• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Basketbalisti Patriotov Levice uzatvárajú v J-skupine Európskeho pohára FIBA sériu domácich zápasov, na záver privítajú rumunskú CSM CSU Oradea (streda 8. novembra o 19.00 h). Víťaz tohto stretnutia si zachová možnosť hrať o postup do druhej fázy tejto súťaže.

Európsky pohár FIBA 2023/2024 – 4. kolo J-skupiny (streda 8. novembra, 19.00 h):

Patrioti Levice – CSM CSU Oradea

Kde sledovať:

Oba tímy vstupujú do odvetnej časti skupinovej fázy s vidinou hrať o postup z druhého miesta, respektíve prípadne zahroziť doterajšiemu suverénovi, poľskej Legii Varšava. Aktuálne je na tom lepšie levický tím, na svojom konte má už dve víťazstvá. „Nepozeral by som na to, že minulotýždňový zápas s Katajou bol menej dôležitý, ako teraz s Oradeou. Bez výhry nad fínskym súperom by sme asi nemali túto pozíciu a nehovorili by sme o stretnutí, v ktorom ide kvázi o všetko. Oboma víťazstvami z troch zápasov sme si vybudovali pozíciu, že doma to môže rozhodnúť o ďalšom našom vývoji v Európskom pohári FIBA. Myslím si, že dôležitosť a to, o čo sa v ňom hrá, nám dáva obrovskú motiváciu,“ vyhlásil tréner Patriotov Michal Madzin.

Práve s Oradeou úspešne vstúpili do bojov v J-skupine, na palubovke rumunského tímu zvíťazili po veľkej dráme 93:91. „Bude to veľmi náročné. Oradea si plánuje vylepšiť bilanciu, chce ísť tiež do druhého kola. Musíme urobiť všetko, aby sme vyhrali. Dôležitá bude z našej strany energia. Na takejto úrovni, keď nehráš napríklad tri minúty na sto percent, tak zápas nevyhráš. Kľúčové bude dávať strely, rotovať loptu a hrať náš basketbal,“ myslí si krídelník Ben Kováč.

35

Najbližší súper Levičanov je síce v tabuľke za nimi, ale v domácej súťaži je na špici tabuľky. Výrazne im k tomu dopomohol návrat Litovčana Donatasa Tarolisa do zostavy. „Oproti prvej konfrontácii s Oradeou sa ich tím zmenil tak, že sa im vrátil zranený hráč. Od svojho návratu bol vždy najlepším strelcom svojho družstva. Pre nás bude teda potrebné pripraviť sa kvázi na nového hráča, ostatné veci sú také, ako tomu bolo v prvom vzájomnom zápase. Na prvý zápas máme vynikajúce spomienky, hrali sme dobre. V príprave si chceme prejsť situácie, ktoré sa dajú urobiť lepšie. Verím, že domáci zápas bude minimálne na takej úrovni, ako tomu bolo v Rumunsku,“ uviedol Madzin.

V prvej konfrontácii týchto súperov rozhodovala okrem iného streľba za tri body, respektíve využívanie ponúknutých druhých šancí, či využívanie protiútokov. „Je veľmi ťažké vypichnúť jeden aspekt hry, na ktorý si treba dávať pozor. Oradea má výborné družstvo, s výbornými hráčmi na obvodových pozíciách, dopĺňa ich po zranení kvalitný hráč na pozícii 4 a silný hráč na pozícii 5. U nás bude potrebné, aby sme hrali ako jeden tím, ktorý bude bojovať na maxime svojich možností,“ dodal kormidelník Levíc.

20

Aktuálny majster Slovenska má mimoriadne nabitý program zápasov, v stredu večer to bude už jeho štvrtý zápas za uplynulých sedem dní. „Zvykli sme si na tento režim, únava je prirodzená. Máme väčšiu rotáciu, v niektorých dueloch si môžu zahrať aj mladší hráči, aby nás tréner trochu pošetril. Je to naša robota, radi ju robíme a nie je nič lepšie, ako hrať zápasy. Nálada v tíme je celkom dobrá. V Spišskej Novej Vsi sme síce nehrali tak, ako sme si predstavovali a nebolo tam nasadenie, ale dobré na tom je to, že v stredu máme ďalší zápas a nie je veľa času na rozmýšľanie. Vieme, že dokážeme hrať oveľa lepšie. Tešíme sa na toto stretnutie, je pre nás veľmi dôležité. S prípadnou výhrou by sme mohli urobiť krok do ďalšieho kola Európskeho pohára FIBA. Dúfam, že bude plná hala,“ vyjadril sa na záver Kováč.

 

Program 4. kola J-skupiny Európskeho pohára FIBA – streda 8. novembra:

17.30 h: Kataja Basket – Legia Varšava

19.00 h: Patrioti Levice – CSM CSU Oradea

 

Aktuálna tabuľka J-skupiny:

1. Varšava 3 3 0 261:218 6

2. Levice 3 2 1 238:232 5

3. Oradea 3 1 2 257:256 4

4. Kataja 3 0 3 190:240 3

Foto: Lukáš Droppan