• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Sobota prináša menší basketbalový maratón, na programe je nekompletné 28. kolo SBL. Lučenec si v ňom dá po týždni repete s Handlovou, tentoraz budú chcieť domáci udržať dva body vo svojej ARENE. Prievidza sa po sérii dvoch výraznejších prehier pokúsi tabuľkovo priblížiť k svojmu najbližšiemu súperovi - Interu Bratislava.

SBL 2020/2021 - 28. kolo (sobota 30. januára):

Inter Bratislava - BC Prievidza (16.00 h)

K zápasu: Inter je už na štvrtom mieste a môže pokojne stíhať najlepšiu trojku. To je fakt, ktorý sa udial v stredu večer, keď "žlto-čierni" uspeli vo Svite. Opäť si dali s Iskrou vyrovnaný a dramatický duel, no tentoraz z neho vzišli víťazne (94:89). V 28. kole ich čaká duel na svojej palubovke, ktorá je v tomto ročníku takmer nedobytnou pevnosťou pre ligových konkurentov. "S Prievidzou sme tuším ešte ani raz v tejto sezóne nevyhrali. Naposledy sme u nich tesne prehrali, čiže musíme konečne vyhrať a uhájiť domácu palubovku. Musíme hrať celých 40 minút sústredene. Myslím si, že v poslednom zápase sme ukázali, že si vieme vytvoriť náskok a udržať ho, i keď sa nám to niekedy nepodarí, keďže koncentrácia ide dole. Záleží to teda od dobrej obrany a dobrého útoku," vyjadril sa krídelník Jaroslav Musil.

Pred Prievidzou tak stoja náročné skúšky, tou prvou je uspieť v hlavnom meste, čo by určite pomohlo v boji o šieste miesto v tabuľke. Tou druhou je návrat k hre, ktorá zdobila tím po vynútenej korona prestávke. Prievidžania totiž zažili v krátkom čase dve výraznejšie prehry, najskôr doma so Svitom a v stredu večer v Lučenci (75:103). V každom prípade, nie je to žiadna ľahká úloha, no zároveň tiež nie je nesplniteľná. "Ďalší zápas nás vôbec nemusí zaujímať, s kým hráme, ale ako hráme. Musíme sa vrátiť k našej tímovej hre, jedine tak môžeme vôbec začať rozmýšľať nad tým, proti komu hráme. Takže sa ideme sústrediť na seba. Verím, že sme sa už poučili, že sme späť na zemi a že podáme odlišný výkon ako v predošlých zápasoch," povedal tréner Maroš Helmecy. 

Kto píska: Peter Ženiš, Martin Margala, Stanislav Bara

Na čo sa zamerať: Asi sa budeme opakovať, ale aj v tomto zápase budú lákadlom viaceré mikrosúboje - Arnas Beručka vs. Miha Vašl, Michael Fusek vs. Dragan Bjeletič alebo Richard Körner vs. Grant Sitton. 

Kde sledovať:

5

BKM Lučenec - MBK Baník Handlová (18.00 h)

K zápasu: Presne po týždni a na rovnakej palubovke sa stretne Lučenec s Handlovou. Vtedy z toho bola ofenzívna prestrelka, ktorá priniesla premiérové víťazstvo "baníkov vonku (94:91). Čo sa odvtedy udialo medzi "pelikánmi"? Po nevydarenej skúške skončil v tíme DeAngelo Isby a družstvo si zaknihovalo dôležitý triumf doma nad Prievidzou (103:75). Lučenčania určite neplánujú púšťať body vo svojej ARENE len tak ľahko, keďže nie sú ďaleko od top 2 tímov SBL. "V ďalšom domácom zápase nastúpime opäť proti Handlovej. Vieme, kde sú silné stránky hosťujúceho tímu a veríme, že sme sa poučili z predchádzajúceho merania síl. Handlová ukázala svoju kvalitu a myslím si, že budú chcieť nadviazať na výkon zo vzájomného zápasu. Prajem si, aby sme hrali minimálne s takou energiou a koncentráciou, ako v poslednom zápase a budem chcieť, aby sme pridali ešte niečo navyše," vyhlásil tréner Peter Jankovič.

Handlová ešte nepovedala posledné slovo v boji o miestenku do play off, minimálne triumf v Lučenci im dodal potrebné sebavedomie. Dobrou správou pre trénera Danila Rakočeviča bolo, že práve minulú sobotu sa vrátil do rotácie Dalibor Hlivák. Po dlhom čase tak boli "baníci" takmer v kompletnom zložení, čo nie je vec, na ktorú sú fanúšikovia tímu v tejto sezóne zvyknutí. Opäť budú na diaľku zvádzať aj súboj s Prievidzou, no v prvom rade musia nadviazať na výhru spred týždňa, keďže na svojho rivala z hornej Nitry stále strácajú minimálne jedno víťazstvo. "Lučenec nám bude chcieť bez pochýb vrátiť sobotnú prehru. Je veľmi náročné zdolať takého favorita dvakrát v rade na jeho palubovke. To ale neznamená, že sa odovzdáme. Opäť urobíme všetko pre to, aby sme odohrali vyrovnaný zápas a pokiaľ sa načrtne šanca na víťazstvo, tak verím, že ju využijeme," uviedol kouč Danilo Rakočevič. 

Kto píska: Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Peter Gacík

Na čo sa zamerať: V predchádzajúcom meraní síl mali dôležité slovo rozohrávači. Bude sa radovať v tomto prípade domáca dvojica Dominique Hawkins a Róbert Rožánek, alebo to bude hosťujúce duo Goran Bulatovič, Dalibor Hlivák?

Kde sledovať:

Foto: Ladislav Szibilla/BC Prievidza, Igor Cibula