• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Vo sviatočný deň čaká SBL-ku v rámci 25. kola celkom zaujímavá trojica zápasov. Z pohľadu tabuľky sa dôležitý súboj bude hrať v Handlovej, s Prievidzou ju čaká ďalšie hornonitrianske derby. Nemenej atraktívne dianie sľubuje aj východniarske derby Spišských Rytierov so Svitom a v neposlednom rade konfrontácia Lučenca s Levicami.

SBL 2020/2021 - 25. kolo (streda 6. januára o 18.00 h):

Spišskí Rytieri - Iskra Svit

K zápasu: Forma "Novovešťanov" má na prelome rokov ďaleko od ideálu, keďže aktuálne ťahajú trojzápasovú šnúru prehier. Tréner Teo Hojč má síce k dispozícii kompletné družstvo, ale herný prejav kolektívu nie je taký, ako by si predstavoval. Presvedčiť sa mohol o tom naposledy na Pasienkoch, kde prehral s Interom po slabom výkone v ofenzíve - 59:68. Ďalšiu šancu na reparát predstavuje duel doma, kde bude nutné bodovať, inak hrozí zvýraznenie straty na prvé Levice, respektíve priblíženie sa tretieho Lučenca. "Čaká nás rozbehnutý Svit, ktorý so svojim špecifickým poňatím basketbalu dosahuje výsledky, čo je v konečnom dôsledku to najpodstatnejšie. My sa však musíme a chceme pozerať na seba, pretože máme svoje problémy a vieme o nich. Musíme sa vrátiť k podstate našej hry, musíme sa basketbalom baviť a potrebujeme vyhrávať. To docielime len a len tým, že každý hráč na akejkoľvek strane palubovky bude dodržiavať pokyny, o ktorých si povieme v kabíne. Máme problém na doskoku, je to len a len o ochote a chuti ísť do priestorov, kde to bolí. S hráčmi o tom hovoríme, hovoria o tom medzi sebou. Určite sa chceme pobiť o výhru, hráme doma a ideme tento zápas vyhrať," povedal asistent trénera Erich Korfanta.

Svit má v ostatnom období naproti tomu vynikajúcu fazónu, tri domáce výhry v rade ich pevne usadili na štvrtom mieste v tabuľke. Lenže Iskra má ambicióznejšie plány, keďže strata na najlepšiu ligovú trojku nie je vôbec výrazná. A k tomu by mohol prispieť prípadný triumf vo východniarskom derby. Dobrou správou je návrat trénera Rudolfa Juga na lavičku, aj s ním zvíťazili naposledy nad Handlovou (83:73). "Čaká nás opäť náročný derby zápas v Spišskej. Vieme, na čo sa musíme sústrediť, aby sme v tomto zápase mali šancu uspieť. Nesmieme podceniť ani jeden moment, musíme hrať opäť čo najviac tímovo, pomáhať si v obrane a na ihrisku vydať zo seba všetko. Nebude to určite ľahké, ale verím, že máme na to, aby sme si zobrali víťazstvo," vyhlásil asistent trénera Róbert Ištvánik.

Kto píska: Pavel Fuska, Zdenko Zubák, Mária Donovalová

Na čo sa zamerať: Tentoraz zaostrujeme na súboje na poste 3, respektíve štyri. Domáci sa môžu opierať hlavne o Tomáša Mrviša s Milanom Nikoličom. Hostia majú vo svojich radoch nebezpečnú zámorskú dvojičku Dominic Green a De'Sean Parsons, netreba k tomu zabúdať ani na skúseného Stanislava Baldovského. 

Kde sledovať:

