• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Každý bod sa ráta, základná časť totiž pomaly, ale isto speje k svojmu finišu. V sobotu je na programe už 37. kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy, ktoré opäť raz môže viac napovedať o pozíciach pred vyraďovacou časťou.

MBK Handlová - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Mestská športová hala, sobota 4. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: 213 a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Anton Šarišský, Richard Sirocký

Čo je potrebné vedieť: Súboj tabuľkových susedov a premiéra Karlovky pred televíznymi kamerami. Handlovčania sa po tesnej domácej prehre s Košicami (88:90) prepadli na ôsme miesto v tabuľke, čo je pozícia s ktorou nie sú v tíme určite spokojní. Ak chcú ešte prehovoriť do boja o vyššie pozície, tak musia proti celku z Bratislavy bezpodmienečne zvíťaziť. Karlovka má aktuálne najhoršiu formu v lige, bez víťazstva sú päť stretnutí za sebou a vidina účasti v play off sa posunula už skôr do teoretickej roviny.

Kto proti komu: Hlavné súboje sa pravdepodobne budú odohrávať pod košom, kde majú domáci skúseného Petra Sedmáka a na nový tím si zvyká Filip Pejovič. Na hosťujúcej strane sú najproduktívnejší Juraj Hašan s Ivanom Židzikom.

Čísla, čísla, čísla: Číselne ide o veľmi vyrovnané tímy, ale v prospech Handlovej hovorí mierne lepšia ofenzíva a hlavne defenzíva. Karlovka čaká na plný bodový zásah z vonkajšieho ihriska od 7. januára, keď vyhrala v Nitre 90:88 po predĺžení.

Povedali pred zápasom:

Nenad Miloševič (hráč Handlovej): "Po domácej prehre s Košicami nie sme určite spokojní. Hlavne to, akým spôsobom sme zápas prehrali, našou nedisciplinovanosťou v obrane, kde sme spravili tak strašne jednoduché taktické chyby alebo v útoku, kde sme nepokračovali z dobrého prvého polčasu a hlavne sme boli nezodpovední v určitých chvíľach. Tá prehra nás určite mrzí a v sobotu ju chceme odčiniť. Sme namotivovaní. Musíme zamakať hlavne v obrane a získať sebaistotu, ktorú potom prenesieme do útoku. Nové posily sa zohrávajú a myslím si, že naša forma sa bude ku koncu sezóny stupňovať. Nič iné ako víťazstvo si nepripúšťame a urobíme preto maximum."

Peter Ivanovič (tréner Karlovky): "Handlová doma podáva dobré výkony, ostatné dva zápasy sme boli vyrovnaným súperom a podľahli sme až v predĺžení. Voľno v stredu sme využili naplno v tréningu. Na zápas ideme odhodlaní podať čo najlepší výkon."

 

KB Košice - Iskra Svit

Angels aréna, sobota 4. marca o 19.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Ján Kovalčík, Tomáš Holländer

Čo je potrebné vedieť: Lídra z Košíc nezastavila ani Handlová, ale treba povedať, že si zverenci trénera Richarda Leška vybojovali dva body až po tuhom boji. Na konci však bolo víťazstvo a natiahnutie šnúry výhier už na deväť stretnutí (šesť v rámci ligy a tri v rámci Eurovia Slovenského pohára). V 37. kole ich však doma v Angels aréne nečaká o nič ľahšia prekážka. Svit totiž zdolal v stredu doma po koncentrovanom výkone druhý Inter a šanca na skalp ďalšieho vyššieho postaveného tímu je veľkou motiváciou. Pravda, Iskra nemá vonku také oslnivé výkony ako doma.

Kto proti komu: Košičania zatiaľ neposlali do akcie rozohrávača Marka Vukoviča. Zapíše si svoj debut práve pred domácim publikom? Ako si "býci" poradia so svojim bývalým hráčom Sašom Avramovičom, autorom 28 bodov v stretnutí s Interom?

Čísla, čísla, čísla: Útočná sila Košíc je najlepšia v celej súťaži, v priemere dávajú doma viac ako 91 bodov. Svit má tiež kvalitnú ofenzívu, ale horšie čísla má v obrane, kde dostáva 85 bodov na zápas.

