• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Sobota, 29. novembra, nám prinesie ďalšie kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy, už s poradovým číslom 17, čím sa pomaly blížime k uzavretiu prvej polovice základnej časti sezóny 2014/2015.

MBK Handlová – VŠEMvs Karlovka Bratislava

ŠH, sobota, 29.11. od 18:00

Po troch prehrách sa na Handlovčanov konečne usmialo šťastie a v 16. kole si v Banskej Bystrici vybojovali víťazstvo 76:70. V sobotu ich doma čaká zápas s Karlovkou, ktorej majú čo vracať, nakoľko to boli práve handlovskí „baníci“, ktorí ako prví neuspeli na palubovke nováčika a s rýdzo slovenským tímom prehrali o osem bodov. „Na Karlovku sa zodpovedne pripravujeme. Nebude to jednoduchý zápas, nakoľko jej hráči sa v posledných zápasoch dostali do dobrej formy. Nemajú u nás čo stratiť, nehrajú pod tlakom. Musíme od začiatku pristúpiť k zápasu zodpovedne, musíme dodržať taktiku na zápas a hlavne musíme bojovať ako tím, jedine tak môžeme uspieť,“ konštatuje handlovský športový riaditeľ, Ivan Kartáč.

Zverenci Milana Černického si, podobne ako Handlovčania, v stredajšom kole vybojovali dôležité víťazstvo po troch neúspešných zápasoch. Doma hostili Levice, s ktorými si v napínavom zápase poradili 88:84. Karlovka tak začína ukazovať svoju chuť po víťazstve a silu v domácom prostredí. V Handlovej to však nebudú mať také jednoduché. „Očakávam náročný zápas, Handlová nám bude chcieť odplatiť prehru z našej palubovky. Ich sila a kvalita je v legionároch, určite budú hnaní vpred domácim publikom a budú chcieť potvrdiť formu po výhre v Banskej Bystrici. Kľúčom k úspechu by mala byť dobrá obrana, koncentrácia v útoku, vážiť si každú loptu a veriť si pri zakončovaní,“ hovorí k zápasu asistent trénera Karlovky, Peter Ivanovič.

Handlová – Karlovka v sezóne 2014/2015: 73:81 (v)

ŠKP Banská Bystrica – MBK SPU Nitra

ŠH Dukla na Štiavničkách, sobota, 29.11. od 18:00

Bystričanom sa v domácom prostredí darí v každom druhom zápase, keď prehraté zápasy striedajú tie víťazné. „Policajti“ sa však aj naďalej musia zaobísť bez dvojice reprezentačných hráčov, Maroša Rendlu, ktorý sa zranil už v priebehu leta, a Petra Dorazila. V sobotu ich v šiestom domácom zápase v rade čaká Nitra, ktorá teraz síce patrí k najslabším tímom ligy, no dokáže potrápiť každého súpera. „Najväčší pozor si musíme dať na ich dvoch zahraničných hráčov a Romana Vida,“ hovorí Martin Blaho a zároveň dodáva: „Hlavne však už musíme prestať opakovať všetky tie nerozumné rozhodnutia a následné straty z predošlých zápasov a začať hrať stabilne počas celej doby basketbal, ktorý chceme. Vo väčšom množstve premieňať otvorené strely, zrýchliť hru, zlepšiť plynulosť jednotlivých akcií, zvýšiť kvalitu prevedenia daných pohybov, v obrane byť zdravo agresívnejší a dostupovať k hráčom súpera rýchlejšie. Správne rotovať, nedovoliť možnosť druhej šance na skórovanie a najmä sa stopercentne sústrediť na všetky tieto veci od začiatku, až do úplného konca, bez zakopnutí, ktoré by nás dávali mentálne aj výsledkovo dole.“

Nitrania majú za sebou tri náročné duely proti súperom z prvej štvorky tabuľky. Interu, Svitu a ani Prievidzi nedokázali dlho vzdorovať a druhého víťazstva s v týchto zápasoch nedočkali. Ich sobotňajší súper je síce takisto z chvosta tabuľky, no papierovými favoritmi tohto zápasu zverenci Ľubomíra Urbana nie sú. „Banská Bystrica má dobrý káder, poskladaný prevažne z legionárov. V zápasoch dokážu potrápiť aj silných súperov. Hrajú doma takže si na nás budú určite veriť, no my sme s nimi hrali vyrovnaný zápas, ktorý sme však nedotiahli do víťazného konca. V útoku má Banská Bystrica dobrých strelcov za 3 body, na ktorých si budeme musieť dať pozor. Ale atmosféra v tíme je dobrá a určite budeme chcieť nadviazať na výkon proti nim na domácej palubovke, no tento raz s víťazným koncom pre nás,“ hovorí Patrik Petrovský.

