geosan Kolín. V ich kádri možno nájsť viacerých reprezentantov Slovenska - Róberta Rožánka, Jakuba Petráša a Pavla Lošonského. V príprave majú zatiaľ bilanciu 2 výhier a 3 prehier.

Program A-skupiny:

piatok 3. septembra o 19.00 h: Patrioti Levice - BKM Lučenec

sobota 4. septembra o 19.00 h: BKM Lučenec - BC Geosan Kolín

nedeľa 5. septembra o 18.00 h: BC Geosan Kolín - Patrioti Levice

 

B-skupina (Děčín): BK ARMEX Děčín, USK Praha, BC Prievidza

Pre mladý kolektív Prievidze ideálna previerka pred novou sezónou, keďže proti sebe budú mať dva kvalitné české tímy. Celku z hlavného mesta Česka sa opäť raz podarilo vyskladať zaujímavý tím, v príprave majú zatiaľ bilanciu 1 výhry a 3 prehier, ale proti ním stáli celky z nemeckej najvyššej súťaže. Až sedem stretnutí má za sebou Děčín, finalista posledného ročníka Alpsko-jadranského pohára. Zatiaľ štyrikrát vyhral, trikrát prehral.

DSC 7026

Prievidza je zatiaľ po jednom prípravnom zápase, v ktorom siahala na triumf proti najlepšiemu tímu minulej sezóny, Spišským Rytierom. V Děčíne ešte nebude k dispozícii najnovšia posila tímu Christian Oshita. „Ja som veľmi rád, že si zahráme s takými stálicami, ako sú USK a Děčín. Veľmi ma teší, že sa budeme môcť porovnať a verím, že každý jeden zápas nás posunie dopredu. Aj pre náš mladý tím to bude super skúsenosť,“ myslí si kouč BC Maroš Helmecy.

 

Program B-skupiny:

piatok 3. septembra o 18.00 h: BK ARMEX Děčín - USK Praha

sobota 4. septembra o 18.00 h: USK Praha - BC Prievidza

nedeľa 5. septembra o 17.00 h: BK ARMEX Děčín - BC Prievidza

 

C-skupina (Spišská Nová Ves): Spišskí Rytieri, BK JIP Pardubice, BK REDSTONE Olomoucko

Ambiciózne Olomoucko a vždy kvalitné Pardubice, to sú tímy, na ktoré čaká úradujúci majster Niké SBL a víťaz Slovenského pohára - Spišskí Rytieri. Pardubice sú stále aktuálnym víťazom Alpsko-jadranského pohára, v príprave to majú zatiaľ 1/3. Rovnako je na tom však aj Olomoucko.

DSC 4061

„Novovešťania“ odohral úspešne len jeden duel, a to na palubovke Prievidze. Nový tím okolo skúseného trénera Štefana Sviteka tak bude mať prvýkrát od majstrovských osláv šancu predviesť sa svojim fanúšikom. „Len tak na okraj by som spomenul, že ja som bol členom tímu, ktorý vyhral posledný ročník Federálneho pohára. Bolo to myslím v roku 2003 v drese Lučenca, takže je to určite veľký krok vpred, že sa niečo podobné bude opäť konať. Vtedy to bolo síce hrané iným systémom, teraz sa to hrá pred sezónou. Je to však skvelá myšlienka a určite držím palce tomuto projektu aj do budúcna. Tímy to dobre pripraví na novú sezónu. Samozrejme, či ide o akúkoľvek súťaž alebo aj 'len' o priateľský zápas, vždy je naším cieľom v zápase zvíťaziť. Na jednej strane je síce pravda, že pohár má slúžiť aj ako príprava na sezónu, no na druhej strane ide o prestížnu záležitosť a určite budeme chcieť aj družstvá z, dovolím si tvrdiť, vyspelejšej basketbalovej krajiny poraziť. Takto do tejto súťaže vstupujeme a toto je naše myšlienkové nastavenie,“ vyhlásil tréner Rytierov Štefan Svitek.

 

Program C-skupiny:

piatok 3. septembra o 17.00 h: Spišskí Rytieri - BK REDSTONE Olomoucko

sobota 4. septembra o 17.00 h: BK REDSTONE Olomoucko - BK JIP Pardubice

nedeľa 5. septembra o 11.00 h: BK JIP Pardubice - Spišskí Rytieri

 

D-skupina (Bratislava): Inter Bratislava, Iskra Svit, BK Opava

V hlavnom meste Slovenska sa predstaví Opava. Tradične český tím sa pripravuje na kvalifikáciu Ligy majstrov, po troch prípravných dueloch má bilanciu dvoch výhier a jednej prehry.

Pre Inter a Svit to bude zhodne zápasová premiéra pred štartom nového ligového ročníka. „Žlto-čierni“ sa navyše pomaly, ale isto lúčia s Pasienkami, pre rekonštrukciu budú hrať dočasne v Pezinku. Tím okolo trénera Olega Meleščenka len prednedávnom začal s prípravou, k dispozícii má opäť raz zaujímavé družstvo. „Určite bude, keďže trénujeme spolu ani nie dva týždne. Nevieme, čo môžeme jeden od druhého čakať. Zápas proti Opave bude pre nás skúška ohňom, ale dúfam že v nej obstojíme dobre,“ myslí si pivot Interu Michael Fusek.

DSC 8375

Na podobnej štartovacej čiare sú aj „medvede“ zo Svitu, len prednedávnom skompletizovali družstvo. Vedenie klubu sa s trénerom Róbertom Ištvánikom rozhodli tentoraz vydať o čosi skúsenejšou skladbou tímu, ako tomu bolo v predchádzajúcich rokoch. „Som rád, že sa to podarilo. Česky basketbal je na veľmi dobrej úrovni a môžeme sa s ním porovnať a vidieť, akým smerom slovenský basketbal smeruje. Bude to pre nás veľmi ťažký zápas, ale myslím si že je to pre nás všetkých taká úvodná skúška, kde musíme ukázať našu bojovnosť a náš charakter, keďže ešte nebudeme mať kompletný herný systém a nebudeme zohratí,“ dodal hráč Svitu Jakub Mokráň.

 

Program D-skupiny:

piatok 3. septembra o 18.00 h: Inter Bratislava - BK Opava

sobota 4. septembra o 18.00 h: BK Opava - Iskra Svit

nedeľa 5. septembra o 18.00 h: Iskra Svit - Inter Bratislava

Foto: Lukáš Droppan