• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Derby zápasy priniesli v 14. kole mimoriadne zaplnené haly a veru, bolo na čo pozerať. Hráči sa nadchli k pôsobivým výkonom, na víťazných stranách prevládala komplexnosť, hlavne v podaní zahraničných basketbalistov. Sumár štvorzápasového diania vám prinášame aj tentoraz. 

Majster urobil s vicemajstrom krátky proces 

Levickí fanúšikovia mohli mať v stredu večer radosť, repríza finále sa pred televíznymi kamerami diala v ich réžii a po výhre nad Komárnom sa usadili na čele Niké SBL. Obvykle býva najsilnejšou zbraňou zverencov trénera Michala Madzina kolektívna hra, pre ktorú sa často zástupcovia Patriotov neobjavujú v tomto sumári. V tomto prípade museli aj pod vplyvom absencií niektorí zabrať na ešte vyššie obrátky, čo je napríklad prípad Aarona Wheelera. K triumfu nad Komárnom prispel 21 bodmi, 8 doskokmi, 2 asistenciami, 3 ziskmi a 2 blokmi. 

Prvé triple-double sezóny sa nezadržateľne blíži

Dosiahnuť triple-double (tri dvojciferné štatistiky) v európskych súťažiach je stále cenná a rozhodne nie pravidelná záležitosť. Napríklad v našej lige sme sa zatiaľ v sezóne 2023/2024 toho ešte nedočkali, ale ten čas sa nezadržateľne blíži. Od tohto zápisu sme neboli ďaleko v hornonitrianskom derby, ktoré sa napokon vo svojej 144. edícii stalo záležitosťou Handlovej. Joshua Scott sa po sérii možno menej výrazných výkonov, opäť prihlásil o slovo. Rozohrávač "baníkov" pomohol k úspechu 23 bodmi, 11 doskokmi a 8 asistenciami.

Na východe nič nové

Svojou úrovňou nesklamalo ani východoslovenské derby. Prvý polčas patril najmä Svitu, ale ďalšie dejstvo už ich súperovi. Takmer neomylnú mušku predvádzal Peter Kalthoff, ktorý predviedol doteraz najlepší výkon vo farbách Iskry. Pivotovi "medveďov" svietilo v štatistikách 26 bodov, 9 doskokov a 2 asistencie.  

Lenže na strane víťazov, Spišských Rytierov, bol "obvyklý podozrivý". Abu Kigab je istotou v družstve trénera Tea Hojča a pravidelne dodáva kvalitné výkony, čo ho radí medzi hŕstku najlepších v lige. V tomto prípade sa prihlásil o slovo 29 bodmi, 5 doskokmi a 2 blokmi. 

Ten najlepší - Shamar Givance (BKM Lučenec): Kouč "pelikánov" Jordi Guárdia evidentne odomkol skrytý potenciál svojich zverencov, no podstatnejšie sú víťazstvá. Tie prichádzajú a Lučenec má razom na dosah stred tabuľky. Proti Nitre to bol duel so štvorbodovou nálepkou, keďže práve nováčik chcel vystriedať družstvo z Novohradu na 8. mieste. Ráznu stopku vystavil Shamar Givance, na výhre mal podiel v podobe 21 bodov, 4 doskokov, 14 asistencií, 6 ziskov a 8 plusových faulov. 

Foto: Lukáš Droppan