Banská Bystrica – Nitra v sezóne 2014/2015: 72:69 (v)

BC Prievidza – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Niké aréna, sobota 29.11. od 18:00

Prievidžania sa po stredajšom víťazstve v Nitre dostali na prvé miesto tabuľky a momentálne tak zastávajú pozíciu lídra súťaže. Tú si určite budú chcieť ustrážiť aj po domácom zápase so Spišskou Novou Vsou. „Spišská je určite nevyspytateľný súper. Majú základnú päťku, ktorá pravidelne hrá, nakoľko ostatní Spišiaci nedostávajú vôbec príležitosť. My však musíme pokračovať v tom, čo hráme posledných 5 – 6 zápasov. Agresívnu obranu s rýchlymi protiútokmi, širokou rotáciou a jednoducho štyridsiatimi minútami a je jedno aký je stav. Ak v tom budeme pokračovať, tak víťazstvo bude na našej strane,“ hovorí hráč BC Prievidza a bývalý hráč Spišskej Novej Vsi, Vladimír Hovaňák.

Po domácom víťazstve nad Levicami a solídnom prvom polčase na Interi, privítali Spišiaci doma vo východniarskom derby Svit, a veru a neboli ďaleko od víťazstva, keď viedli ešte na začiatku poslednej desaťminútovky. Tú však nakoniec prehrali v pomere 12:31 a víťazstvo si tak nevybojovali. V Prievidzi ich teraz čaká ďalší náročný zápas, v ktorom budú pravdepodobne bojovať len o dobrý výsledok. „Ideme na palubovku silnej Prievidze a nebudeme si ťahať medové motúzy popod nos, neviem, čo by sa muselo stať, aby sme uspeli. Kvalita kádra a finančné možnosti „baníkov“ sú niekde úplne inde, no do Prievidze určite nejdeme na výlet, motivácia hrať proti jednému z lídrov súťaže musí byť u všetkých zainteresovaných na maxime. Pravdepodobne  vyskúšame hráčov, ktorí vo vyrovnaných zápasoch dostávajú menej príležitostí,“ povedal Miroslav Majerčák, vedúci družstva.

Prievidza – Spišská Nová Ves v sezóne 2014/2015: 95:53 (v)

BK Iskra Svit – MBK Rieker COM-therm Komárno

Iskra aréna, sobota 29.11. od 18:00

Najatraktívnejší súboj nás čaká vo Svite, kde domáci zverenci Rudolfa Juga st. privítajú hráčov Komárna. Oba tímy ťahajú víťazné šnúry, pričom Svit posledné tri zápasy a Komárno neprehralo už päť zápasov v rade. Do tímu „podtatrancov“ sa už vrátili aj absentujúci Rudolf Jugo ml. a Lakeem Jackson, ktorí taktiež dopomohli k ich poslednému víťazstvu vo východniarskom derby nad Spišskou Novou Vsou. V sobotu by však Svitu mal chýbať rozohrávač Martin Míčka. Komárno by malo byť v plnej sile a, po domácej výhre nad Interom Bratislava, plné chuti po víťazstve. V ich prvom tohtoročnom stretnutí zvíťazili Komárňania na domácej palubovke a domáce víťazstvo budú chcieť zverenci Miljana Čurovića potvrdiť aj vo Svite. Jednoduché to však mať nebudú, nakoľko aj Svitania, hnaní dopredu domácim publikom, budú chcieť potvrdiť svoju silu a ustrážiť domáce hradby. „Tešíme sa na atraktívny zápas, očakávane vypredanú halu a okrem chorého Míčku sú všetci pripravení nastúpiť,“ hovorí prezident klubu, Ján Drobný.

Svit – Komáro v sezóne 2014/2015: 72:83 (v)

BK Inter Incheba Bratislava – EUCOS Levickí Patrioti

Hant aréna, sobota 29.11. od 18:00

Inter čaká po náročnom súboji v Komárne, kde utŕžili svoju tretiu prehru v sezóne, ďalší pomerne jednoduchší zápas so súperom z dolnej časti tabuľky. Avšak aj napriek tomu, že sú Bratislavčania favoritmi tohto zápasu, Levičanov sa podceňovať neoplatí, čo potvrdzuje aj Stano Baldovský. „Levice sú nevyspytateľné. Budú bojovať. My sme dostali veľkú facku, keď sme prehrali v Komárne. O to viac chceme vyhrať, ale nebude to ľahké, lebo nehráme v kompletnej zostave. Keď dáme do toho všetko, budeme hrať tímovo a bojovať o každú loptu, každý doskok, máme veľkú šancu zvíťaziť.“

Dopredu sa však nevzdávajú ani samotní Levickí Patrioti. „Inter je síce favoritom zápasu, to ale neznamená, že do Bratislavy pocestujeme len na výlet. Hráči dostali určité úlohy na najbližšie štyri zápasy. Ak ich nedokážu realizovať a ak nedokážu splniť ani základné pokyny trénera, budeme sa podľa toho musieť zariadiť,“ hovorí Ladislav Garaj. Levičania však už v posledných troch zápasoch neodkázali zvíťaziť, naposledy na Karlovke, kde ešte minútu pred koncom viedli o bod. Aj Levičanov však trápia zdravotné problémy, podobne ako Inter, ktorému aj naďalej chýbajú zranení Šimek a Dykstra. Žlto-zelení sa v sobotu budú musieť zaobísť bez dvojice hráčov s poranenými členkami – Vladimíra Klára a Maurizia Galatu.

Inter Bratislava – Levice v sezóne 2014/2015: 82:59 (v)