• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V stredu pokračuje Eurovia Slovenská basketbalová liga ďalšou päticou zápasov. Do bojov sa už v 2. kole zapojí aj MBK Rieker Com-therm Komárno. Komu sa podarí zaznamenať prvé víťazstvo a kto natiahne dobrý vstup do nového ročníka?

VŠEMvs Karlovka Bratislava - KB Košice

Hala prof. Rovného, streda 12. októbra o 19.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Roman Lamoš, Martin Hudec

Čo je dôležité vedieť: Karlovka pôjde do domácej premiéry v novom ročníku posilnená víťazstvom na palubovke Nitry, ktoré prišlo zverencom trénera Petra Ivanoviča veľmi vhod. Je na nich menší tlak a proti papierovému favoritovi nemajú čo stratiť. Pre Košice je to druhá cesta do hlavného mesta v priebehu niekoľkých dní. Tá sobotňajšia nedopadla úplne podľa predstáv, v repríze súboja o 3. miesto prehrali s Interom 84:88.

Kto proti komu: Podľa všetkého nás čaká tvrdá podkošová bitka, na hosťujúcej strane to je reprezentant Michal Baťka, za domácich sa ho bude snažiť zastaviť trio Ivan Židzik, Marek Doležaj a Branislav Brliť.

Čísla, čísla, čísla: Cieľom Karlovky bude zastaviť dobrú streľbu Košíc z úvodného zápasu nového ročníka, za 2 body totiž atakovali hranicu 70% úspešnosti. Zverenci trénera Dražena Brajkoviča zase musia dávať pozor z diaľky, "vysokoškoláci" premenili proti Nitre až 13 pokusov za tri body. 

Povedali pred zápasom:

Dalibor Hlivák (hráč Karlovky): "Sme radi že sme ligu začali výhrou na súperovom ihrisku. Košice majú ale silný tím, ktorý v prvom kole potrápil Inter na ich palubovke a chcú bojovať o medaily. Budeme sa musieť sústrediť od začiatku do konca zápasu. Minulú sezónu sa nám ich podarilo prekvapiť a vyhrať, pokúsime sa o to aj v stredu!"

Michal Baťka (hráč Košíc): „Pozrel som si víťazný zápas Karlovky v Nitre a musím povedať, že hrala dobrý basketbal. Kvalitne si posúvali loptu a zabodovali všetci, čo vybehli na ihrisko. Tuším mali piatich dvojciferných strelcov a musíme si tak dávať pozor na všetkých ich hráčov. To prostredie na Karlovke je celkovo dosť zvláštne a po únavnej ceste si musíme dať pozor na začiatok zápasu. Musíme vychytať chybičky z prvého zápasu a hlavne si dať pozor na útočný a obranný doskok. Nestrácať zbytočné lopty a neumožňovať súperom ľahké koše. Určite urobíme všetko pre úspešný výsledok.“

 

MBK Handlová - BK Inter Bratislava

Mestská športová hala, streda 12. októbra o 18.00 - štatistický prenos

Delegácia rozhodcov: Igor Pipíška, Tomáš Holländer, Richard Sirocký

Čo je dôležité vedieť: Nové posily Handlovej zatiaľ výhru v novom ročníku nepriniesli, v 114. hornonitrianskom derby nestačili na Prievidzu, ktorej podľahli 68:76. Motiváciou "baníkov" je však premiérový ligový zápas v zrekonštruovanej hale, ktorú by radi pokrstili výhrou. Žlto-čierni si pripísali v prvom kole dôležité víťazstvo, v domácom prostredí zdolali Košičanov. 

Kto proti komu: Prvýkrát sa od svojho odchodu predstaví proti svojmu bývalému tímu Nenad Miloševič. Spolu s Cameronom Wrightom to bude zaujímavý rozohrávačsky duel proti interistickej dvojici Aleksandar Vlahovič a Goran Bulatovič. 

Čísla, čísla, čísla: Handlovčania budú hroziť spod koša, ale aj spoza trojkového oblúku, kde majú viacero nebezpečných alternatív. Zverenci trénera Olivera Vidina majú podporu napríklad na útočnom doskoku, ale aj vo vysokej úspešnosti za 2 body. 

