• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Osemnástym kolom sa nám uzavrie prvá polovica základnej časti Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. .

VŠEMvs Karlovka Bratislava – BK Inter Incheba Bratislava

ŠH FTVŠ Lafranconi, streda 3.12. od 18:30

V stredu nás čaká druhé bratislavské derby v tejto sezóne. To prvé sa odohrávalo v Hant aréne na Pasienkoch, a domáci basketbalisti Interu v ňom porazili Karlovku v pomere 108:62. Tento raz sa bude mestské derby medzi dvoma bratislavskými tímami hrať v domácom prostredí Karlovky. Tá sa na derby chystá vo veľkom štýle, keď sa funkcionárom podarilo zvýšiť kapacitu v hale o sto miest. Okrem toho bude pre fanúšikov pripravený obchod so suvenírmi, polčasová strelecká súťaž StreetSportline Shooting Contest a, samozrejme, nesmie chýbať ani tanečné vystúpenie. „Už prvé derby ponúklo atraktívny basketbal. Karlovka sa však neustále zlepšuje a aj sedem víťazstiev a aktuálne tabuľkové postavenie svedčia o tom, že z nováčika sa stáva rešpektovaný súper. My však chceme nadviazať na sobotné víťazstvo nad Levicami a uspieť. Veríme, že nás príde povzbudiť veľa fanúšikov v žlto-čiernych farbách. Nemajú to ďaleko...,“ znie oficiálne stanovisko Interu Bratislava pred zápasom.

Majster sa aj naďalej musí zaobísť bez Petra Šimeka a Jordana Dykstru a problémy hlásia aj iní hráči. Karlovka je však na tom podobne. „Vieme, že Inter pred derby trápia zranenia a choroby, ale naša zostava tiež nie je momentálne ideálna. K zranenému Filipovi Lehmanovi pribudol Richard Kucsaa. V domácom prostredí chceme určite podať dobrý výkon a potrápiť tak favorita z Pasienkov. Kľúčové bude ustrážiť si obranný doskok a zastaviť nebezpečné protiútoky súpera,“ hovorí asistent trénera Peter Ivanovič. Dodávame, že oba tímy zvládli posledné kolo veľmi úspešne, keď Inter zdolal doma levice o 43 bodov a Karlovka zvíťazila v Handlovej.

Karlovka – Inter v sezóne 2014/2015: 62:108 (v)

EUCOS Levickí Patrioti – BK Iskra Svit

ŠH, streda 3.12. od 18:00

Levičanom sa nepodarilo zvíťaziť už posledné tri zápasy, keď najprv doma prehrali s Komárnom a následne nestačili na oba bratislavské kluby. Navyše ich aj naďalej trápia zranenia. V stredu do hry proti Svitu určite nezasiahne Maurizio Galata a otázny je aj štart Vladimíra Klára a Eddiho Jurčeviča, pričom všetci traja hráči majú problémy s členkom. „Ak si chceme udržať kontakt s tímami v strede tabuľky, musíme začať opäť vyhrávať. Svit však určite nie je súper, ktorý by nám niečo daroval zadarmo, víťazstvo si musíme vybojovať na palubovke. Veríme, že nám k tomu pomôže aj nová posila pod košom Brandon Webster a tiež naši fanúšikovia,“ povedal manažér žlto-zelených, Ladislav Garaj.

Zranenia však trápia aj basketbalistov BK Iskra Svit. „V leviciach nastúpime oslabení. Jozef Vojtek má prasknuté rebro a Martin Míčka s Filipom Dratvom majú angínu,“ oboznámil nás so zdravotným stavom tímu Ján Drobný. Svitu sa pritom skončila trojzápasová víťazná šnúra, keď v poslednom kole doma nestačili na basketbalistov Komárna, ktorým podľahli o tri body.

Levice – Svit v sezóne 2014/2015: 61:104 (v)

MBK Rieker COM-therm Komárno – BC Prievidza

ŠH, streda 3.12. od 18:00

Šláger kola nás tento krát čaká v Komárne, kde zverenci Miljana Čurovića privítajú aktuálneho vicemajstra z Prievidze. V tomto zápase sa stretnú dva tímy z prvej štvorky, pričom obe družstvá sa nachádzajú na rovnakej pozícii v tabuľke, keď, ešte spolu s Interom, bojujú o prvú priečku. „Pripravujeme sa na zápas ako aj na každý iný, je to základná časť. Necítime tlak, berieme do úvahy, že Prievidza je favorit. Nechceme sklamať našich fanúšikov, zápas budú rozhodovať detaily,“ hovorí manažér Komárna, Jozef Paulík.

