• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V Alpsko-jadranskom pohári sa jedinému zástupcovi Niké SBL výsledkovo darí, Spišskí Rytieri sa dôležitým domácim úspechom nad rakúskym Capital Bulls vyrovnali v tabuľke A-skupine najlepším.

Domáci basketbalisti si museli poradiť bez trénera Tea Hojča, ktorého opäť trápia zdravotné problémy. Spišiaci zvládli nástup do stretnutia, ale Kapfenberg potvrdzoval od úvodu, že nie nadarmo je na postupovej pozícii a vlastne týmto udal tón zápasu. Kigab a Lopez ťahali družstvo za dôležitým víťazstvom, po prvej štvrtine z toho bol stav 24:20. Podobne sa to vyvíjalo aj v ďalších minútach, svoje momenty si v tomto prípade vybral Pipkins. Druhá štvrtina bola však rozkúskovaná, rozťahaná a Rytierov prestala poslúchať disciplína. Súperovi to vyhovovalo, ale otočiť sa mu nedarilo, preto po prvom polčase bolo z domáceho pohľadu na svetelnej tabuli 41:37.

Prestávka nič nezmenila na tom, že oba tímy si uvedomovali, ako dôležité body sú v hre. V tretej 10-minútovke si družstvá vymieňali tesné vedenia, ale predsa len, o niečo lepšie boli na tom v tomto smere „Novovešťania“. Stále ale nebolo nič rozhodnuté, svedčil aj o tom stav pred poslednou periódou – 70:67. V nej sa už začať lámať povestný chlieb, Spišiaci v správnom momente zaktivizovali defenzívnu činnosť a s ľahkosťou sa presadzovali aj na druhej strane palubovky. Kľúčový bol úsek 10:2, ktorým sa dostali do dvojciferného vedenia a definitívne odstavili odpor „býkov“.

Alpsko-jadranský pohár – A-skupina:

Spišskí Rytieri – OSC Capital Bulls 94:85 (24:20, 17:17, 29:30, 24:18)

Rytieri: Kigab 32, Lopez 14, Fusek 10, Smith 7, Mrviš 2 (Pipkins a Reeves po 12, Juríček 5)

Najviac bodov – Bulls: Baumann a Williams po 20, Krstič a Rodriguez po 10

TH: 27/16 – 32/26, Fauly: 23 - 24, Trojky: 6 - 9

Povedali po zápase:

Erich Korfanta, asistent trénera Rytierov: "Do zápasu sme išli s cieľom vyhrať, pretože tabuľka hovorí svojím jasným jazykom a my sme potrebovali zvíťaziť. Tuším, že v Rakúsku sme prehrali o 19 bodov, takže naším malým snom bolo vyhrať o ešte väčší rozdiel. Zápas bol po celú dobu vyrovnaný, hralo sa na obe strany, ale postupom času do našej hry prišla väčšia emócia a disciplína, ktorá nám spôsobovala v tomto zápase problémy. Chlapci dodržali pokyny v závere, ukázali svoju individuálnu kvalitu a vedeli, že musia svoje šance v závere zápasu premeniť. Do zápasu sme sa dostávali ťažšie, problémy spôsobovali hlavne doskoky v obrane, kde nás súper preskakoval výrazným rozdielom. Neviem presne štatistiky, ale domnievam sa, že to bolo o takých 10 lôpt, čo sa na takejto úrovni basketbalu nemôže stať. Bez doskokov sme mali problém vytvoriť si akcie z brejku, čo spôsobovalo, že sme často zakončovali z nevýhodných pozícií. Aj preto víťazstvo chutí ešte viac, zápas sa predsa len nevyvíjal podľa našich predstáv, dosť sme sa potrápili, ale na konci dňa sme boli my tým víťazným tímom. K výhre prispel značnou mierou neskutočný Abu Kigab, ktorý posledný mesiac predvádza neuveriteľné výkony. Jeho bojovnosť a energia je na nezaplatenie, na ihrisku vyzerá akoby bol všade. Chcel neustále hrať, v momente keď mal 4 fauly, som ho chcel vystriedať, na čo my odpovedal, že on chce hrať, on neurobí faul. Je nováčikom v Európe, som na neho veľmi hrdý a fandím mu ďalej. Jediné, čo mu spôsobilo problém boli trestné hody, kde premenil 4 z 12 pokusov, ale to je všetko o hlave, verím, že skúsenosti nazbiera. Boj o postup bude veľmi náročný, ďalší zápas hráme na palubovke Dabrowej Górnicza, čo je favorit skupiny, ktorého sa nám podarilo doma zdolať, no tam to bude asi niečo iné. Určite nejdeme do zápasu so sklonenými hlavami, chceme súpera potrápiť a uvidíme, čo sa udeje. Myslím si, že naše šance na postup vyzerajú celkom priaznivo."

Abu Kigab, hráč Rytierov: "Tento zápas bol od začiatku náročnou výzvou. Súper sa ukázal ako tvrdý a konkurencieschopný. Ich dominancia v doskokoch spôsobovala problémy v našej hre, no napriek tomu sme zostali hlavami v zápase a úlohu sme úspešne splnili. Osobne sa snažím zostať sústredený na prítomný okamih, sústrediť sa na každé jednotlivý útok a obranu. Keď začnem príliš veľa premýšľať o budúcnosti, je ťažšie podávať svoj najlepší výkon. Absencia nášho hlavného trénera zmenila atmosféru, ale asistent trénera nás dobre pripravil a udržal nás sústredených počas zápasu. Klobúk dolu pred ním za jeho úsilie. Tento zápas mal pre mňa určitý osobný význam, niečo ako odveta, pretože sme s nimi predtým prehrali v Rakúsku, takže bolo o to uspokojivejšie vyhrať. Posledná štvrtina priniesla konkrétne výzvy v podobe neustáleho defenzívneho tlaku a náročných prechodov, napriek tomu sme si udržali vedenie a zabezpečili si víťazstvo."

 

Aktuálna tabuľka A-skupiny:
Poz. Z V-P Skóre B
1. AT KAP Bulls 5 3-2 438:438 8
2. SNV Rytieri 5 3-2 453:453 8
3. PL GOR Górnicza 4 3-1 363:320 7
4. CZ UST Ústí n. Labem 5 2-3 419:424 7
5. HR ZAH Záhreb 5 1-4 408:446 6

Foto: Vladimír Dorňák