13

MBK Baník Handlová - BC Prievidza

K zápasu: Pre Handlovú rozhodne duel so štvorbodovou nálepkou. Hrať budú totiž proti tradičnému rivalovi a tabuľkovému susedovi. Cieľ je jasný - vyhrať a postupne sa odlepiť z posledného miesta v tabuľke. Herný prejav "baníkov" sa po vianočných sviatkoch zlepšuje, aj keď pod Tatrami v závere roka prehrali so Svitom (73:83). O motiváciu majú tak Handlovčania postarané, aj keď je v tejto chvíli otázne, či bude k dispozícii kľúčová opora tímu Goran Bulatovič. "Oslávili sme Nový rok a dopriali sme si dva dni voľna. Čaká nás náročný program a preto je dôležité, aby sme tieto dni voľna dobehli. Preto sme sa na tréningu stretli aj cez víkend. Potrebujeme sa opäť rozbehnúť a vrátiť do ligového kolotoča. Na nedeľnom tréningu sme sa zamerali na silové cvičenia a od pondelka sme sa vrátili k štandardnému tréningovému procesu. V stredu nás čaká domáci derby zápas proti Prievidzi a my do neho vstúpime len s jediným cieľom, ktorým je víťazstvo," vyhlásil tréner MBK Danilo Rakočevič. 

Pre Prievidzu sa začína ťažké obdobie, do zápasového kolotoča sa vracia po viac ako troch týždňoch. Nahustený program a návrat po vynútenej korona prestávke, to nie sú rozhodne ľahké skúšky pre zverencov trénera Maroša Helmecyho. Keď sa k tomu navyše pridá fakt, že hneď na úvod ich čaká hlavný rival, s ktorým bojuje o 6. miesto v tabuľke, tak to bude pre BC rozhodne náročný reštart. "Po korona pauze nás čaká odveta na rovnakom mieste, kde sme hrali posledný zápas. Nechceme sa pozerať späť, nakoľko toto stretnutie nedopadlo tak, ako sme dúfali. Aj keď sme po neželanej pauze, všetko si rozanalyzujeme a pripravíme sa najlepšie ako vieme na veľmi ťažký duel, ktorý nás čaká," uviedol kormidelník Prievidze Maroš Helmecy.

Kto píska: Zdenko Tomašovič, Peter Ženiš, Artjoms Ribakovs

Na čo sa zamerať: Cesta k úspechu bude viesť pravdpodobne v priestore pod košom. Domáce kvarteto Michal Dolník, Saša Jankovič, Aleksandar Zečevič a Dušan Vicentič, sa bude snažiť zastaviť hlavne Dragana Bjeletiča, no veľké nebezpečenstvo predstavuje aj Grant Sitton a Romain Louiserre.

Kde sledovať:

DSC 2593

BKM Lučenec - Patrioti Levice

K zápasu: Lučenčania majú tiež problémy s nevyrovnanými výsledkami v poslednom období. Dve prehry v rade ich mierne vzdialili od vedúcej ligovej dvojice. Naposledy hrali "Novohradčania" v závere roka 2020, zo zápasu s Interom Bratislava si napokon odvážali iba 1 bod (59:68). Zlou správou pre trénera Petra Jankoviča je to, že sezóna sa predčasne skončila pre Američana Mikea Hollowaya jr., tou dobrou je fakt, že jeho krajan DeAngelo Isby už bude k dispozícii do zápasového nasadenia. "Moje očakávania do nadchádzajúceho zápasu s Levicami sú také, ako do každého stretnutia. Chceme vydať zo seba maximum a dúfať, že to bude stačiť na víťazstvo. Teším sa na to, ako si zahrám," vyjadril sa Isby.

Návrat Borisa Bojanovského do zostavy Patriotov, bol hnacím motorom pre celé družstvo. Asi lepšie ani nie je možné popísať jeho prínos, ktorý sa udial v priamom súboji o prvé miesto so Spišskými Rytiermi (89:85). S jeho pomocou zvládli Levičania priamu bitku o prvé miesto a opäť si vytvorili menší náskok. Lenže žreb je neúprosný, teraz ich čaká ďalšie družstvo z vrchných poschodí tabuľky. Kouč Michal Madzin by už mal mať k dispozícii aj novú posilu na súpiske - Tre'Dariusa McCalluma. "Vonku v Lučenci to nebude ľahký zápas, ale pokiaľ chceme potvrdiť našu pozíciu lídra ligy, tak tam musíme vyhrať," prezradil Bojanovský. 

Kto píska: Marek Kúkelčík, Anton Šarišský, Stanislav Bara

Na čo sa zamerať: Práve duel nových tvárí v tímoch môže byť zaujímavý. Kto bude mať výraznejší "impact" pri svojej premiére - DeAngelo Isby alebo Tre'Darius McCallum?

Kde sledovať:

Foto: Lenka Molnárová, Barbora Klorusová, Lukáš Droppan