• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Pred posledným kolom skupinovej fázy Európskeho pohára FIBA je jasné, že pre basketbalistov Patriotov Levice to bude v aktuálnej edícii súťaže záverečný zápas. Na palubovke fínskej Kataja Basket (streda 22. novembra o 17.30 h) chcú uzatvoriť účinkovanie v J-skupine úspešne a vylepšiť si tak bilanciu v tabuľke.

Európsky pohár FIBA 2023/2024 - 6. kolo J-skupiny (streda 22. novembra, 17.30):

Kataja Basket - Patrioti Levice 

Kde sledovať:

Oba tímy sú pred vzájomným duelom v pozícii, ktorá sa už nemôže zmeniť. Fínsky celok s určitosťou skončí na poslednej priečke, jedinou motiváciou pre neho je, aby neskončil s nulou v kolónke víťazstiev. Aktuálny majster Slovenska by naproti tomu rád zakončil pôsobenie v Európskom pohári FIBA s vyrovnanou bilanciou, momentálne má na konte dve víťazstvá a tri prehry.

„Pristupujeme k nemu rovnako, ako ku všetkým piatim zápasom, ktoré sme doteraz odohrali v Európskom pohári FIBA. Budeme robiť maximum, aby sme sa čo najlepšie pripravili na toto stretnutie a každú situáciu v ňom. Cieľom je opäť sa pobiť o víťazstvo a vylepšiť si v rámci skupiny bilanciu na tri víťazstvá, čím by sme pozitívne ukončili skupinu. Všetko ukáže až zápas, v každom prípade, ideme urobiť maximum a neberieme ho ako prípravný duel, v ktorom by sme si skúšali veci. Zodpovedne pristúpime k tomu, aby sme čo najlepšie reprezentovali seba a klub. Na tejto úrovni je každé víťazstvo veľmi dôležité, preto chceme účinkovanie v pohárovej Európe ukončiť triumfom,“ vysvetlil tréner Levíc Michal Madzin nastavenie jeho tímu a motiváciu na toto stretnutie.

DSC 8409

Minuloročná úspešná cesta Patriotov naprieč európskymi súťažami, ktorá sa skončila tesne pred bránami štvrťfinále Európskeho pohára FIBA, sa v tejto sezóne nepodarila napodobniť podľa ich predstáv. Do Fínska cestujú s hlavami hore, pretože do boja o postup dali všetko.

„Škoda, že sme v domácich zápasoch s Oradeou a Varšavou nehrali tak, ako sme si predstavovali, pretože sme ich mohli vyhrať. Máme za sebou dobrú kampaň v Európskom pohári FIBA, keby ju ešte zakončíme výhrou a budeme mať bilanciu 3-3, tak to vôbec nebude hanba, pretože sme mali ťažkú skupinu. Mali sme na to, ale prišli absencie a zranenia, čiže sme neboli nikdy v plnej zostave. Aj pred rokom sme boli v totožnej situácii s Budivelnikom Kyjev, keď už obom tímom o nič nešlo a vyhrali sme ten zápas. Všetci sme motivovaní hrať na takejto vysokej úrovni a chceme ukázať, že vieme vyhrávať aj vonku. Myslím si, že si chceme vybudovať sebavedomie aj smerom do slovenskej ligy,“ uviedol levický krídelník Ben Kováč.

DSC 8367

Na konci októbra sa podarilo Levičanom nad Katajou zvíťaziť 68:55, ale z pohľadu priebehu to nebola jednoduchá cesta za úspechom. Súpera sa podarilo zlomiť až v druhom polčase, v tomto smere je teda jasné, na čo si musia dávať pozor, ak chcú niečo podobné zopakovať.

„Oproti ostatným dvom tímom v skupine, je Kataja možno menej fyzická, ale o to rýchlejšia. Presvedčiť sme sa o tom mohli už v domácom zápase, preto potrebujeme zopakovať poctivú robotu v obrane, čím sme Kataju ustrážili na nízky počet bodov. Majú veľkú početnosť streľby za tri body a je veľmi dôležité ich donútiť na domácej pôde k ťažkým strelám, ktoré budú mať pod tlakom, aby sme dokázali kontrolovať hlavne túto časť hry a následne doskok,“ dodal na záver Madzin.

DSC 9370

Program 5. kola J-skupiny Európskeho pohára FIBA – streda 22. novembra:

17.30 h: Kataja Basket – Patrioti Levice

18.00 h: CSM CSU Oradea – Legia Varšava

 

Aktuálna tabuľka J-skupiny:

1. Varšava 5 5 0 424:366 10 – postup do druhej fázy

2. Oradea 5 3 2 444:413 8

3. Levice 5 2 3 366:388 7

4. Kataja 5 0 5 367:434 5

Foto: Lukáš Droppan