Povedali pred zápasom:

Ivan Benninghaus (generálny manažér Košíc): "Proti Svitu sme odohrali v tejto sezóne dva veľmi zaujímavé zápasy. U nich doma sme prehrali košom z poslednej sekundy a to isté sa takmer zopakovalo aj v semifinále Slovenského pohára, kde mali k dispozícii poslednú strelu. Tá im našťastie nevyšla a o bod sme tak vyhrali my. Svit v každom prípade dobre posilnil, získal nám dobre známeho Avramoviča i Lošonského. Títo dvaja nám robili v Slovenskom pohári najväčšie problémy. Na domáci zápas proti Svitu sa určite tešíme. Svit patrí medzi rivalov Košíc, má svoje ambície a bude to veľmi ťažký zápas. Osobne verím, že atmosféra v hale bude podobná tej zo zápasu proti Interu. Z pohľadu výsledku samozrejme verím v naše víťazstvo."

Patrik Sarna (hráč Svitu): "Košice sú rozhodne jeden z najlepších tímov v lige a v poslednej dobe hrajú vo výbornej forme. Ich široká rotácia hráčov im umožňuje hrať agresívne v obrane, ale aj v útoku. Do konca základnej časti zostáva pár kôl a dôležitý je každý bod do tabuľky, preto sa dá očakávať boj o každú loptu. My by sme im radi vrátili vzájomný zápas zo Slovenského pohára, kedy sme viedli 39 minút, ale nakoniec sme to do víťazného konca nedotiahli."

 

BK Inter Bratislava - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 

Hant aréna, sobota 4. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Roman Lamoš, Lucia Gálová

Čo je potrebné vedieť: Inter stratil vo Svite cenný bod, ktorý im mohol výrazne pomôcť v boji o udržanie priebežného druhého miesta. "Žlto-čierni" to však majú stále vo svojich rukách, ale nebezpečné trio Levice, Komárno a Prievidza im neustále dýcha na chrbát. Proti Spišskej Novej Vsi sú jasným favoritom, ale predchádzajúce meranie síl dopadlo víťazne práve pre zverencov trénera Ericha Korfantu. Spišiaci však mierne došla na prelome februára a marca para. Po vysokej prehre v Leviciach nestačili doma na Prievidzu, s ktorou prehrali rozdielom 27 bodov. 

Kto proti komu: Interisti si musia dávať hlavne pozor na Viktora Juríčka, ktorý podáva už dlhšiu dobu stabilne dobré výkony. V kombinácii s Philom Henrym predstavujú veľké nebezpečenstvo.

Čísla, čísla, čísla: Matematika hovorí jasnou rečou, bratislavský celok našiel doma premožiteľa len v jednom prípade, zatiaľ čo Spišská Nová Ves zvíťazila vonku len v jednom zápase.

Povedali pred zápasom:

Michal Ondruš (generálny manažér Interu): „Sezóna sa blíži k vrcholu. Každé ďalšie zaváhanie bude bolieť viac a viac. Chceme sa zápasom proti Spišskej Novej Vsi odpichnúť k novému víťaznému ťaženiu. Pred play-off je pre nás veľmi dôležité udržať si prinajhoršom aktuálnu pozíciu v tabuľke a samozrejme, zapracovať všetkých hráčov do zostavy tak, aby sme boli nachystaní na vrchol sezóny.“

Michal Búza (manažér Spišskej Novej Vsi): „Keďže juniori hrajú počas víkendu dôležitý zápas, do Bratislavy odcestujeme bez nich, chýbať teda budú Majerčák, Ovčiarik aj Muránsky. Rovnako ešte nenastúpi skúsený Hovaňák, ktorý maróduje s členkom. V budúcom týždni by ho už mal začať zaťažovať. Inter je vysoký favorit, do zápasu pôjdeme s tým, aby sme si neurobili hanbu.”

 

BC Prievidza - MBK Rieker COM-therm Komárno

Niké aréna, sobota 4. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Miroslav Matejčík, Stanislav Bara

Čo je potrebné vedieť: Podľa očakávania sa najzaujímavejší duel 37. kola odohrá na Hornej Nitre. Prievidza potvrdila na Spiši, že by výsledková a herná kríza mohla byť minulosťou, ale tentoraz budú mať proti sebe súpera z inej hmotnostnej kategórie. Komárno má aktuálne výbornú fazónu, posilnená postupom do finále Alpsko-jadranského pohára vyhrala päť ligových stretnutí za sebou. Krajské derby s Levicami zvládli bez väčších problémov, keď triumfovali rozdielom 19 bodov. 