Povedali pred zápasom:

Ondrej Haviar (hráč Handlovej): "Sme doma, tak verím, že atmosféra v hale bude skvelá a diváci nás poženú k dobrému výkonu. Nálada v tíme je dobrá. Veríme si v domácich zápasoch. Liga je len na začiatku, ideme od zápasu k zápasu a tešíme sa na každý ďalší duel."

Oliver Vidin (tréner Interu): „Sám som trocha zvedavý, ako to bude vyzerať na prvom zápase hranom vonku. Chcem totiž vidieť našu úroveň, koľko sme toho schopní agresívne vykonať v obrane, teda aký veľký tlak dokážeme vyvinúť na súpera vonku. Podľa toho bude vyzerať aj výsledok.“  

 

 

BK Iskra Svit - BC Prievidza

Iskra aréna, streda 12. októbra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Martin Kúkelčík, Tomáš Kiss, Martina Mekelová

Čo je dôležité vedieť: Svitu absolútne nevyšlo prvé kolo podľa predstáv, aj napriek dobrému výkonu niektorých individualít nestačili na rozbehnuté Levice, ktorým podľahli hladko 70:106. Prievidzský stroj sa začína rozbiehať, po výhre v 114. hornonitrianskom derby zaznamenal v krátkom čase úradujúci šampión druhé víťazstvo, doma deklasovali Nitru 99:45.

Kto proti komu: Lákavým súbojom bude duel medzi Ericom Palcom, ktorý má skúsenosti z najvyššej nemeckej súťaže a hosťujúcim Andrem Jonesom, ten zase hral vo VTB lige. 

Čísla, čísla, čísla: Podtatranci budú hroziť najmä z diaľky, proti Leviciam dali desať trojek, pri čom k slovu sa zatiaľ výraznejšie nedostal Saša Jankovič. Od Prievidze sa čaká sila v podkošovom priestore, s Nitrou atakovali hranicu 50 doskokov. 

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin (tréner Svitu): „Po ťažkom zápase v Leviciach nás čaká ešte ťažší súper v domácom prostredí. Rešpektujeme silu súpera, ale sme odhodlaní bojovať a dať zo seba maximum. Hráme pred domácimi divákmi prvý krát v sezóne a to je pre nás záväzok k takému výkonu, aby sme boli po zápase všetci spokojní.“

Samuel Hupka (hráč Prievidze): „Svit je kvalitný súper, majú dobrých hráčov a aj keď im nevyšiel prvý zápas tak, ako si predstavovali, určite ich nepodceňujeme a pôjdeme do každej situácie na 100%. Po ťažkej príprave, ktorá nebola úplne podľa našich predstáv sme radi, že sme vstúpili do sezóny dvoma výhrami. Nálada v tíme je preto dobrá a veríme, že sa každým ďalším zápasom budeme len a len zlepšovať. Vo Svite sa hrá vždy veľmi ťažko a je náročné tam vyhrať. Tréner nás dobre pripravil po každej jednej stránke a tak je už len na nás, aby sme dodržali dohodnuté pravidlá, ukázali bojovnosť, charakter a ako jeden tím doviedli zápas do úspešného konca.“

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - BK Levickí Patrioti

Mestská športová hala, streda 12. októbra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Peter Karniš, Ján Kovalčík

Čo je dôležité vedieť: Motiváciu majú Spišiaci pred domácou premiérou jasnú, už aj s novými posilami konečne preťať negatívnu sériu prehier, ktorá sa s nimi nesie ešte od minulého ročníka. S nováčikom z Lučenca ukázali progres, ale napokon prehrali 69:89. Patrioti sú zatiaľ v novej sezóne bez prehry, dobrú fazónu potvrdili jednoznačným triumfom 106:70 doma nad Svitom.

Kto proti komu: V tíme Dávida Demečka sa vypracovali na ťahúňov legionári Phil Henry a Aleksa Solevič, ktorých dopĺňa skúsený Vladimír Hovaňák. Na levickej strane vyšiel prvý zápas Reginaldovi Keelymu, jeho podkošovému kolegovi Žarkovi Djuričovi, či Joshovi Noffletovi.