Duel bude zaujímavejší ešte o to, že obe družstvá momentálne ťahajú 6-zápasovú víťaznú šnúru. O svoje siedme víťazstvo v rade budú chcieť zabojovať oba celky. „Bude to veľmi dôležitý zápas, pôjde o to, kto skončí po prvej polovici základnej časti na prvom mieste. Majú dobrých obvodových hráčov, taktiež Bannistera, ktorý vie rozhodiť dobré pasy a vytvoriť ľahké pozície. Zodpovedne sa na nich pripravujeme a samozrejme si ideme pre 2 body,“ prehlásil jeden z najlepších defenzívnych hráčov ligy, Marek Jašš.

Komárno – Prievidza v sezóne 2014/2015: 66:95 (v)

ŠKP Banská Bystrica – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

ŠH Dukla na Štiavničkách, streda 3.12. od 18:00

Banskobystričania podávajú veľmi kolísavé výkony, keď striedajú víťazstvá s prehrami. V stredu ich čaká už siedmy domáci zápas, a to proti Spišskej Novej Vsi, ktorej v ich prvej konfrontácii podľahli o šesť bodov. „Plne rešpektujeme silné stránky súpera, ktorými sú predovšetkým individuálne výkony ich zahraničných hráčov, na čele s Brownom a Bulatovićom. Veľmi dobre si však pamätáme, aký výkon sme v Spišskej Novej Vsi predviedli a aj to, ako sme vtedy výsledkovo dopadli. Táto negatívna vedomosť nás teraz motivuje k tomu, aby sme to ako jeden ambiciózny tím napravili a posunuli sa o niečo vyššie,“ hovorí tréner „policajtov“, Martin Blaho.

Basketbalisti Spišskej Novej Vsi majú za sebou zase tri prehry, keď sa z víťazstva naposledy tešili v 14. kole a v stredu ich čaká už druhý zápas po sebe na súperovej palubovke. „Banská Bystrica potrebuje zbierať body a hlavne v domácom prostredí. Určite je na nich vyvíjaný aj pomerný tlak. My by sme mohli z tejto situácie len vyťažiť, ale musíme zahrať tento zápas veľmi koncentrovane. Potrebujeme sa sústrediť predovšetkým na obranu muža proti mužovi, dôležitá bude  aj tímová defenzíva. Podľa mňa sa tento zápas rozhodne v obrane,“ hovorí tréner Spišiakov, Ivan Kurilla.

Banská Bystrica – Spišská Nová Ves v sezóne 2014/2015: 74:80 (v)

MBK SPU Nitra – MBK Handlová

ŠH Dolnočermánska ul., streda 3.12. od 18:00

Nitrania si v tejto sezóne pripísali zatiaľ len jedno víťazstvo, a to proti Spišskej Novej Vsi po predĺžení. Naposledy odohrali zápas v Banskej Bystrici, ktorej podľahli takmer o tridsať bodov, 62:91. Handlová je teraz síce v menšej kríze, no aj tak budú Nitranom určite spôsobovať dosť veľké problémy. „Čaká nás ďalší súper, ktorého môžeme zdolať. Nám neostáva nič iné, ako sústrediť sa náš vlastný výkon a na našu hru, to znamená hrať zodpovedne a najmä kolektívne v útoku i v obrane. Musíme sa vyvarovať hluchým momentom, ktoré nás trápia takmer v každom stretnutí a často nás stoja aj víťazstvo,“ povedal hráč Nitry, Jakub Novysedlák.

Handlovčania síce v 9. kole porazili Nitru o 29 bodov, no teraz sú na tom o niečo horšie, čo sa týka psychiky. V poslednom zápase doslova „vybuchli“ proti Karlovke, s ktorou v domácom prostredí prehrali o 16 bodov. „Po poslednom domácom výkone sme okrem prehry utŕžili aj poriadnu hanbu. Nechcem znevažovať súpera, ten hral výborne, ale toto sa nám doma nesmie stávať. Doma musíme hrať úplne inak. Teraz sa musíme rýchlo otriasť, lebo Nitra bude doma určite veľmi nebezpečná. Musíme do zápasu nastúpiť plne koncentrovaní a podať jeden veľmi zodpovedný výkon,“ vyjadril sa Ivan Kartáč, športový riaditeľ MBK Handlová.

Nitra – Handlová v sezóne 2014/2015: 69:98 (v)