Kto proti komu: Na oboch stranách sú rozohrávači, ktorí patria k ligovej špičke. Za Prievidzu stačí spomenúť Andreho Jonesa či nedávnu posilu Omara Krayema. Komárna má vo svojom družstve Bobana Tomiča, ale aj Farada Cobba. 

Čísla, čísla, čísla: Rozhodovať sa bude jednoznačne v obrane, ofenzívne sú totiž na tom Prievidza a Komárno veľmi podobne. 

Povedali pred zápasom:

Milan Milovanovič (hráč Prievidze): "Myslím si, že krízu sme už prekonali. Potvrdiť to však musíme už v najbližšom zápase proti Komárnu. Oproti poslednému vzájomnému zápasu, ktorý sme odohrali na palubovke súpera, sa veľa vecí zmenilo. Atmosféra v šatni sa výrazne zlepšila a do tímu prišli kvalitné posily. Ďalší rozdiel bude v tom, že nastúpime v plnej sile."

Farad Cobb (hráč Komárna): "Všetci dobre vieme, čo nás v Prievidzi čaká a aký súper proti nám bude stáť. Prievidza získala mnoho skúseností v európskych pohároch túto sezónu, preto to bude veľmi náročné. My sa však musíme a chceme odraziť od koncentrovanej obrany, ktorá nám v posledných zápasoch pomerne dobre fungovala. Od toho sa potom odvíja aj naše sebavedomie a dúfame, že v Prievidzi zahráme dobrý zápas. Všetci sa naň tešíme."

 

BK Levickí Patrioti - MBK SPU Nitra

Športová hala, sobota 4. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Igor Pipíška, Tomáš Doušek, Mária Donovalová

Čo je potrebné vedieť: Patriotov čaká doma ďalšie krajské derby, tentoraz bude ich súperom Nitra. Zverenci trénera Tea Hojča prehrali síce v Komárne 72:91, ale v dobrom svetle sa javila nová akvizícia tímu - T.J. Bannister. Teraz ho čaká premiéra pred levickými fanúšikmi, v ktorej naplno môže ukázať svoj potenciál a nakopnúť tím k víťazstvu. Levice si aktuálne držia štvrté miesto v tabuľke, ale na vyššie pozície nemajú vysokú stratu, no zároveň si musia dávať pozor na dotierajúce Komárno z piatej pozície. Nitrania dokončili transformáciu, tréner Ľubomír Urban sa môže venovať zlepšeniu herných činností a príprave na ďalší ročník. Jeho zverenci naznačili potenciál 90 bodmi proti Lučencu, ale od nováčika inkasovali až 123. 

Kto proti komu: Nitre chýbajú kilá a centimetre pod košom, pomôže im v tomto smere Jakub Merešš, ktorý ešte v ich drese nehral? Ako sa im bude dariť proti skúseným pivotom Levíc?

Čísla, čísla, čísla: Medzi tímami je obrovská priepasť či už v útoku, tak i v obrane. Patrioti dávajú v priemere o trinásť bodov viac ako ich sobotňajší súper, naopak v defenzíve dostávajú o 15 menej ako Nitra.

Povedali pred zápasom:

Ladislav Garaj (generálny manažér Levíc): "Každý jeden zo siedmich zápasov, ktoré nás ešte čakajú v základnej časti Eurovia SBL, bude pre nás extrémne dôležitý. Musíme sa v nich jednak zohrať s novým rozohrávačom a musíme v nich pracovať na našej defenzíve, aby sme ju vrátili na úroveň z prvej polovice sezóny. O toto sa budeme snažiť aj v súboji proti Nitre, ktorú rozhodne nepodceňujeme. V tíme je teraz dostatočná konkurencia na to, aby každý kto vybehne na palubovku išiel na sto percent a ukázal, že si na nej zaslúži byť."

Jakub Kaša (hráč Nitry): "V zápase proti Leviciam si musíme dávať hlavne pozor v obrane a postrážiť si doskok. Dôležité bude aj zachytiť úvod stretnutia, aby sme nemuseli doťahovať vysoké manko ako v predchádzajúcom domacom súboji. Levice sú kvalitné družstvo, ktoré sa navyše posilnilo o dobre hrajúceho Bannistera. Musíme bojovať." 

Foto: Oliver Búza