Čísla, čísla, čísla: Spišiaci budú hroziť hlavne z akcií jedna na jedna a podkošu. Levice prejavili v úvode obrovskú silu vo viacerých smeroch, okrem streľby za tri body je to silná lavička a silová dominancia pod obručou.

Povedali pred zápasom:

Miroslav Majerčák (asistent trénera Spišskej Novej Vsi): „Čaká nás iný súper než v prvom kole, kde sme Lučencu podľahli hlavne vďaka tomu, že sme v prvom polčase hrali úplne zlý basketbal, ktorý vyplynul asi z našej prílišnej nervozity a zodpovednosti. Proti Leviciam budeme mať čo robiť, aby sme odohrali dôstojný zápas, no určite sa pobijeme o čo najlepší výsledok. Levice majú ambíciu biť sa o hornú polovicu tabuľky, my sa musíme vyvarovať školáckym chybám a podstatne zlepšiť doskok. Chalani musia počúvať , čo im my tréneri povieme, musíme hrať kolektívne, nevymýšľať 'individuálne cestičky', ktoré rozhodne nevedú k úspechu. Verím, že diváci si do haly cestu nájdu, je to prvý domáci zápas. Ak podáme výkon, ktorý znesie naše kritériá, výsledok až tak podstatný nebude.“

Jaroslav Musil (hráč Levíc): „Sobotňajšie víťazstvo už musíme hodiť za hlavu. Čaká nás súper, na ktorého palubovke sa nikdy nehrá ľahko, navyše je pred nami dlhá cesta. Domáci sú extrémne hladní po víťazstve, my však ideme na Spiš s rovnakým cieľom – vyhrať.“

 

MBK Rieker Com-therm Komárno - MBK Lučenec

Mestská športová hala, streda 12. októbra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: 213 a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Peter Ženiš, Martin Fontányi

Čo je dôležité vedieť: Do ligových súbojov sa ako posledný tím zapojí aktuálny vicemajster, ktorý však pred týždňom triumfoval v stretnutí Alpsko-jadranského pohára. Vyzývateľom bude ambiciózny nováčik z Lučenca, ktorý je posilnený cenným víťazstvom nad Spišskou Novou Vsou.

Kto proti komu: Hráči Komárna budú mať jasnú úlohu, zastaviť autora 37 bodov zo sobotňajšieho zápasu Strahinju Stojačiča. Tejto role sa zhostí domáci Farad Cobb.

Čísla, čísla, čísla: Lučenec ukázal v úvode dobrú streľbu z poľa (58% úspešnosť za dva body, 41% za tri body).

Povedali pred zápasom:

Jozef Paulik (asistent trénera Komárna): „Ide o prvý náš zápas v novej sezóne Eurovia SBL, preto je ťažké hodnotiť našu silu v najvyššej súťaži. Určite sa budeme snažiť odviesť maximum, aby sme urobili všetko, čo bude v našich silách, avšak nebudeme kompletní. Niektorí hráči bojujú so zraneniami a preto treba veriť, že tí, ktorí budú k dispozícii, urobia všetko pre úspech a aby sme našou hrou potešili komárňanského diváka. Samozrejme v stredu proti Lučencu nič nepodceňujeme, našim cieľom okrem dobrej hry bude pochopiteľne víťazstvo."  

Ivan Kurilla (tréner Lučenca): „Na zápas v Komárne sa už všetci veľmi tešíme, keďže vieme, že tam vládne pravá basketbalová atmosféra v skvelom prostredí. Komárno má svoju hráčsku kvalitu, je to jeden z mála tímov, ktorý má vo svojich radoch hráčov stabilne niekoľko sezón. Priestor na trénerskej pozícií dostal Slovák Rišo Ďuriš, s ktorým sa veľmi dobre poznám ešte z čias našej spolupráce pri realizačnom tíme reprezentácie Slovenska do 20 rokov. Ide o pracovitého, kvalitného trénera. Zajtra však ideme do Komárna s odhodlaním a zodpovedným prístupom zabojovať o víťazstvo u silného protivníka. Nemáme čo stratiť, môžeme len získať, a to je dôležite pochopiť. Aj to je jedna z vecí, čo vkladám do hláv svojim zverencom, ktorí sa už nevedia dočkať tohto zápasu.“

Foto: Lukáš Droppan