• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po vianočných sviatkoch sa opäť vrátia v stredu basketbalisti na palubovky po celom Slovensku. Fanúšikov čaká zaujímavá štvorica zápasov, v ťaháku kola si Patrioti zmerajú sily s Interom. Prievidza privíta doma Karlovku, na Lučenec čakajú v "televíznom" zápase Košičania a Spišská Nová Ves cestuje do Komárna. V novembrovej predohrávke Nitra zdolala Svit.

BC Prievidza - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Niké aréna, streda 28. decembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Marek Turčin, Martin Hudec

Čo je potrebné vedieť: Aj napriek menšiemu počtu odohratých zápasov stúpajú Prievidžania tabuľkou smerom nahor. V ligovom pelotóne aktuálne ťahajú druhú najdlhšiu víťaznú sériu (7 víťazstiev) a proti Karlovke by ju radi natiahli o ďalšie stretnutie. Pred vianočnými sviatkami si udržali domácu neporaziteľnosť, Levice zdolali po výbornej tretej štvrtine 92:79. Karlovka si vybrala v 19. kole povestného "čierneho petra", stali sa totiž celkom, proti ktorému Spišská Nová Ves zaznamenala vytúženú výhru. Zverenci trénera Petra Ivanoviča by radi odčinili tesnú prehru 58:61 ziskom majstrovského skalpu. 

Kto proti komu: Do prievidzského tímu sa rýchlo začlenila nová posila Milan Milovanovič, po dvoch dueloch má priemer 8,0 bodu a 4,5 doskoku. Ako si proti nemu poradí Marek Doležaj alebo Ivan Židzik?

Čísla, čísla, čísla: Séria domácich ligových víťazstiev Prievidze počíta už 31 stretnutí a proti Karlovke neprehrali od jej príchodu do SBL (9 víťazstiev od sezóny 2014/2015).

Povedali pred zápasom:

Richard Körner (hráč Prievidze): „Čaká nás zápas so súperom, ktorý hrá veľmi organizovaný a dobrý basketbal. K tomuto stretnutiu pristupujeme s veľkou vážnosťou a nechceme aby nás Karlovka po sviatkoch prekvapila.“

Peter Ivanovič (tréner Karlovky): "Prievidza je už náš tradičný vianočný súper. Na zápas sa tešíme. Hráme proti veľmi skúsenému tímu, preto musíme byť maximálne koncentrovaní počas celého stretnutia a bojovať o dobrý výsledok."

 

BK Levickí Patrioti - BK Inter Bratislava

Športová hala, streda 28. decembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Tomáš Doušek, Tomáš Holländer

Čo je potrebné vedieť: Náročný program Levičanov pokračuje domácim stretnutím s lídrom tabuľky. Patrioti v predvianočnom stretnutí držali s Prievidzou krok 20 minút, ale zlá tretia štvrtina ich obrala o šancu na cenný triumf. V stredu majú pred sebou ďalšiu neľahkú skúšku, na ich palubovku pricestuje Inter. "Žlto-čierni" hrajú vo veľkej pohode, výsledkom je jedenásť víťazstiev v rade (naposledy prehrali 6. novembra v Prievidzi). Interisti nedali doma pred sviatkami šancu Lučencu, bez väčších problémov nad nimi triumfovali 107:73. 

Kto proti komu: Do levickej športovej haly zavíta prvýkrát ich bývalý hráč, miláčik tribún a aktuálne pivot Interu Salih Nuhanovič. Proti nemu však budú stáť nemenej kvalitní pivoti - Žarko Djurič, Igor Josipovič či Reginald Keely.

Čísla, čísla, čísla: Inter má najlepšiu defenzívu v súťaži, priemerne dostávajú iba 73,3 bodu. Viac ako 80 bodov inkasovali zverenci trénera Olivera Vidina naposledy 26. novembra v zápase s Handlovou (86:81). Patrioti sa predstavia pred svojimi fanúšikmi po trojzápasovej sérii vonku, v poslednom domácom zápase z 3. decembra triumfovali nad Nitrou po výsledku 99:63.

Akcia zápasu: Levičania nastúpia na súboj proti Nteru v špeciálnej edícii vianočných dresov vyrobenej len pre tento zápas. Po stretnutí pôjdu dresy do dražby, výťažok z nej bude určený na nákup infúznej pumpy pre pediatrické oddelenie Nemocnice s Poliklinikou v Leviciach.

Povedali pred zápasom:

Jaroslav Musil (hráč Levíc): "V stredu nás čaká veľmi náročný zápas, pricestuje k nám líder tabuľky Inter. Inter má veľmi kvalitný tím, pre nás je však dôležité nastúpiť do stretnutia koncentrovane a hrať našu hru počas celých 40 minút. Doma sme nehrali už dlhšie, tak si myslím, že aj fanúšikovia zaplnia halu a pomôžu nám v tomto ťažkom súboji."

