• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Semifinálové série sa v rámci druhého kola zápasov presúvajú do Košíc a Komárna. Kto navýši vedenie v sérii a komu sa podarí zrovnať stav?

KB Košice – BC Prievidza, stav série: 0:1

Angels aréna, streda 30.3. o 18:00: priamy prenos - Youtube, Huste.sk, štatistický prenos

Priebeh série: Do tejto semifinálovej série vstúpili lepšie hráči Prievidze, v sobotňajšom úvodnom kole nedovolili Košiciam žiadne prekvapenie. Zápas sa viac-menej rozhodol už v prvej štvrtine, ktorú domáci „baníci“ vyhrali o 18 bodov, pričom Košičanom dovolili zaznamenať len desať bodov. Zvyšné tri desaťminútovky boli síce vyrovnané a dve z nich dokonca vyhrali hostia, no zverencom Dražena Brajkoviča sa už stretnutie zdramatizovať nepodarilo. Prievidza nakoniec Košice zdolala 17-bodovým rozdielom – 92:75, a pripísala si tak prvé víťazstvo v semifinálovej sérii.

Čísla, čísla, čísla: Štatisticky bol sobotňajší zápas na Hornej Nitre vyrovnaný, no mierne navrch mali predsa len zverenci Miljana Čuroviča, ktorí mali 45% úspešnosť streľby, zatiaľ čo Košičania len 37%. Na čiare trestných hodov však boli úspešnejší hostia, ktorí nepremenili len dve šestky z 19, kým „baníci“ z 28 pokusov premenili len 23. V doskokoch boli zase o kúsok lepší Prievidžania, ktorí doskočili 38 lôpt, kým Košice o dve lopty menej.

Kto proti komu: Prievidzu v sobotu k víťazstvu potiahlo viacero hráčov. Najlepším strelcom na bol kapitán Igor Marič, ktorý zaznamenal 20 bodov a 11 doskokov. Výborný výkon podal aj podkošový Mike Rostampour, autor 18 bodov a 14 doskokov. Len dve asistencie chýbali prievidzskému tvorcovi hry Jaytornahovi Wissehovi k "double-double", v sobotu zaznamenal 13 bodov. Aj na strane Košíc sa najviac darilo zahraničným hráčom. S 20 bodmi bol najlepším strelcom Mario Edwards, po ktorom s 19 bodmi nasledovali Aleksandar Vlahovič a Reginald Keely. Srbský rozohrávač pritom svojich 19 bodov nastrieľal len z trestných hodov a trojkových pokusov. Najviac doskokov - 9 si pripísal Stanoislav Baldovský.  

Delegácia rozhodcov: Gabara Boris, Zubák Zdenko, Lamoš Roman

Povedali pred zápasom:

Aleksandar Vlahovič (hráč Košíc): „Majú veľkú kvalitu, to je jasné každému. Z pohľadu obrany je v takomto prípade podstatné brániť si svojho hráča a predovšetkým si postrážiť doskok. Ak zastavíme ich útočný doskok, tak nebudú mať toľko príležitostí na zakončenie. V prvom súboji nás totiž v tomto aspekte výrazne predčili, a to im uľahčovalo situáciu. Doma chceme určite zabojovať o víťazstvo."

Martin Boško (manažér Prievidze): „Vstup do semifinále sme zvládli na výbornú. Dobrý výkon z prvého zápasu chceme zopakovať aj v Košiciach.“

 

MBK Rieker COM-therm Komárno – BK Inter Bratislava, stav série: 1:0

Športová, streda 30.3. o 18:00 – priamy prenos: Youtube, Arena Sport, štatistický prenos

Priebeh série: Diváci v Hant aréne boli v sobotu svedkami kvalitného, no najmä napínavého basketbalu. V prvom semifinálovom dueli mali síce výhodu domáceho prostredia Bratislavčania, ale vedenie v sérii získali hráči Komárna. Domáci sa vo vedení ocitli len dvakrát, v prvej štvrtine a na malú chvíľu aj v tretej 10-minútovke. Komárno vyhralo 92:88, čím zaznamenalo premiérové víťazstvo na Pasienkoch v tejto sezóne.

Čísla, čísla, čísla: Vyrovnaný priebeh sobotňajšieho stretnutia medzi Interom a Komárnom sa odzrkadlil aj na štatistikách. Domáci mali celkovo 44% úspešnosť streľby, hostia ju mali o niečo vyššiu – 46%. Identické mali oba tímy pokusy spoza trojkového oblúka - premenili deväť z 27 pokusov. Trestné hody mali lepšie zverenci Ľubomíra Urbana, ktorí zahodili len päť pokusov, zatiaľ čo úradujúci majster nepremenil až desať šestiek.

Kto proti komu: Najlepší výkon spomedzi interistov už tradične podal Radoslav Rančík, ktorý si pripísal 28 bodov a 13 doskokov. Strelecky sa darilo aj ďalším Slovákom v žlto-čiernom drese, Martin Bilík dal 13 bodov, Nenad Miloševič zaznamenal 10 bodov. Na strane Komárna podala výborný výkon americká dvojica Alawoya – Thompson. Bernard Thompson si pripísal 19 bodov, štyri doskoky a dve asistencie. Pod košom sa klasicky darilo P.J. Alawoyovi, ktorý zaznamenal "double-double" za 23 bodov a 12 doskokov. Aj na strane Komárna sa v sobotu darilo aj Slovákom, a to najmä Marekovi Kozlíkovi, ktorý nastrieľal 16 bodov.

Delegácia rozhodcov: Brziak Milan, Lukáč Tomáš, Pipíška Igor

Povedali pred zápasom:

Jozef Paulík (manažér Komárna): „Aj keď vyhrávame v sérii 1:0, stále platí to, čo aj na začiatku sezóny. Inter je stále favoritom, a to nielen tejto série, ale aj na celkové víťazstvo v súťaži. Každý zápas je iný a zrejme aj ten v stredu taký bude, no my budeme hrať, ako keby to bolo stále len 0:0. Hráči urobia všetko pre to, aby boli úspešní, ale je tu samozrejme aj súper, ktorého kvality všetci poznáme. Je to náš večný rival z posledných rokov a očakávam, že v Komárne sa zíde pekná návšteva a naši fanúšikovia budú rovnako ako v Bratislave, naším hnacím motorom a šiestym hráčom aj na našej domácej palubovke. Týmto pozývam všetkých, ktorí majú radi basketbal, aby do komárňanskej športovej haly v stredu určite prišli!" 

Martin Bílik (hráč Interu): „Ideme do Komárna s jednoznačným cieľom zvíťaziť, keďže doma sme si to trocha pokašľali. Musíme nabehnúť s väčšou bojovnosťou, agresivitou a chuťou vyhrať, aby sme odčinili to, čo sme pokazili.“

FOTO: PETER PENIAŠKO