• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

27. kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy máme rozdelené do dvoch dní. Začíname už v piatok, 16. januára, a to predohrávkou zápasu Banskej Bystrice so Spišskou Novou Vsou. Zvyšné štyri stretnutia sa odohrajú už v riadnom termíne, v sobotu 17. januára.

ŠKP Banská Bystrica – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

ŠH Dukla na Štiavničkách, piatok 16.1. od 17:00

Basketbalisti Banskej Bystrice si v stredajšom kole pripísali prvé tohtoročné víťazstvo. V 26. kole vycestovali pod Zobor, kde domácich hráčov Nitry porazili šesťbodovým rozdielom. Do tímu Martina Blaha sa už naplno zapojili všetky nové posily a v poslednom zápase si svoju premiéru v novom ročníku Eurovia SBL odkrútil aj Maroš Rendla. Po víťazstve v Nitre teraz čaká Banskú Bystricu zápas na domácej palubovke, v ktorom privítajú Spišskú Novú Ves. „Poznáme silné i slabé stránky súpera, individuálne aj tímové. Pokiaľ budeme počas celej doby zápasu efektívne využívať tie slabé a hlavne zastavovať tie silné, udržíme si stopercentnú koncentráciu na všetky veci, ktoré si určíme, personálnu i taktickú disciplínu a zodpovednosť, naša hra bude mať dostatočnú chytrosť, rýchlosť, zdravú agresivitu a nasadenie na najvyššej možnej úrovni, spolu s profesionálnym prístupom k svojím povinnostiam, nenecháme sa zaskočiť taktickými zmenami súpera, a hlavne budeme moment čo moment dominovať v osobných mikro súbojoch a v situáciách clon na loptu, čo sa obrany i útoku týka, môžeme pomýšľať na úspešný výsledok, aj na to, že náš herný prejav bude omnoho pozitívnejší,“ hovorí pred zápasom Martin Blaho, tréner Banskobystričanov.

Spišská Nová Ves mala lepší vstup do nového roka ako jej dnešný súper. Zo štyroch zápasov bola v dvoch úspešná, keď zvíťazila v Leviciach a vo Svite. Doma sa jej zas tak veľmi nedarilo, keď podľahla najprv Interu a naposledy aj Prievidzi. Aj proti Banskej Bystrici už boli Novovešťania raz úspešní, keď s nimi doma zvíťazili o šesť bodov. „Banská Bystrica sa posilnila o skvelého pivota Thompsona a má už desiatku kvalitných hráčov, no napriek tomu tam nejdeme v porazeneckej nálade. Už sa môžeme spoľahnúť na istú zohratosť, sme pokope dlhší čas a sme zdravotne v poriadku. Dôležité bude ubrániť obranný doskok a podstatná bude naša defenzíva ako i hra jedna na jedna. Domáci disponujú kvalitným kádrom, no my chceme pod Urpínom uspieť,“ vyjadril sa tréner Spišskej Novej Vsi, Ivan Kurilla.

Banská Bystrica – Spišská Nová Ves v sezóne 2014/2015: 74:80 (v), 75:66 (d)  

BK Inter Incheba Bratislava – VŠEMvs Karlovka Bratislava

Hant aréna, sobota 17.1. od 18:00

V sobotu nás čaká už tretie bratislavské derby medzi Interom a Karlovkou. Bratislavčania si tento raz budú môcť zápas pozrieť v Hant aréne na Pasienkoch, kde domáci Inter privíta hráčov Karlovky. „Máme za sebou víťazný zápas v Leviciach, avšak vzhľadom na to, že minulý týždeň sme podľahli doma Komárnu, máme v mestskom derby možnosť predstaviť sa fanúšikom v lepšom svetle. Karlovka v posledných týždňoch predvádzala sympatické výkony, takže nás nečaká jednoduchý zápas. V každom prípade, ani netreba zdôrazňovať, že nič iné ako víťazstvo si nepripúšťame,“ povedal generálny manažér Interu, Michal Ondruš. Interáci si v poslednom kole pripísali víťazstvo z Levíc, kde domácich basketbalistov porazili o 11 bodov. Predtým sa im však nepodarilo ubrániť domáce hradby, keď prvýkrát v sezóne podľahli na domácej palubovke Komárnu.  

Karlovka v stredajšom kole na domácej palubovke privítala Handlovú, na ktorú prvýkrát v tejto sezóne nestačila. Hráči Milana Černického podľahli zverencom Branka Maksimovića o 14 bodov. Proti Interu sa nováčikovi v tejto sezóne veľmi nedarí, a ani v jednom zo zápasov neboli hráči Karlovky úspešní. „Na Pasienkoch nás čaká náročný duel s ašpirantom na celkové prvenstvo. Posledný súboj nám tam podľa predstáv nevyšiel, ale odvtedy sme výsledkovo aj výkonnostne napredovali. Interu sa budeme snažiť priblížiť k výkonu i výsledku z domáceho zápasu, keď sme oslabeným žlto-čiernym dokázali sympaticky vzdorovať takmer tri štvrtiny. Zápas pre chorobu vynechá jeden z lídrov tímu Michal Kožár, ako aj Marek Doležaj, ktorý pocestuje na zápas s juniormi,“ vyjadril sa k zápasu manažér Karlovky, František Kubala.

