• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Úradujúci šampión Niké SBL Patrioti Levice potvrdil, že účasť v pohárovej Európe nebola len jednorazová záležitosť, aj v sezóne 2023/2024 si zahrá v súťažiach pod hlavičkou FIBA. „Žlto-zelení“ opätovne podal prihlášku do Ligy majstrov a Európskeho pohára FIBA.

Tím trénera Michala Madzina sa po triumfe v Alpsko-jadranskom pohári takto pred rokom rozhodol odskúšať, ako vyzerá basketbal o úroveň vyššie. A slovenskému basketbalu robil v ostatných mesiacoch len to najlepšie meno. Najskôr na kvalifikačnom turnaji Ligy majstrov dokráčal až do finále, kde bol nad jeho sily neskorší účastník Final Four tejto súťaže – Unicaja Malaga. Podobne úspešne si počínal aj v Európskom pohári FIBA, kde sa mu podarilo prebojovať do druhej fázy súťaže a vôbec nebol ďaleko od účasti vo štvrťfinále.

Na podobnú cestu sa vydáva aj v nasledujúcej sezóne. „Do poslednej chvíle sme nemali istotu, či budeme do kvalifikácie Ligy majstrov pozvaní, naša radosť po zverejnení účastníkov bola teda veľká. Hoci to bude už druhýkrát po sebe, stále je to niečo výnimočné a po minuloročnej skvelej skúsenosti z Malagy, sa už nevieme dočkať. Atmosféra hoci len kvalifikácie Ligy Majstrov je neopakovateľná, je to to najviac, čo v klubovom basketbale môžeme na Slovensku dosiahnuť. Budúci týždeň sa zúčastníme žrebovania v Ženeve, kde sa dozvieme zloženie našej skupiny. Už teraz vidíme, že hoci sme si minuloročnými výsledkami v pohárovej Európe nahrali nejaké body a do žrebovania pôjdeme z tretieho koša, kvalita súperov je tam obrovská. Bude to pre nás ďalšia odmena za tvrdú prácu a skvelý zážitok zahrať si proti takým tímom. Teraz potrebujeme doskladať káder čo najlepšie v rámci našich možností, aby sme sa dokázali minimálne priblížiť našej minuloročnej spanilej jazde pohárovou Európou. Bude to veľmi náročné, ale tešíme sa na túto výzvu,“ uviedol generálny manažér Ladislav Garaj.

DSC 1394

Nedávny víťaz Niké SBL by mal mať vďaka výsledkom zo sezóny 2022/2023 pri žrebe výhodnejšiu pozíciu, potenciálne prvým kvalifikačným súperom by mal byť niekto z trojice BG Göttingen, Ironi Hay Motors Ness Ziona alebo Pallacanestro Varese. Proti komu Levičania nastúpia, sa dozvedia v stredu 5. júla na žrebe.

Do nového ročníka Ligy majstrov sa prihlásilo 63 klubov z 28 krajín, okrem Patriotov malo záujem ďalších 13 šampiónov svojich krajín. Cesta do skupinovej fázy opäť vedie cez kvalifikačné turnaje, ktoré sú na programe 25. septembra – 1. októbra. Miesto v nej má vopred istých 29 tímov, na kvalifikačných turnajoch sú k dispozícii zostávajúce 3 miesta. Neúspešné tímy môžu hrať v Európskom pohári FIBA, ak si podali prihlášku do tejto súťaže. Patrioti túto možnosť plánujú využiť.

Účastníci kvalifikácie Ligy majstrov v sezóne 2023/2024:

PATRIOTI LEVICE (SR), Bakken Bears (Dán.), BG Göttingen (Nem.), Caledonia Gladiators (V. Brit.), Cholet Basket (Fr.), CSM CSU Orade (Rum.), FMP Soccerbet Belehrad (Srb.), Happy Casa Brindisi (Tal.), Heroes Den Bosch (Hol.), Ironi Hay Motors Ness Ziona (Izr.), Jonava CBet (Lit.), Kalev/Cramo (Est.), Karhu Basket (Fín.), Legia Varšava (Poľ.), Monbus Obradoiro (Šp.), Mornar Barsko Zlato (Č. Hora), Norrköping Dolphins (Švéd.), Pallacanestro Varese (Tal.), KB Peč (Kos.), Petrolina AEK LCA (Cyp.), Telenet Giants Antverpy (Bel.), TSU Tbilisi (Gruz.), SIG Štrasburk (Fr.), SL Benfica Lisabon (Portug.)

Foto: championsleague.basketball, Lukáš Droppan