Martin Bílik (hráč Interu): „V prvom rade musíme hneď od úvodu začať koncentrovane, hrať naplno celých štyridsať minút a bojovať až do konca o každú loptu. Uvedomujeme si, že Levice sú doma dosť silné, ale pripravujeme sa a veríme si. Pôjdeme do toho naplno, aby sme si odtiaľ odviezli dva body za víťazstvo.“

 

MBK Lučenec - KB Košice

Športová hala ARENA, streda 28. decembra o 18.00 štatistický prenos, priamy prenos: 213 a Youtube

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Stanislav Bara, Tomáš Turček

Čo je potrebné vedieť: Po prehre u lídra čaká na nováčika aktuálne druhý tím tabuľky, Lučenčania čakajú už tri stretnutia na víťazstvo a skalp štvrtého tímu minuloročnej sezóny by mohol opäť pomôcť z hľadiska získania väčšieho sebavedomia. Dobrou správou pre trénera Ivana Kurillu je výkon nového rozohrávača Kareema Storey, na Pasienkoch sa prezentoval v prvom stretnutí 12 bodmi, 5 asistenciami a 2 ziskmi. "Býci" z Košíc mali dvojtýždňovú zápasovú pauzu, ktorú využili okrem tvrdého tréningového režimu aj na angažovanie Srba Stefana Matoviča. 

Kto proti komu: Matovičov premiérový duel prinesie podkošovú bitku s americkou dvojicou Rountree - Sims, ktorú dopĺňa skúsený Mandič. Aké čísla prinesie v úvodnom zápase nová košická posila?

Čísla, čísla, čísla: Košice neprehrali päť predchádzajúcich duelov na hosťujúcich palubovkách, od 19. októbra získali už 10 bodov do tabuľky. Lučenec je silný hlavne doma, proti top tímom však uspel zatiaľ len proti Komárnu.

Povedali pred zápasom:

Kareem Storey (hráč Lučenca): „Je to môj prvý zápas na domácej palubovke, veľmi sa naň teším aj na základe toho, čo mi chalani v šatni povedali. Košice patria k ligovej špičke, no my sa budeme chcieť pred fantastickým domácim publikom pobiť o čo najlepší výsledok.“

Stanislav Baldovský (hráč Košíc): "Lučenec síce prišiel o veľkú oporu v podobe zranenia najlepšieho strelca, ale získali nejakých nových hráčov. Bude to tam ťažké a vieme, že nás čaká výborné publikum. V príprave sme tam prehrali, doma sme naopak vyhrali v lige hladko. Basketbal je v Lučenci športom číslo 1 a musíme to preto brať maximálne zodpovedne. Verím však, že ak budeme hrať svoju hru, tak sa domov vrátime s plným bodovým ziskom."

 

MBK Rieker COM-therm Komárno - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Mestská športová hala, streda 28. decembra o 18.00 štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Ladislav Bartoš, Ján Kurpaš

Čo je potrebné vedieť: Vicemajster je zatiaľ len tieňom minuloročného tímu, ktorý okupoval vrchné pozície tabuľky. Komárno má na konte 7 výhier a 9 prehier, čo ich radí priebežne na siedme miesto. Početné absencie sa podpísali na ich výkone pod Tatrami, kde prehrali so Svitom 69:87. Spišiaci si dali sebe a svojim fanúšikom ideálny vianočný darček, po 52 stretnutiach sa konečne dočkali víťazstva. Tlak z nich opadol, preto bude zaujímavé sledovať ako sa popasujú s favoritom v Komárne.

Kto proti komu: Na oboch stranách sú streleckými ťahúňmi podkošoví hráči. "Obuvníci" majú vo svojich radách zahraničného hráča za mesiac november Waynea Langstona, Spišská Nová Ves sa spolieha na jeho krajana Phila Henryho a slovenského reprezentanta Viktora Juríčka.

Čísla, čísla, čísla: Aj napriek výrazne odlišnej pozícii v tabuľke, majú hráči Komárna a Spišskej Novej Vsi dosť deravé obrany. Domáci basketbalisti inkasujú v priemere 83,3 bodu, Spišiaci dostávajú 85,8 bodu. Rozhodnúť môže väčšia ofenzívna sila zverencov trénera Richarda Ďuriša.

Povedali pred zápasom:

Jozef Paulik (asistent trénera Komárna): "Medzi sviatkami nás čaká dvojzápas, v ktorom v oboch prípadoch neprichádza nič do úvahy, len víťazstvo. V stredu nás najskôr čaká Spišská Nová Ves a v tomto stretnutí určite nechceme nič podceniť. Sú to odhodlaní mladí chalani a určite prídu aj do Komárna zabojovať. Verím však, že zvíťazí naša skúsenosť a kvalita. Naši fanúšikovia rovnako ako aj my potrebujú víťazstvá a my sa o ne ideme pobiť už v tomto zápase."

Michal Búza (manažér Spišskej Novej Vsi): "Povzbudení našou prvou výhrou a oddýchnutí po sviatkoch cestujeme do Komárna s cieľom pokúsiť sa potrápiť favorizovaných domácich a uhrať dobrý výsledok. Verím, že prelomenie série bude mať hlavne z psychického hľadiska pozitívne účinky na náš tím, sám som zvedavý čo to s nami urobí. Sme však pri zemi, Komárno je favoritom, no verím, že sa o výsledok pobijeme."

Foto: Daniel Faix