Inner Bratislava – Karlovka Bratislava v sezóne 2014/2015: 108:62 (d), 81:60 (v)

BK Iskra Svit – EUCOS Levickí Patrioti

Iskra aréna, sobota 17.1. od 18:00

Posledným neúspechom v Komárne si Svit pripísal štvrtú prehru v rade, avšak ani Leviciam sa už posledné štyri kolá nedarí. V stredajšom zápase doma privítali majstra z Interu, ktorému podľahli o 11 bodov. „V domácom zápase proti Interu sme opäť ukázali naše dve tváre. V prvom polčase tú horšiu, keď sme pôsobili na palubovke odovzdane a chladne. V druhom, po ostrejších slovách v šatni, sme dokázali zdvihnúť hlavy, a bojovať aj proti kvalitnejšiemu súperovi. To by však malo byť pravidlom, a nie len občasným vzplanutím, ak chceme v tejto sezóne ešte niečo dokázať,“ hovorí Ladislav Garaj. So Svitom majú Levičania zatiaľ vyrovnanú bilanciu, keď v jednom zápase zvíťazili, a v jednom nie. „Čaká nás ťažký boj o play-off, a keď v ňom chceme miešať karty, musíme priniesť z vonku niečo z toho, čo sme doma trestuhodne stratili,“ dodáva manažér žlto-zelených.

Svit – Levice v sezóne 2014/2014: 104:61, (d) 81:90 (v)

BC Prievidza – MBK Rieker COM-therm Komárno

Niké aréna, sobota 17.1. od 18:00

Prievidzskí „baníci“ ťahajú už šesťzápasovú víťaznú šnúru. Ich posledným premožiteľom bol Inter Bratislava, ktorému podľahli na domácej palubovke v 20. kole. Odvtedy sa im darí, a naposledy si pripísali 21-bodové víťazstvo zo Spišskej Novej Vsi. V Prievidzi nás zajtra čaká súboj o prvé miesto v tabuľke, nakoľko aj Prievidza, Komárno, a aj Inter majú rovnaký počet bodov – 47. „Je to pre nás veľký zápas. Musíme byť sebavedomí a agresívni. Určite bude skvelá atmosféra, a tešíme sa na víťazstvo,“ povedal Jontel Evans, hráč BC Prievidza.

Komárňania sa tiež vezú na víťaznej vlne, no zverenci Miljana Čurovića, na rozdiel od svojho sobotňajšieho súpera, zvíťazili „len“ v štyroch zápasoch v rade. Naposledy uspeli na domácej palubovke nad hráčmi Svitu, ktorých porazili o 37 bodov. V Prievidzi sa síce Komárnu nepodarilo zvíťaziť, avšak doma ich zdolali až o 19 bodov. V sobotu privítajú „lodiari“ aktuálneho vicemajstra – takisto na domácej pôde. „Očakávam, že stretnutie proti Prievidzi bude veľmi náročné, a bude to konkurenčný boj dvoch tímov. Oba sú skúsené a dobre trénované. Na tento zápas sme pripravení. Žiadny duel neberieme na ľahkú váhu, obzvlášť na palubovke Prievidze. Ciele sú rovnaké ako inokedy, ideme dať do duelu maximum,“ hovorí B.J. Alawoya.

Prievidza – Komárno v sezóne 2014/2015: 85:66 (d), 68:76 (v)

MBK Handlová – MBK SPU Nitra

ŠH, sobota 17.1. od 18:00

V posledných dvoch kolách si Handlovčania priniesli víťazstvá zo súperových paluboviek. Najprv zvíťazili v Banskej Bystrici, a naposledy – po prvýkrát v sezóne – aj na Karlovke. „Po ťažkých dvoch zápasoch vonku sa na domáci zápas proti Nitre veľmi tešíme. Chceme sa poďakovať našim fanúšikom za prejavenú dôveru dobrým a zodpovedným výkonom,“ hovorí Ivan Kartáč. Handlovskí „baníci“ teda v sobotu na domácej palubovke privítajú hráčov Nitry. „Nitra odohrala dobré zápasy aj v Prievidzi, aj proti Bystrici. Určite bude chcieť potvrdiť svoje výkony aj u nás. Máme drobné šrámy, do zápasu určite nenastúpi Bojan Stanojević, ktorý má problém s kolenom. Niektorí hráči sú nachladnutí, ale robíme všetko pre to, aby do zápasu nastúpili,“ dodáva handlovský manažér.

Proti Handlovej už raz Nitrania uspeli, keď ich v 18. kole porazili na domácej palubovke, a pripísali si druhé víťazstvo v sezóne. V 24. kole sa už opäť tešili z víťazstva, keď doma zvíťazili aj nad Svitom. V posledných dvoch kolách sa im však nedarilo, keď si pripísali ďalšie dve prehry, a to s Prievidzou a Banskou Bystricou. Proti Handlovčanom už raz zverenci Ľubomíra Urbana boli úspešní. V sobotu ich ale čaká náročný zápas na súperovej palubovke, keď budú domáci „baníci“ hnaní dopredu domácim publikom. „Handlová je na domácej palubovke veľmi silná, preto nás opäť čaká ťažký zápas. Z našej strany musíme hrať disciplinovane počas celého stretnutia s cieľom uhrať tesný zápas,“ hovorí Lukáš Bukovič, hráč Nitry.

Handlová – Nitra v sezóne 2014/2015: 98:68 (d), 59:72 (v)